İzmir Kemalpaşa’da 2021 Lansmanı’nı gerçekleştiren Bisan, yeni yıl modellerini tüketicilerin ve bayilerin beğenisine sundu. Biz de Bike Pedia olarak oradaydık ve yeniliklerle ilgili en çok merak edilenleri, Bisan CEO’su Ali Orçun Bal ile görüşme şansı bulduk. Gelin hep birlikte kendisinden, yeni yıl ile ilgili beklentilerini ve 2020’nin nasıl geçtiğini dinleyelim.

Ali Orçun bey merhaba. Öncelikle yeni yıldaki çalışmalarınızı bizimle paylaşacağınız için teşekkür ederiz. 2020 sizin için nasıldı? 2021’den neler bekliyorsunuz?

Öncelikle Bike Pedia olarak Bisan’ın her etkinliğinde yer aldığınız ve bizi yanlız bırakmadığınız için teşekür ederim. 2020 çok değişik bir sezon oldu. İlk başta korona sebebiyle bütün yasaklar gelince tüm sektör, iş ortaklarımız, önce bir paniğe kapıldılar. Çünkü bağlantılar yapılmıştı, bisikletler sevk edilmeye başlanmıştı. Acaba satabilecek miyiz satamayacak mıyız korkusu başladı. 

Biz Bisan olarak burada korona tedbirlerinin kademeli olarak azaltılacağını, bir şekilde, bir noktada kaldırılacağını öngördük ve birçok markanın aksine yasaklarda bile özel izin alarak hatta fazla mesai yaparak çalışmaya devam ettik ki; iş ortaklarımıza bisikleti o talep patlamasında tedarik edelim diye. Aynı öngördüğümüz şekilde gelişmeler cereyan etti. 6. aydan sonra, özellikle Mayıs sonu, Haziran’dan sonra ciddi olarak, bisiklete olan ilgi hem Türkiye’de hem de dünyada fazlasıyla arttı. Birçok bayimizle yaptığım görüşmelerde 30 senelik iş hayatımda en iyi sezonumu geçirdim diyenler vardı. 

Biz de Bisan olarak sürekli, gece 10’lara, 12’lere kadar fazla mesai yaptık. Tüm ekibim özveriyle çalıştı, yoruldu. Biz de bu talep artışından dolayı çok memnun kaldık. Ama 2021’de bu patlamanın tedarik sürecinde sıkıntılar yaşatacağını da öngörerek çok daha önceden başladık, kendi siparişlerimizi oluşturmaya. Dolayısıyla şimdi gelinen noktada görüyoruz ki tedarikte ciddi problemler var. Ama Bisan bu problemlerden etkilenmeyecek. Çünkü yedek parça depomuzun doluluk oranı şu anda %90. Bitmiş ürün stok alanımız da şu anda doldu. 

2021’den çok daha umutluyuz. Tabii fiyat artışları satışlara etki eder mi soruları geliyor burada. Ciddi bir fiyat artışı oldu. Kurda %40 gibi artış gerçeği var ortada. Ama bisiklet farkındalığının artması yine satışların iyi bir seviyede geçeceğini düşündürüyor. Bu sebeple Bisan olarak 2021’e hazırız ve iyi bir sezon geçirmeyi umuyoruz. 

Bisikletlerinizi gördük. Çok güzel yeni model bisikletler var. Geliştirilmiş modeller var. Özellikle elektrikli bisikletlerde, dağ bisikletlerinde önceden olmayan yeni ürünler de var. Bunlardan bahsetmek ister misiniz?

Biz kendimize güveniyoruz. Türkiye’de belki ticari kaygılar sebebiyle yapılmayan ürünler yapmaya başladık. Aslında buna geçen sene başladık. Bu sene aslında daha da fazla çeşitle tüketicilerin karşısına çıktık. Biz ürün gamımızı oluştururken ithal rakiplerimizi dikkate alıyoruz. Çünkü bir dünya markası olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda da dünya, dünyadaki rakiplerimiz ne yapıyorsa biz daha iyisini yapmayı hedefliyoruz. Çünkü Türkiye’deki bisiklete ya da bisiklet sporuna gönül vermiş insanlara aynı kalitede daha ucuz bisikletler sunmayı hedefliyoruz. 

