Doktor Ümit Yavuz’u tanıyabilir miyiz?

Merhabalar, 1980 yılında Eskişehir’de doğdum. Aslen Kayseri’liyim ama İzmir ve Gaziantep’te büyüdüm. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakultesi mezunuyum. Mecburi hizmetimi Şanlıurfa Birecik’te yaptım. 2013 yılından beri İzmir Ödemiş Devlet Hastanesinde çalışıyorum. 

Bisiklet hayatınıza nasıl dahil oldu, bunun hikayesini anlatabilir misiniz?

İlkokul 1. Sınıfta bisiklet sürmeyi öğrendikten sonra üniversiteye kadar hep bisikletim oldu. Her çocuk kadar fırsat buldukça ulaşım ve eğlence amaçlı kullanırdım.

Üniversiteyi bitirip çalışma hayatına başladım, evlendim. Birecik küçük bir ilçe olduğu için bisikleti sadece hastaneye gidip gelmek için kullanıyordum. Eşim hamile kaldığında ikimiz de sigarayı bıraktık. Sigaranın eksikliğini yemek yiyerek kapatmaya çalıştım. Sürekli yiyordum. Çerez, abur cubur, kola. Özellikle kolayı neredeyse su niyetine içiyordum, bunun sonucunda hızla kilo almaya başladım, 6 ayda 25 kilo aldım. Giderek daha az hareket etmeye başladım. Giderek kilo almam devam etti en son tartıldığımda 118 kiloydum. Boyum 170 cm, artık obezdim. 

Eşim İzmir Karşıyaka’lı. İlkokul yıllarım İzmir’de geçtiği için İzmir’i çok seviyorum. İzmir’de yaşamayı çok istiyorduk. Tayinim Ödemiş’e çıktı. 2013 yılında taşındık. Kilom iyice kontrolden çıktı. Nefes alışverişim değişti, ciddi horlama, uyku apnesi (uyurken solunumun kısa süreli durması), insülin direnci belirtileri başladı. Acil serviste çalışıyordum. Hastalara müdahale ederken çok zorlanıyordum. 24 saatlik nöbetler çok zorluyordu. Kalp masajı yapamıyordum. Nefesim kesiliyordu ve bu durum beni üzüyordu. Ama diyet yaparak kilo verme süreci beni çok korkutuyordu. Yeterli irademin olmadığını düşünüyordum. Yemek dürtüm çok güçlüydü, keyfine yemek yiyordum ve aç olmama gerek yoktu. 

Ödemiş’e geldikten 1 yıl sonra taşındığımız yeni evimiz hastaneye 1100 metre uzaklıkta idi. Eşim öğretmen, okula araba ile gidiyordu. 1100 metre yürümek için uzun, araba için kısa mesafe. Depoda duran bisikletimi çıkardım temizledim ve kullanmaya başladım. Bu arada eşimin ısrarları ile yediklerime dikkat etmeye başladım. Kola içmeyi bıraktım ve ekmeği öğün başına 2 dilim ile sınırladım. Başka bir değişiklik yapmadım. Bir de işe bisiklet ile gidip geliyordum. Bir ayda 5 kilo verdim ve kilo verme maceram böyle başladı. İlk 15 kiloyu yüzerek verdim. Suyun kaldırma kuvveti ile eklemlerimi korumak için, yıllardır harekete alışık olmayan bedenimi sakatlamak istemiyordum. Kilo verdikçe kondisyonum arttı sonra koşu ve salonda ağırlık antrenmanlarına başladım. Salonda beraber çalıştığımız Ödemiş Eski Emniyet Müdürü Okan Kestek’in tavsiyesi ve gaza getirmesi ile bisiklet aldım. Dağ bisikleti ile Ödemiş’in tepelerinde arazi sürüşleri yapmaya başladım. 5 yıl içinde bu seviyeye geldim.  

