Kışın bisiklet antrenmanı yapmak zordur. Sabahları hava geç aydınlanır, akşamları erken kararır. Özellikle kötü havalarda antrenman işkenceye dönüşür. Sporcular bu gibi etkenlerle uğraşmamak için genellikle ev içi antrenman aletlerini kullanırlar. “Roller” ve “Trainer” olarak iki genel başlık altında toplayabileceğimiz bu antrenman aletlerinden trainerlar bu yazımızın ilgi alanına giriyor. Günümüzde satın alabileceğiniz en teknolojik ve gerçeğe en yakın trainer olan Wahoo Kickr setini sizler için inceledik.

Wahoo ülkemize bu yıl tam giriş yapmış bir marka. Özellikle antrenman ve GPS ürünleri ile öne çıkıyor. İzmir Yelki’deki Bisiklet.com’da Wahoo Kickr’ı deneme fırsatını bulduk. Bu cihaz temel olarak üç parçadan oluşuyor.

Ana ünite elektromanyetik sistemli ve 2200 Watt gibi oldukça yüksek direnç değeri sunuyor. Cihaz bisikletin arka tekerleği sökülerek kullanılıyor. Bu sayede adeta bisikletin bir parçası olan Wahoo Kickr çok yüksek dirençlere kayıpsız ulaşarak kesin değerler verebiliyor. Antrenman yaparken bu özelliğin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz. Aynı zamanda bu yapı sayesinde bisikletiniz yere çok sağlam basıyor. Ayağın farklı jant ebatlarına göre ayarlanabilir oluşu sistemin olmazsa olmazı. Ant+ ve Bluetooth sistemi ile bilgisayar ve GPS sistemlerine bağlanabilen cihazı Zwift gibi arayüz yazılımlarıyla kullanabiliyorsunuz. Elektromanyetik sistem neredeyse sessize yakın çalışıyor. Bu sayede gece antrenman yapsanız bile komşularınızı üzmeyeceksiniz.

Wahoo Kickr Climb bu sette çok önemli bir yere sahip. Güç ve direnç arka lastikte. Buraya kadar her şey tamam. Eğim ise ön lastikte yani Wahoo Kickr Climb’ın maharetli ellerinde. Kickr Climb +%20 ve -%10’a kadar eğimleri bisikletinize yansıtabiliyor. İlk bakışta ne gerek var diye düşünebilirsiniz ancak bütün olay antrenman hissini gerçeğe en yakın hale getirmekte. Kickr Climb’ın hareketleri çok yumuşak. Eğim değişimlerini o kadar net ve pürüzsüz veriyor ki adeta ekrandaki yolu yaşıyorsunuz.

Son parça ise Wahoo Kickr Headwind. Cihazın ingilizce olan adını türkçeye çevirecek olursak “önden gelen rüzgar” gibi bir anlama geldiğini görüyoruz. Kickr Headwind kısaca sürüş rüzgarını hızınıza ve önünüzde birinin olup olmamasına göre yaşatıyor. Evet yanlış duymadınız. Tüm sistem önünüzde birisinin olup olmamasını hesaplayarak rüzgarı ve arka tekerlekteki direnci değiştirebiliyor. Bu kadar detaylı düşünülmüş bir sistemle antrenman yapmak insanı çok etkiliyor. Bundan sonraki adımın büyük ihtimalle kafaya takılacak sanal gerçeklik gözlüğü ile olacağını tahmin etmek zor değil. O zamana kadar en gerçekçi antrenman deneyiminin Wahoo Kickr ile olacağı konusunda iddialıyız.