Hep soruyoruz kendi kendimize: Niye aynı kalitedeki ürüne iki katı para ödensin? Bu anlamda bu sene çıkarttığımız, özellikle üst grup ve orta seviyedeki bisikletlerdeki çeşitliliğin arttırılması, ekonomik grupta, katlanırlara olan rağbetin artması sebebiyle kendi üretimimiz olan katlanırları ekonomik olarak tüketiciye sunmak açıkçası bizler için memnuniyet verici. 

Mesela üst gruplarda yine yapılmamış şeyleri yaptık. Ailemize katılan yeni “Unique” modelimiz var. Di2’lu bir kadro. Mithra var. Zaten bilinen Priator aynı şekilde devam ediyor. Reload ile 4 farklı bisiklet kategorisinde karbon seçeneğimiz mevcut. Bunların herbirinde, Ultegra, 105 ve bir kısmında DuraAce Di2 versiyonları da var. Her modele farklı jant seçenekleri sunduk. Campagnola janttan, FSC Fulcrum, Vision jant seçenekleri ile geliyor bisikletler. 

Kullanıcılara çok fazla seçenek sunduk açıkçası. Biz kendimiz çok beğenerek biniyor ve test ediyoruz. Ben şahsen bisiklet kullanıyorum. Kullanıcıların da beğeneceğini umuyoruz. 

Aynı zamanda, lastik gibi bazı ekipmanlarda da değişiklikler görülüyor. 

Aksesuar çok önemli. Yedek parça çok önemli. Sadece bisikleti üretip satmak değil, bunun ekipmanlarını da sağlamak gerekiyor. Distribütörü olduğumuz markalar var, Michelin gibi, Supacaz gibi. Şu anda görüşme yaptığımız ve anlaşmak üzere olduğumuz üç dünya markası daha var. Bizim satışlarımız bayi kanalıyla olduğu için bayilerimize yeni bir sistem açacağız. Bu alandaki satışlara da tahmin ediyorum ki Mart ayına kadar başlamış olacağız. 

Ayrıca bir de yeni bir gidon markası gördük. Onlarla ilgili bilgi vermek ister misiniz?

Tabii ki. BiPlus, Bisan’ın ürettiği bir aksesuar markası. Gidon, gidon boğazı, sele, sele borusu gibi ekipmanları üretiyor. BiPlus markası ile tüketicilere üst seviye ekipmanı olarak sunulacak, aynı tarihlerde. 

Bu sene çok önemli bir konu var. Ondan bahsetmek istiyorum. Bisan artık kendi alüminyum kadrolarını da kendisi üretiyor. Alüminyum maşalarını da kendisi üretiyor. Avrupa’da kendi çelik kadrosunu, kendi alüminyum kadrosunu üreten tek fabrika Bisan şu anda. Bu bizler için gerçekten gurur verici. Sadece bitmiş ürün olarak bisiklet değil, yarı mamül de satmayı planlıyoruz Avrupa’ya ve satıyoruz da.

Şu anda mesela Bisan fabrikasında üretilen bir kadro-maşa modeli İtalya’da bir OEM tarafından bisiklet haline getiriliyor ve İtalya’daki Dechatlon’larda Bisan’ın ürettiği bisikletler satılıyor. Bu yerli ve milli bir üretici olarak, hatta bir Türk vatandaşı olarak gerçekten gurur verici bir durum. Bununla gurur duyuyoruz. 

Alüminyum üretimi için ciddi bir kalıp çalışması gerekiyor. Biz kendi kalıphanemizi kurduk. CNC yatırımlarımız oldu. Artık Bisan kendi kalıbını kendisi yapabilen, kendi kadrosunu ve yedek parçasını yapabilen bir marka haline geldi. Buna sadece kadro üretimi değil yarı mamül üretiminin de içeriye çekilmesi olarak bakmak lazım. Bunlar gerçekleştikçe maaliyetlere tüketicinin avantajı olarak etki edecektir. 

