Bir Dilim Tatlı Kaç Dakika Bisiklet Eder ?

Ramazan bayramı bu yıl haziran ayında. Bayrama yaklaşırken de ramazanda kilo alan kişilerin aklında kiloların nasıl gideceği ve tabii ki, bu durumda bayramda hangi tatlıları ne kadar tüketebilecekleri soruları oluyor. Her zaman olduğu gibi bayramda da önemli olan konu dengedir.


Eğer tatlı yemek istiyorsanız önemli olan zamanını, dozunu ayarlamanız ve yediğiniz zaman tatlının telafisini yapmayı bilmenizdir. Çünkü zayıflama stres altında yasaklarla olabilecek bir durum değildir. Doğru olan zayıflama döneminde her şeyi dozunda tüketmek, doyarak zayıflamaktır. Çünkü verilen kiloların bir daha geri alınmaması için zayıflama döneminizin yaşam şekli halinize dönebilmesi gereklidir. Bu noktada bayramda tüketeceğiniz tatlıların türü de oldukça önemlidir. Hamurlu tatlılar, çikolata, şekerlemeler ve şerbetli tatlılardansa, her zaman sütlü tatlılar daha doğru bir tercihtir. Tatlı yemenin püf noktaları: Tarçın bayramda önemi bir kat daha artan baharatlardan biridir. Tatlılarınıza tat size sağlık katacak tarçın kan şekerinizi dengeleyecektir. Yapılan birçok çalışmada tarçının methyl-hydroxy-chalcone polimerlerinin etkisi ile insülin reseptörlerini harekete geçirerek hücrelerin glikoz kullanma kapasitesini arttırdığı belirtilmiştir. Bayramda öğünlerinizi atlamamanız normalden daha da önemlidir. Hiçbir zaman aç kalınmamalı, öğünler atlanmamalıdır. Çünkü uzun süren açlıklarda kan şekeri çok fazla düşer ve şekerli besinlere yönelme eğilimi artar. Bu nedenle bayram boyunca pankreasın salgıladığı hormonların dengesini sağlayabilmeniz, iştahınızı kontrol altına alabilmeniz için çok önemlidir. Her zaman olduğu gibi bayramda da dengeyi kurabilmek çok önemlidir. Bayram tatlıları tüketiliyorsa en azından çay, kahve, asitli-şekerli içeceklerin tüketimi kontrol altına alınmalıdır. Çünkü tatlılardaki şeker, çaya/kahveye koyulan şeker ve şekerli içeceklerin içerdiği şeker basit şekerdir. Glisemik indeksleri yüksektir. Kan şekerinizde ani dalgalanmalara neden olur. Aynı zamanda 1 küp şekerin yaklaşık 15 kalori olduğunu ve sizin günde 3 şekerli 10 çay/kahve içtiğinizi düşünürsek, sadece bu içeceklerden bir günde 450 kalori. Bayram tatili sonunda ise fazladan 1350 kalori aldığınızı söyleyebiliriz. Bu nedenle tercihlerinizde tatlılar varsa bayram boyunca içeceklerinize de dikkat etmenizde fayda vardır. Tatlınızın glisemik indeksini protein desteği ile dengede tutun. Sütün içerisinde bulunan proteinler tatlının kan şekerinizi bir anda yükseltmesini önleyecektir. Bu nedenle tatlılarınızın yanında 1 bardak süte yer vermeyi unutmayın. Süte ekleyeceğiniz tarçın hem tadını güzelleştirecek hem kan şekerinizin dengesine katkı sağlayacaktır. Kilo yönetiminde alınan enerji ve harcanan enerji kavramı en genel kavramdır. Bu nedenle bayramda tatlı tüketmek istiyorsanız egzersize de zaman ayırmayı unutmayın. Bu noktada bisiklete binmek yardımınıza koşacak mükemmel bir egzersizdir. Yarım saatte yaklaşık 300-400 kalori yakmanızı sağlar.

1 Dilim tatlı için…

Bireyin kas kütlesine, yaşına, cinsiyetine göre farklılık göstermekle beraber tüketilecek 1 dilim tatlı yaklaşık olarak 30-45 Dakika bisiklette ter dökmenin karşılığıdır.

1 dilim yaklaşık 90 gram fıstıklı baklava: 370 kalori

1 dilim yaklaşık 135 gram fıstıklı kadayıf: 382 kalori

1 tane yaklaşık 85 gram kalburabastı: 250 kalori

1 porsiyon yaklaşık 200 gram şekerpare: 544 kalori

1 ince dilim güllaç: 250 kalori

1 orta boy kâse sakızlı muhallebi: 185 kalori

Deniz Zünbülcan

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın