Yukarı

Sıcak Havalarda Beslenme ve Sıvı Alımı

Alev alan bu bunaltıcı sıcaklarda sokağa çıkmakta bile zorlandığımız günlerde sağlığımıza dikkat etmek oldukça önemli. Çünkü böyle sıcak havalar beraberinde tansiyon sorunları, bayılma, kan şekeri düşüklüğünü de getirebiliyor. Özellikle spor yapıyorsanız beslenme ve sıvı alımına dikkat ederek bunaltıcı sıcaklarda doğru beslenme tüyolarıyla sağlık sorunlarını önlemeniz mümkündür.

BESLENMENIZDE BUNLARA DIKKAT EDIN.

1) Yağlı ve şekerli gıdalar: Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli gıdalar metabolizmanıza fazladan yük oluşturur. Vücut bu besinleri işleyebilmek için daha çok yorulur. Bu nedenle su, vitamin, mineral içeriği yüksek meyve, sebze, tam tahılların beslenme düzeninde yer almaları çok önemlidir. Balık ve zeytinyağlı yemekler ana öğünlerde seçilebilecek doğru alternatiflerdir. Öğünlerde yoğurt ve ayran da alabiliriz. Kızartmalar, aşırı yağlı besinler ve sakatat yerine ızgara, buğulama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Kan şekerinde dalgalanmalara neden olan ve uzun dönemde şeker hastalığına neden olan fazla şekerli besinlerden de uzak durulmalıdır. Bunların yerine meyvelerle doğal hazırlanan tatlılar veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

2) Akşam atıştırmalıkları tuzağınız olmasın: Yaz akşamı oturmaları geç saatlere kadar olabiliyor. Neşeli sohbetlerin de eşlik ettiği yemek sonrasında atıştırmalıklar ön planda oluyor. Yazın gözdesi dondurma, çerezler ve meyveler bu atıştırmalıkların başında geliyor. Yemek üzerine tüketilen atıştırmalıklar bir süre sonra kişilerde sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Masum gibi görünen kendisi küçük fakat enerji değerleri yüksek atıştırmalıkların farkına varılması büyük önem taşımakta. Dondurma yenilecekse külahın yenilmemesine dikkat edilmelidir. 3 top sade dondurma 1 dilim ekmeğinize, 1 bardak sütünüze ve 1 porsiyon meyvenize eşittir, unutmayın. Özellikle çerezler atıştırmalık olarak tam bir tuzaktır. Örneğin, sadece 100 gram badem 596 kalori almanıza neden olur. Haftada üç akşam 100 gram bile alındığını düşünürsek ayda ekstra 7 bin kalori yapar ki, bu 1 kg yağ demektir.

3) Meyvanın de porsiyonu var: Genelde sınırsız yenilebileceği düşünülen meyvalerın de mutlaka porsiyon kontrolünün yapılması çok önemlidir. Özellikle yediğiniz zaman dilimi de meyvanın bedeninizdeki etkisini belirlemek açısından önemlidir. Bir anda yiyeceğiniz koca bir dilim karpuz ya da büyük bir meyva tabağı akşam saatine denk geldiyse bedeninize ağır gelebilir.

YETERLI SIVI ALMAYI IHMAL ETMEYIN

Sıcak havalarda sağlıklı kalabilmek için en çok dikkat edilmesi gereken nokta yeterli ve doğru su ve sıvı alımıdır. Sıcak havalarda deri, solunum, idrar, dışkı ile daha çok su ve sıvı kaybı olur. Bu su ve elektrolit kaybı tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk hatta bayılmanın bile nedeni olabilir. Günlük sıvı ihtiyacı alınan her kalorinin vücudumuzda kullanılabilmesi için kalori başına 1 ml’dir. Yani yaklaşık olarak su ihtiyacı kadınlarda 2 litre, erkeklerde ise 2,5 litredir. Fakat bu miktarlar olağanüstü durumlarda artış gösterebilir. Sıcak havalarda özellikle susamayı beklemeden su içilmelidir. Yeterli su içip içilmediğini anlamak için idrar rengi kontrol edilebilir. İdrar koyu sarı ise yetersiz su içiliyor demektir. Sıvı alımını arttırmak içinse fazladan şeker eklenmeden yapılmış kompostolar, ayran, kefir ve maden suyu doğru tercihler arasındadır.

“FİT” DONDURMA

1 tane yerli dondurulmuş muz

5-6 tane çilek

İsteğe bağlı kakao

Fındık kırıkları

Yapılışı: Dondurulmuş, soyulmuş muzları, çilekleri ve kakaoları parçalayıcıdan geçirin. Kremsi kıvamı aldıktan sonra dondurma kaplarına koyarak üzerini fındık kırıkları ile süsleyin.

HAFİFLETEN SALATA 

1/2 Demet semizotu

4 adet Ceviz

4 kaşık Lor peyniri

1 tatlı kaşığı çörekotu 

Yapılışı: Yıkayıp temizlediğiniz semizotlarını küçük parçalar haline getirin. Loru ekleyin. Üzerine parçalara ayırdığınız cevizleri ve çörekotunu ilave edin. Afiyet olsun. 

EV YAPIMI ŞEKERSİZ LİMONATA 

1 adet limon

1 tatlı kaşığı yayla çiçek balı/ham bal

1 bardak su 

Taze nane yaprakları

Yapılışı: Limonun kabuklarını rendeleyin. Nane yapraklarını küçülterek ilave edin. Balı ekleyerek iyice karıştırın.  Üzerine limonun suyunu ekleyin ve balı iyice eritin. Son olarak soğuk suyu ilave edin. Afiyet olsun.

Yorum Yap