Bir önceki sayımızda beslenme alışkanlıklarımızın bağışıklık sistemimiz üzerinde çok daha önemli olduğunu anladığımız bugünler için beslenme planımıza ekleyebileceğimiz bazı besinlerden bahsetmiştik.

Bu sayımızda ise hangi kötü alışkanlıkların vücudumuzu nasıl etkilediğini ve zararlarını biraz olsun azaltmak için neler yapabileceğimizi konuşacağız.

Sigara ve alkol kullanımı

Sigara ve alkol kullanımı hücrelerin zarar görmesine ve hücre ölümüne neden olan serbest radikallerin oluşmasına neden olmaktadır. Serbest radikaller; vücutta doku hasarı, hücre yaşlanması, hücre ölümüne kadar giden süreci başlatır ve ilerletirler. Bu durumu durdurmanın yolu besinlerle alınan antioksidanlardan geçer. Bu nedenle mutlaka A, C ve E vitamini içeren besinlere beslenme planında önem verilmelidir. Özellikle sigara içen kişilerde C vitamini ihtiyacının içmeyen kişilere göre iki kat daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. 

Kayısı, havuç, mango, portakal, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, maydanoz, yeşil fasulye, pırasa, bezelye, avokado, badem, ceviz, kabak çekirdeği, karaciğer ve yumurta sarısı A vitamininin, kivi, kırmızıbiber, kuşburnu, portakal, limon, maydanoz, salatalık, diğer yeşil yapraklı sebzeler C vitamininin, ay çekirdeği, badem, ıspanak, avokado, balkabağı, tam tahıllar ise E vitamininin iyi kaynaklarındandır.

Su vücudun temizlenebilmesi için çok önemli bir sıvıdır. Sigara içen kişilerin vücutlarında toksik maddeler olur bu maddeleri temizleyebilmek için bu kişilerin su tüketimlerine mutlaka daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca alkol kullanımı da vücudu yorar bu nedenle alkol kullanan kişilerin de günlük su tüketimlerine mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir. Günde mutlaka 2,5-3,0 litre su içmeye çalışılmalıdır. 

Paketli gıdalara dikkat

Metabolizmamıza yabancı her madde bağışıklık sistemimiz için risk faktörüdür. Çoğu paketli gıda ise koruyucu madde, katkı maddesi, renklendirici, kıvam arttırıcı gibi yabancı maddeleri içermektedir. Bu nedenle bu dönemde paketli ürünlerden kaçınmalı alacağımız paketli ürünlerin etiket bilgisini mutlaka okumalıyız. 

Fazla şekerli besinlere dikkat 

Basit şeker, insan sağlığı için herhangi bir faydası bulunmayan, aksine daha çok zararı olan bir besindir. Doğal yollardan alınmayan ve fazla miktarda alınan şeker ilerleyen dönemde kandaki şeker oranının yükselmesine bu durumsa çoğu vitamin ve mineralin emiliminin engellenmesine neden olur. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için vitamin ve mineral alımımızı ihmal etmemeli basit şeker kullanımımızı kontrol altına almalıyız. 

Asitli içecekler 

Çoğu kişi özellikle de evde kaldığımız bugünlerde gazlı içecekleri ne yazık ki su gibi hatta bazılarımız su yerine içmektedir. Bu içecekler su ile beraber birçok bileşen içerir ki bu bileşenler toksik ve vücuda ciddi zarar verebilecek niteliktedir. Gazlı içecek tüketenlerin obeziteye yakalanma ihtimalinin yaklaşık 1.5 kat daha fazla olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda asitli içeceklerin diyabetle de ilişkisi kanıtlanmıştır. Bu içecekler vücudun şekeri işleme fonksiyonlarında bozulmaya neden olmaktadır. Yapılan bir çalışmada günde 1 veya daha fazla gazlı içecek içen kadınların ayda en fazla 1 defa gazlı içecek içenlere göre tip2 diyabete yakalanma ihtimallerinin %83 daha fazla olduğunu göstermiştir. 

AMAN DİKKAT!

Intensive Care National Audit and Research Centre’ın yayınladığı bir analize göre korona virüs nedeni ile yoğun bakımda yatan hastaların %70’i fazla kilolu. Bu nedenle öncelikle vücudunuzda fazla olan kiloları kaybetmelisiniz. Bunu yaparken de mutlaka bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmeli ve bağışıklığınızı yıpratacak zararlı alışkanlıklardan vazgeçmeye çalışmalısınız. 

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı; Deniz Zünbülcan