İş dışında bisikleti kullanmanızın yanında evde baktığınız hastalarınıza da bisikletle ulaşıyorsunuz. Zor olmuyor mu?

Hastanemizde Evde Sağlık Hizmetlerinde 2 aracımız var ama ben bisiklet ile aynı sürede daha fazla hastaya ulaşabiliyorum. Park problemi yok, trafiğe takılma durumu yok. Kestirme yolları kullanmak daha kolay. Araba ile çevresini dolaşmanız gereken bir arsanın ortasından geçebilirsiniz.

Çalışmış olduğunuz hastane, “evde sağlık hizmeti” için size bisiklet tahsis etti. Bununla ilgili süreci anlatabilir misiniz?

Evde sağlık hizmetlerine başladığımda araba ile geziyordum. Bu görevi bir  sağlık memuru ile yapıyorduk. Bütün ekip 2 kişiydik. Daha sonra hasta sayısı artmaya başladı. Sağlık memuru ile iş bölümü yaptık ama tek araç vardı. Bu arada kilo verme sürecim devam ediyordu. Bisikleti antrenman amaçlı kullanmaya başlamıştım. Ben de bisikletim ile gezmeye başladım. Böylece artan iş yükü ile bu şekilde başa çıkabildik. Bu şekilde 2 yıl kendi bisikletim ile gezdim. Hastanemize yeni atanan yöneticimiz Dr. Ömer Koçak, beni bisiklet ile gezerken gördü ve çok hoşuna gitti. Türkiye’de tek olduğumu, bunu daha etkili kullanmamız gerektiğini söyledi ve şu an kullandığım şehir bisikletini temin etti.  Bu durum medyanın çok ilgisini çekti, ulusal kanallardan röportaj için geldiler. Gün içi haber bültenlerine görüntülerim çıktı. 2.5  yıl sonra Anadolu Ajansı tekrar haber yapmak istedi. Böylece siz farkettiniz. 

Bisikletinizin üzerinde sağlık alanında kullanıldığına dair bir işaret var mı?

Tabi, bisikletin alt borusunda bir tarafından Ödemiş Devlet Hastanesi, diğer tarafında Evde Sağlık Hizmetleri yazıyor. Özel sticker yaptırdık. Ön ve arka çamurluk ucunda ve kaskımda Sağlık Bakanlığı logosu var.

Bölgenizde hastalarınıza bisikletle ulaşırken trafikte sıkıntı yaşıyor musunuz? Yerel yönetimlerden bununla ilgili beklentileriniz var mı?

Her bisikletli gibi trafikte görünmüyoruz. Sürücüler dikkat etmiyor. Kavşaktan dönerken, ara yoldan ana yola çıkarken yol üstünlüğüne dikkat etmeden kontrolsüzce çıkıp zor durumda bırakıyorlar. Trafik kanununda bisikletin bir araç olduğunun ve yol hakkının motorlu araçlar ile aynı olduğunun farkında değiller. Ödemiş’te artık tanınan biri durumunda olduğum için benim durumum farklı ama yine de normal bir bisiklet sürücüsüne göre yarı yarıya sorun yaşıyorum diyebilirim. Ama sadece Ödemiş sınırları içinde. 

Bisiklet kullanımı hayatınızda size neler kattı?

Bu sorunun cevabı için bütün sayıyı bana ayırmanız gerekir. Bisiklet hayatımı tamamen değiştirdi. Etkinlikler, yarışlar sayesinde çok güzel bir sosyal ortama girdim. 2 kez ulusal kanallarda görüntülerim çıktı. Bisikletli doktor olarak tanınıyorum. 

Kuzenim İngiltere’de bir Ödemiş’li ile tanışmış, “kuzenim Ödemiş Devlet Hastanesinde Dr. Ümit Yavuz” diye benden bahsetmiş ve Ödemiş’li arkadaş bunun üzerine “Bisikletli doktor değil mi O” demiş. 

Birçok bisiklet yarışı organizasyonuna katılıp dereceler aldığınızı görüyoruz. Biraz bunlardan da bahsedebiliriz misiniz?

İlk katıldığım yarış 2017 Çeşme Gran Fondo uzun parkurdu. Yaş kategorisinde 101. oldum. Hedefim ilk yüze girmekti. Süre hedefim 4 saat altı idi 3 saat 59 dakikada bitirdim. Sonraki yıl 3 saat 15 dakika ve yaş kategorisinde 20. oldum. 2019 da kısa parkura katıldım. 6. oldum.

Antalya Akra Gran Fondo’da ilk katıldığım yıl 9. oldum. Bu yıl yaş kategorisinde 3. oldum. Marmaris zor bir parkur ama ilk yıl 16. oldum. 2. yıl 11. oldum. Bu yıl hedefim yine kürsüydü ama pandemi yüzünden ertelendi. Seneye inşallah. 

Hastalarınıza giderken sizi bisiklet üstünde gören çevrenizden nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Selam veren çok oluyor, arabaların bir kısmı yol veriyor. Yolda durdurup sağlık konusunda danışanlar da çok oluyor.

Sizden örnek alıp bisiklete başlayan doktor arkadaşlarınız veya yakın arkadaşlarınız oldu mu?

Evet, özellikle kilo verme sürecime şahit olanlar arasında etkilenip bisiklet sahibi olan çok arkadaşım oldu genelde şehir bisikleti aldılar. Ama benle beraber bisiklet sürmeye başlayıp yarışlara katılacak seviyeye gelen Dr. Ahmet Gökoğlu abim var. Onun da ikinciliği var. Dr. Ali Tosun yarış bisikleti alıp bizimle ciddi antrenmanlar yapmaya başladı. İnşallah önümüzdeki yıllarda beraber yarışlara katılacağız. Diş hekimi arkadaşım Dr. İskender Efe ile beraber yarışlara katılıyoruz. Ödemiş Devlet Hastanesi’nden 4 kişi olarak önümüzde yıllarda yarışlara katılmaya devam edeceğiz. Antrenman arkadaşım Uğur Erdoğan’a buradan selam söylüyorum. Ödemiş yollarında kapışa kapışa kürsüye çıktık ikimiz de. 

Bisiklet üstünde muhakkak ilginç bir anınız olmuştur. Varsa alabilir miyiz?

Bisiklet üstünde değil ama genel anlamda karşılaştığım bir tepki var. ESH kullandığım bisiklet dışında 2 karbon, 1 alüminyum yarış bisikleti, 1 full süspansiyon dağ bisikleti ile toplam 5 tane bisikletim var. Beni araba kullanırken görenler çok şaşırıyor. Arabayı genelde eşim kullanıyor. Mecbur kalmadıkça Ödemiş içinde araba kullanmıyorum birçok işimi bisiklet ile görebiliyorum. 

Şu günlerde korona salgını nedeniyle zor günlerden geçiliyor. Bu süreçte de bisikletle hastalarınıza ulaşabiliyor musunuz?

Covid 19 salgını bu konuda beni negatif etkilemedi hatta 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma yasağı sebebiyle ESH iş yükümüz çok arttı. Hastane yönetimi gerekli personel desteği sağladı 2 doktor ve 8 yardımcı sağlık personeli ile vatandaşlarımızı mağdur etmeden Evde Sağlık Hizmetleri’ne devam ediyoruz. 

İşiniz insanlara sağlık dağıtmak, peki sağlıklı olmak açısından bisikleti tavsiye eder misiniz?

Düzenli bisiklet kullanan insanların ömrünün uzadığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Kalp krizi ve felç geçirme riskini düşürüyor. Akciğer, kalp kapasitesini artırıyor. Koşuya göre eklemleri daha çok koruyor. Sadece diz eklemlerine dikkat etmek gerek bunun için altın standart yüksek kadans. Herkes bisiklet kullanmalı. Bu konuda Tolstoy güzel bir örnek.