LifeON Concept

Fizyoterapi, kayropraktik, beslenme, psikoloji ve antrenörlük alt dallarıyla hareket eden her canlının ihtiyacı olan kaliteli ve sağlıklı yaşam tarzını bir üst seviyeye taşımak için multidisipliner ve interdisipliner çalışma yöntemini benimseyen bir anlayışla sizi tanıştırıyoruz: LifeOn Concept.

•Ferdi bey merhaba. Öncelikle bize zaman ayırdığınız ve sorularımızı yanıtlamayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Vereceğiniz değerli bilgiler takipçilerimiz için faydalı olacaktır. LifeOn Concept’in faaliyetlerine geçmeden önce, biraz kendinizden ve ekibinizden bahsedebilir misiniz? 

Merhabalar, ismim Ferdi Kurtoğlu, kariyerime Hacettepe Üniversitesi’ni tamamlayarak sporcu sağlığı alanında çalışmalara başladım. Spor fizyoterapisti olarak 2016 Rio Olimpiyat hazırlığı sürecinde aktif olarak birçok milli takım ve sporcularla birlikte çalıştım. İstanbul’da 2016 sonrası daha çok dayanıklılık sporcuları olmak üzere ve çeşitli spor branşlarında profesyonel ve amatör sporcularla özellikle fizyoterapi ve performans geliştirme alanlarında yoğun çalışmalarım oldu. 

Marmara Üniversitesi Spor ve Sağlık Bilimleri’nde yüksek lisans sürecini yürütürken aynı zamanda fizyoterapist yetiştirme odaklı eğitim modülleri oluşturdum. Çeşitli yarışlarda fizyoterapi hizmetini verdiğimiz ekiplerde fizyoterapist olarak görevler aldım. Bazı yarışlarda bizzat yarışmacı olarak katılarak hem içimdeki amatör sporcu ruhunu devam ettirdim hem de sporcu sağlığı alanında sporcularımla aynı yolları beraber katettik. 

İki senedir kurucu ortağı olduğum LifeOn Concept bünyesinde çalışmalara ekibimiz ile devam ediyoruz. Çocukluğumdan beri bisiklet üstündeyim, önceleri ekmek almak veya parkta gezmek için sürdüğüm bisiklet artık yarışlarda beni a noktasından b noktasına daha hızlı götürmek için yer alıyor. Aynı zamanda 3 senedir triatlon antrenmanlarıma devam ederek sevdiğim yarışların keyfini sürüyorum.

• LifeOn Concept nasıl hayata geçti, buradaki faaliyetleriniz nelerdir, ana başlıkları ile öğrenebilir miyiz? 

2019 Nisan ayında, hem spor fizyoterapisti hem de diyetisyen olan Aslı Aksel ile beraber sporcu sağlığı alanında daha iyi hizmet verebilmek ve insanların hayatına dokunabileceğimiz hizmet kalitesini üst düzeyde tutacak ve sektöre bambaşka yön verecek bir çalışma içine girerek vizyonumuzu tüm camiaya aktarmaya çalışarak başladık. 

Alanında iyi yetişmiş, çok önemli tecrübeleri olan ekip arkadaşlarımızla beraber güzel işler başarmaya çalışıyor, çalışmalarımızı topluma kazandırmaya devam ediyoruz. Özellikle multidisipliner çalışan bir ekibimiz var. Fizyoterapi, beslenme, psikoloji, kayropraktik ve antrenman alt branşları ile alanında gelişmeye ve geliştirmeye devam eden ekibimiz var.

• Bike Pedia olarak sormak ve öğrenmek istediklerimiz ağırlıklı olarak bisiklet sporu üzerine olacaktır. Önce bisiklet sporcularında fizyoterapi neden gereklidir? Size sakatlanmadan önce mi, sonra mı gelmeliyiz? Risk analizi nedir, bilgi verebilir misiniz?

Herkesin ihtiyacı olan kaliteli hareket becerisini kazandırmak bizim ana amacımız. Bisiklet sporu gibi çok ciddi dayanıklılık becerisi isteyen bir branşta fizyoterapi olmazsa olmaz ilkelerden aslında. Fizyoterapistin ana amacı herhangi bir problem olursa müdahale etmek değil sporcunun tüm sürüş boyunca ağrısız ve sağlıklı devam edebilmesini sağlarken bunu sürdürülebilirliğini de artırabilmek. 

Yani bir problem olunca sağlık çalışanına başvurduğunuzda belki de önümüzdeki birkaç antrenmanı kaçırmış oluyoruz. Amaç en temelde, yaralanma risklerini minimuma getirmek. Özellike hem antrenman kaçırmamak için ve senelik bazda finans olarak daha koruyucu olduğunu da iletebilirim. Yani ben o kadar emek verdiğim ve ciddi finansal efor sarf ettiğim yarışa sağlıklı ve daha iyi gidebilmek için artık koruyucu çalışmalara daha çok önem veriyorum.