Size başarılı bir yıl diliyoruz. Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için ayrıca teşekkür ediyoruz. 

Biz de teşekkür ediyoruz. Sizi başarılı bir ekip olarak sürekli takip ediyoruz, başarılarınızın devamını diliyoruz. 

Son olarak yarış takımınız ile ilgili birkaç soru sormak istiyoruz. Geçen sene çok fazla yarış katılımı olamadı. 2021’de aynı şekilde yarış takımınız devam edecek ve desteğiniz tam olacaktır diye düşünüyoruz. Bu konuda bilgi vermek ister misiniz? Çünkü bizi takip eden genç pedal aşıkları var ve bunlar Bisan’ın yarış takımına katılmak isteyebilirler. Bununla ilgili desteklerinizi öğrenmek isteriz. 

Biz gençlere ve bu spora gönül vermiş sporculara her sene desteğimizi arttırarak sürdürmek istiyoruz. Ülkemizde bu sporu yapanların hak ettikleri ilgiyi bulamadıkları ülkemizin bir gerçeği. Ama biz büyüdükçe bu alanda ilgimiz ve desteğimiz her geçen gün artacak. 

Yarış takımımız geçen sene pandemi nedeniyle çok fazla yarışa katılamadı. Bu sene yarış takımımızda bazı değişiklikler olacak. Sürprizler olacak. Bir altyapı oluşturduk. Daha genç ve yıldız seviyesindeki sporcuları bir grup şeklinde, elit sporcuları bir grup şeklinde planlamayı düşünüyoruz. Bununla ilgili olarak en kısa sürede açıklamamızı yapacağız, sürprizimizi paylaşacağız. Bisan takımı geçen seneden daha hızlı, daha etkin ve imkanlarını arttırarak bu sene de, eğer tabii ki pandemi izin verirse, yarışmaya devam edecek. 

Biz de Bisan takımına başarılar diliyoruz. 

Çok teşekkür ederim. 

Lansman için burası “Art Gallery” olarak yeni yapıldı sanıyoruz. Bisikletlerin sunumu gerçekten harika olmuş. Biraz hikayesinden ve sene içinde burada yapılacak faaliyetlerden bahseder misiniz?

Bisan gibi Avrupa’nın en büyük bisiklet fabrikasının kendisine yakışır bir “showroom”u olması gerekir. Hem yurtiçinden gelen bayilerimiz, ziyaretçilerimiz, bisikletseverler, yurtdışından müşterilerimizin vakit geçirebileceği, modelleri yakından inceleyebileceği, gerektiğinde toplantılar yapabilecekleri bir alan gerektiğini düşündük ve burayı hızlı bir şekilde oluşturduk. 

Biz buraya “Showroom” yerine “Art Gallery” diyoruz. Çünkü biz gerçekten işimizi çok seviyoruz, markamızı çok seviyoruz, biz burada bir sanat icra ettiğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla buraya koyduğumuz üst ve orta grup bisikletlerin tüm ekibin ruhunu yansıttığını düşünüyoruz. 

Buraya herkes gelebilir. Her bisiklet kullanıcı, istediği zaman istediği şekilde kapıdan giriş yapıp burayı inceleyebilir. Merak ettiklerini sorabilir. Ayrıca burada şu anda hazır değil ama “bikefit” yeri de yapmayı düşünüyoruz. Türkiye’deki herkese Bisan olarak ücretsiz bikefit yapacağız. Çünkü bisiklete karşı bilinç arttıkça bikefit de gerçekten önem arz ediyor. Hangi markayı kullanırsa kullansın doğru bisiklete doğru açılarla doğru ölçülerle binmesi bizim için önemli. Hangi bisiklet kullanıcısı olursa olsun buraya gelip ücretsiz bikefit yaptırabilecek. Tahmini olarak Şubat’ın sonundan itibaren bu gerçekleşecek. Biz de böyle bir hizmet vermekten onur duyacağız.

Gerçekten önemli bir ihtiyacımız. Sporcuya verdiğiniz bu destek için de çok teşekkür ederiz. 

Ben de teşekkür ederim.