Beslenme ve tabii ki yeterli ve dengeli beslenme hayatın devamlılığı için önemli bir yer tutmaktadır. Bazı zamanlarda beslenmenin önemi daha da büyüktür. Bu önemli zamanlardan biri de spor yapılan dönemlerdir. Spor hem kilo kontrolü hem de sağlığımız için oldukça önemlidir. Zayıflamak spor yapmadan beslenme ile de elbette mümkündür ancak spor ile verilen kilolar daha verimlidir. Aynı zamanda spor yapmak kaslarınızı kuvvetlendireceği için daha fit bir görünüme sahip olmanızı sağlayacaktır. 

Yaptığınız spor türü ve beslenmenize dikkat edip etmemeniz de çok önemlidir. Beslenmenize dikkat etmeden yaptığınız spor size kilo verdireceği ve sıkılaştıracağı gibi kilo almanıza da neden olabilir. Bu noktada gün boyunca beslenme düzeninizin ve besin alımlarınızın bisiklet kullanma saatlerinize göre programlanması gerekmektedir. Çünkü besinler bisiklet kullanırken sizin yakıtınız olacaktır. Yanlış zamanda veya yanlış alınan besin ise antrenman sırasında sizi rahatsız edip performansınızı olumsuz etkileyebilir.

Bisikletten önce alınan besinlerin içerikleri ve alınma zamanları kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak öğününüz ana öğün niteliğini taşıyorsa yaklaşık 2 saat öncesinde kahvaltıysa yaklaşık 1-1,5 saat kadar önce besin alımını bırakabilirsiniz. Ara öğün niteliğinde bir öğün yaptıysanız da yaklaşık 30-45 dakika öncesinde besin alımını bırakabilirsiniz. 

Antrenman Öncesi Alınmaması Gereken Besinler

– Yeni denenecek besinler

Daha önce yenilmeyen besinlerin vücutta nasıl bir etki yapacağı bilinmediği için antrenman öncesinde alerji veya sindirim zorluğu gibi problemlerle karşılaşılmaması için bu yeni denenen besinlerin yenilmemesi gerekmektedir. 

– Gaz yapıcı besinler

Bisiklet antrenmanın hemen öncesinde sindirimi zor besinler ve gaz yapıcı besinlerin yenilmemesi gerekmektedir. Soğan, kurubaklagiller, karnabahar, brokoli, erik, armut, şeftali, süt, krema, brüksel lahanası vücutta gaz oluşumunu tetikleyici besinlerdir. Bu nedenle antrenman öncesi öğünlerde yer almaması gerekmektedir. 

– Diüretik içecekler

Bisiklet sürüşlerinde dehidratasyon yaşanmaması için sürüş öncesi ve sırasında yeterli sıvı ve su içilmesinden emin olunmalıdır. Bu dengeyi sağlayabilmek için sürüş öncesi ve sonrası diüretik içeceklerin alımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çay, kahve, kafein içerikli içecekler diüretik içeceklerdendir.

– Reflü tetikleyici besinler

Kahve, çikolata, baharatlar, gazlı içecekler, soğan, sarımsak, kızarmış yiyecekler, salça, domates, ekşi besinler reflüyü tetikleyebilen besinlerdir. Sürüşten önce bu besinlerin alınması sağlığınızı ve performansınızı olumsuz etkileyebilir. Bu besinlerin dışında özel olarak sizi rahatsız eden besinleri keşfedip sürüş öncesi beslenmenizden çıkarmanızda fayda vardır. Reflü problemi yaşamamak için özellikle sürüşten önce hızlı yemek yenmemesine de dikkat edilmelidir.  

Sürüşten Önceki Öğün Seçenekleri

– Ana öğün niteliğindekiler

• Izgara balık + salata + 1-2 dilim tam tahıllı ekmek 

• Izgara tavukgöğsü + salata + 1 su bardağı ayran + 1 porsiyon bulgur pilavı 

• Sebzeli hindi sote + 1 kâse yoğurt + 1 tane haşlanmış soğumuş patates 

• Izgara somon + 1 porsiyon fırın patates + bol salata 

– Ara öğün niteliğindekiler

• 1 porsiyon meyve + 1 su bardağı süt

• 1 bardak süt + ½ halka ananas + 6 tane çiğ fındık

• 2-3 tane galeta + 1 bardak ayran

• 1 tane activia + 5-6 tane çilek + 2 tam ceviz

• 1 bardak süt + 4 yemek kaşığı yulaf + 1 yemek kaşığı kuru üzüm 

• 1 küçük boy elma + 2 tatlı kaşığı fıstık ezmesi

• 1 dilim ekmek üzerine yarım avokado ve 2 kaşık lor peyniri

• 1 tane haşlanmış yumurta + 1 dilim tam tahıllı ekmek

Diyetisyen Deniz Zünbülcan