Tüm bu sağlık parametreleri tamamlanınca artık hedef performansı nasıl daha iyi artırabiliriz sorusuna geliyor. Burada sporcu ve antrenörü ile sürekli iletişimde kalarak performansı nasıl arttırılır sorusuna cevabı hep beraber alıyoruz.

• Bisikletliler için kuvvet çalışmalarının önemi nedir? Genellikle hangi dönemde kuvvet çalışmaları yapılır? 

Kuvvet çalışmalarının alt başlığı çok geniş aslında. Genel olarak fizyoterapi biliminde ekleme yük binmesini önlemek ve çok tekrarlı kas kasılması ve gevşemesine ihtiyacımız olan bisiklette bu dayanıklılığı ve eklem stabilizasyonunu sağlamak çok önemli. 

Kuvveti yarış haftasına kadar çalışmalıyız aslında. Fakat burada kuvvetin şiddeti ve antrenman kapsamını da göze alarak spor bilimleri tarafında periyodizasyonu iyi ayarlamak gerekiyor. Sonrası iyilik sağlık. 

Biz “off” dönemde stabilizasyon çalışmalarına yoğunluk veriyoruz. Yarış planlaması içinde yüklenmelere göre mikro ve makro planları organize edip maksimal kuvvet, dayanıklılık ve patlayıcı kuvvet gibi parametreleri fizyolojik açıdan işliyoruz. Tepeyi çıkarken veya yarışın son sprintini atarken bu işleyiş fark yaratıyor. Ama en temelde eklem sağlığını korumak için mücadele ediyoruz.

• Bisiklet sürmeye başlamadan ve antrenman sonrası esneme, gerdirme hareketlerinin önemi nedir? Yapılmazsa ne gibi sonuçlar doğar? 

Yapılmazsa ne gibi sonuçlar ortaya çıkar konusunu işlemek pek bize göre değil aslında. Yani demek istediğim bizler sağlık sektöründe şunu yapmazsanız şöyle kötü senaryolar olur demeyi çoktan bıraktık. Korku mekanizması pek güvenilir olmuyor. Fakat daha kaliteli hareket ve performans üretimi için bedenimizi bisiklet üzerindeki dinamiklere hazırlamamız lazım. 

Bizim geliştirdiğimiz her branşa özel ısınma ritüelleri var. Sonrası ise ayrı bir fizyolojik uygulama gerektiriyor. Bir antrenman bitince biz diğer antrenmana kadarki süreçte olabildiğince optimum toparlanma ve bir sonraki antrenmandan alınacak verimi artırmak üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Başarı ve gelişim bu şekilde ortaya çıkıyor.

• Bisiklet sporcusunun gelişiminde beslenmenin önemi nedir? Bu konuda sporcularınıza nasıl destek veriyorsunuz?

Bu konuda LifeOn Concept markası olarak sporcu beslenmesi üzerinde yoğun çalışmalarımız var. Branşın gerektirdikleri ve sporcunun bireysel farklılıklarına göre özelleşmiş desteğimiz var. Bisiklet aynı zamanda performans sırasında da beslenmemize veya enerji yüklememize imkan veren bir spor. Yani hangi kilometrede neler tüketeceğine, antrenmandan ne kadar önce ne yememiz gerektiğine kadar tüm plan saat gibi işlemeli. 

Vücut analizleri yaparak ve bazı laboratuvar raporları da isteyerek başlayan beslenme danışmanlık programı diyetisyen hocamızın belirlediği şekilde ilerliyor. Burada sporcunun yaşamının dinamikleri, ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda ilerliyoruz. Bazı sporcularımızda beslenme programı artık oturuyor ve sadece danışmanlık alarak eğitimine devam ediyor.

• Masaj hizmetiniz var mı? Sporcularda masaj uygulamasının olumlu ve olumsuz değerlendirmesini yapabilir misiniz? 

İyi ki bu hizmetimiz var çünkü biz de yoğun spor yaptığımız için periyodik olarak ekip içinde recovery uygulamasını kendimize uyguluyoruz. Dayanıklılık sporlarında hep olduğu gibi özellikle bisikletçilerde alt ekstremite dediğimiz bacak bölgesinde antrenman sonrası çok ihtiyaç doğuyor. Sadece masaj değil çeşitli recovery cihazları ve mobilite çalışmalarımız ile bu paketi hizmete sunuyoruz. 

Olumsuz tarafı ise sadece yanlış zamanda yanlış şekilde uygulanırsa oluyor. Bisikletçilerimiz bunun önüne geçebilmek için de profesyonellerle çalışarak ve spor yapan spor fizyoterapistlerine bedenini emanet ederek süreci tamamlıyor.

• En çok dikkatimi çeken konulardan biri spor psikolojisi üzerine hizmet vermeniz oldu. Bu konuda bilgi alabilir miyiz? Bu çalışmalar yüz yüze mi, “online” mı yapılıyor? 

Biz yola çıkarken psikoloji alanı olmazsa eksik hissedeceğimizi biliyorduk. Amatör bisiklet sporcusunun olimpik sporcudan bir farkı olmamalı diye düşünüyoruz.

Özellikle sporu hayat felsefesi haline getirmiş aktif spor yapan bir klinik spor psikoloğu olan Berceste Şeber ile hem yüz yüze hem de online ortamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Bisiklet sporu fizyolojik açıdan dayanıklılık gerektirdiği gibi mental açıdan da dayanıklılık gerektiriyor. O tepenin son kilometrelerinde, yarışın son metreleri sprinte çıkarken veya stresli kaygılı durumlarda süreci yönetebilmek için psiklogla çalışmış olmak ve bu konuda da eğitim almak sporcularımızda hem yarış hem de antrenman içinde fark yaratmayı sağlıyor.

• Karyopraktik çalışmalarınız hakkında daha derin bilgi alabilir miyiz? Bisiklet sporcuları ile nasıl çalışmalar yapıyorsunuz? 

Bisikletçiler anatomik olarak özellikle bacak, kalça kuvvetine önem verirken konforu da ciddi düşünüyor. Bu konforu arttırmak için bikefit ile bisikleti vücuda uygun hale getirirken, fit bir bisiklete de vücudu “daha” uygun hale getirmeye çalışıyor. 

Uzun mesafeler giderken anatomik olarak konforlu sürüş ve aerodinamiği düşünürken alt ekstremitenin üst ekstremite yani kollarla da uyumlu olmayı gerektiriyor. Bu uyum da omurga ile sağlanıyor. Özellikle boyun ve bel problemi olmaması için sporcularda kayropraktik müdahaleler fizyoterapi ile desteklendiğinde çok güzel sonuçlar ortaya çıkıyor. Zaten küçük detayları da iyi organize ettiğimizde hem sağlıklı kalıyoruz hem de performans artışı sağlıyoruz. Böylelikle bisikletimizi de gittiğimiz yolları da ayrıca seviyoruz.

• Merkeziniz ve şubeleriniz İstanbul’da olmasına rağmen tüm Türkiye’ye online destek verebiliyorsunuz sanırım. Soru sormak veya danışmanlık almak isteyen sporcular size nasıl ulaşabilir?

İstanbul merkezli bir şubeleşmemiz ve hizmet noktalarımız var. Bazı büyük şehirlerden de bu teklifler geliyor. Şu an online olarak her noktada mobil olarak var oluyoruz. Online platformlar sayesinde artık her yer LifeOn! Dubai, İngiltere, Fransa ve Macaristan’dan online hizmet alan bisiklet sporcularımız var. Çok keyifli gidiyor, özellikle fiziksel uygunluk ve performans testleri yapacak kadar geliştirdiğimiz bir sistemimiz var. 

Sporcu uzakta da olsa analizler yapılıyor ve detaylı rapor hazırlanıyor. Danışmanlık almak isteyen sporcularımız sosyal medya veya telefon kanalıyla bize ulaşabilir. Online danışmanlık sürecinin nasıl olduğunu anlatan ve onları yakından tanıyabilmek için geliştirilen online formlar ve online danışmanlık protokollerimiz ile sürekli iletişimi sağlıyoruz.

• Eklemek veya vurgulamak istediğiniz başka bir konu var mıdır? 

Bisikletimizi çok seviyoruz. Benimki baş köşede duruyor mesela. Online çalışmalarda eğer evdeysem ekranın en tepesinde beliriyor hatta. Özellikle vurgulamak istediğim şeylerden biri de bisikletimizi sevdiğimiz kadar vücudumuzu da seviyor olmamız. Bir sonraki sezon bisikleti yeni ve daha iyisiyle değiştirebiliyor veya yedek parçalar sayesinde yıpranmış parçaları sıfır yapabilme şansına sahibiz. Fakat vücudumuzun yedek parçası yok ve bedenimize iyi bakıyor olmamız gerekiyor. 

Sosyal medyada 2 sene önce 108 yaşında hala bisiklet sürmeye devam eden bir beyefendi görmüştüm. Ben de bisikletimle yaşlanınca da yarışlara katılacağım demiştim. Fakat farkındayız ki; yıllar sonra da konforlu sürebilmek, yolların keyfini çıkarabilmek ve arkadaşlarımızla uzun mesafeler katedebilmek için fiziksel, fizyolojik, psikilojik ve kardiyovasküler açıdan kendimizi sürekli sağlıklı tutmalıyız.

• Teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz. 

Sporcu sağlığı için değerlerimizi daha da yükselterek çalışmalarımıza devam edecek ve toplum kültürüne katkıda bulunabilmek için her beraber üretmeye devam edeceğiz. Söyleşide emeği geçen tüm BikePedia ekibine ve bisiklet sporuna verdiğiniz katkılar için teşekkürler.

Yazar /

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın