Bir çiftin Almanya’dan Japonya’ya Pedal Macerası

Merhaba Melli ve Dani. Öncelikle bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bike Pedia, Türkiye’de benzeri olmayan ücretsiz dijital bir dergidir. Bu ay 22.sini çıkardığımız dergimizi aylık yayınlıyoruz. (Dergimize BikePedia.com.tr den ulaşabilirsiniz.)

Kasım sayımızda sizinle tanışmak ve maceranızı takipçilerimizle paylaşmak istedik. Birçok tur bisikletçisi sizin yaptığınız bu tip bir turu hayatlarında bir defada olsa yapmak ister. Bu yüzden görüşleriniz ve paylaştığınız bilgiler onlara ışık tutacaktır. Söyleşi için tekrar teşekkür ederiz. 

– Merhaba Züleyha, Öncelikle teşekkür ederiz. Türkiye’de bulunmaktan gerçekten çok keyif alıyoruz. İnsanlarınız doğanız yemekleriniz ve kültürünüz harika. 

Merhaba Melli ve Dani Türkiye’ye hoş geldiniz. Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

– Biz güney Almanyalı bir çiftiz. 2019’dan beri dünyayı bisikletle dolaşıyoruz ve 5 yıl daha da yollarda olacağız. Japonya’ya doğru gidiyoruz diye yola çıktık ama artık rota bizi nereye götürürse…

Vaegabondsworld ne anlama geliyor?

– “Vaegabond” ve “Vaegabondsworld” kelimelerini biz keşfettik. Avare anlamındaki İngilizce karşılığı vaegabond olan, yani göçebe sürekli hareket halinde ve dünyasını keşfeden anlamına gelir. “Vaegabondsworld” de twitter, instagram ve facebookta bulunan sosyal medya kanalımız.

Eğer kendini göçebe olarak hissediyorsan sende “vaegabond”sun. 5 yıl sürecek maceramıza Instagram, Facebook ve youtube.com/vaegabond da @vaegabondsworld‘ü takip ederek sen de dünyanın etrafındaki maceramıza ortak olabilirsin.

Seyahatinize nerden başladınız? Beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir?

– Seyahatimize Eylül 2019’da Almanya Nürnberg’den başladık. Türkiye’ye gelmeden Bati Avrupa ve Afrika’da Fas olmak üzere bir kaç ülkeyi bisikletimizle keşfettik. Almanya’daki korona nedeniyle kaldığımız karantinadan sonra tekrar Türkiye’ye doğru bütün Balkanlar olmak üzere yolculuğumuza başladık. Aslında hedefimiz sadece Japonya’ya varmak da değil. Daha çok seyahat edebilmek ile ilgili. Diğer ülkeleri, farklı kültürleri keşfedip yeni yemekleri denemeyi ve yerel insanlarla etkileşime geçmeyi istiyoruz. Bu tip etkileşimler ve keşifler geziyi unutulmaz kılar. Öğreneceğimiz çok şey var. Hayatımızı tecrübelerimiz ve anılarımız şekillendirir. Ayrıca tekrar büyümek için ve yaşamın temellerine geri dönebilmek için zihinsel ve fiziksel limitlerimizin ötesine gitmek istiyoruz.    

Şimdiye kadar nasıl gitti? Şimdiye kadar hangi ülkeleri gezdiniz?

– Dürüst olmak gerekirse şimdiye kadar harika gitti! Tabiki zorlukları da var. Özellikle rüzgârı, yağmuru, 45°C güneşin anlında kavurucu sıcaklığı, dağları aşması hemen hemen her gece dışarda çadırda yatması bir hayli zordu. Emin olabilirsiniz ki buna değiyor. Tanıştığımız insanlar ve gördüğümüz harika manzaralar motivasyonumuz (ödülümüz) oluyor. Düşünsenize her gün kalkıyorsunuz günün sonunda nerde olacağınızı ve o geceyi nerede uyuyacağınızı bilmiyorsunuz.

Şimdiye kadar Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Fransa, Fas, Avusturya, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan’dan geçtik. Türkiye ile beraber toplamda 16 ülke olmuş oldu.  

Gezdikleriniz arasında şimdiye kadar hangisi favori şehriniz?

– Bir tane seçmek zor. Misafirperverliği, farklı doğası ve yemek kültüründen dolayı Fas’ı çok sevdik. Hırvatistan’ın taşlı kumsalları ve cam gibi suyu olan sahil şeridi çok iyiyiydi. Kesinlikle şimdiye kadar Türkiye’yi de çok sevdik. İnsanlar harika, doğası muhteşem ve lezzetli yemekler olunca doymak bilmiyoruz. 

Sponsorunuz var mı? Seyahatiniz maliyetlimi oluyor? Ne kadar harcamanız oldu? Yolda para kazanmak için bir şeyler yapacak mısınız?

– Ekipmanlarımızı karşılayan birkaç ortağımız var fakat mali sponsorumuz bulunmuyor. Yaşam harcamalarımızı düşük tutuyoruz. Çoğunlukla yemeklerimizi market konteynırların çöp kutularından alıyoruz. Restoranda yemekten ve otelde uyumaktan kaçınıyoruz. Bütçemizi bu şekilde düşük tutabiliyoruz. Çoğunlukla her gün çadırımızda kalıyoruz. Bazen de yerel halk bizi evine davet ediyor. Düşük bütçe ile Avrupa’da seyahat biraz zorlu. Şimdiye kadar sigortamız ile beraber günlük 3 ile 5 Euro giderimiz oldu. Youtube.com/vaegabond kanalında yüksek çözünürlüklü bisiklet macera turları ile ilgili altyazılı içerik üretiyoruz. Çalışmamızın bedelini patreon.com/vaegabondsworld ile elde etmeye çalışıyoruz. Bu platformlardaki destekçilerimiz bizim seyahatlerimizi destekledikleri için onlara ayrıcalıklar mevcut. Videolara erken erişim, bizim fotoğraflarımızı içeren takvim ve diğer harika olan başka şeyler gibi. 

Hiç garip bir olayla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız bu olay nerde gerçekleşti?

– Şimdiye kadar başımıza bir olay gelmedi. Fas’ta Atlas dağı çevresinde polislerle karşılaşmıştık ve polisler tarafından takip edildiğimiz de oldu. Polislerin bizi takip etmesi çok garipti ama 2018 yılında 2 tane kadın gezgin öldürüldüğü için bizim güvenliğimizi sağladılar. Belirli bölgelerde güvenliği sağlamak için olası olumsuzluklardan dolayı polis gezginleri yakın takipte tutuyor. Kesinlikle güvensiz hissettiğimiz bir durumda olmadı. Sürekli içten ve yardımcı insanlarla karşılaştık. 

Varış noktanız neresi ve oraya ne zaman varmayı planlıyorsunuz?

– Japonya’ya doğru pedallamak istiyoruz ama bunun bizim son yolculuğumuz olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Yaklaşık 3 veya 5 sene içinde varabileceğimizi tahmin ediyoruz. Sonrasında Moğolistan ve Rusya üzerinden Almanya’ya pedallayabiliriz ya da Güney Afrika’ya gemiyle de geçebiliriz. Belki arada güzel bir yerde sıkışır ve bir müddet orda kalabiliriz. Geleceğin ne getireceğini göreceğiz. Siz de bizimle youtube.com/vaegabond kanalımız üzerinden seyahat edebilirsiniz (alt yazıyı açmanız yeterli)

Son soru olarak, bu şekilde bir yolculuk için ne gibi tavsiyeleriniz vardır? Bu tip bir yolculuk için en önemli ve kritik ipuçları sizce nelerdir?

– Tavsiye: Bu tip seyahatleri çok maliyetli ve kaliteli ekipmanlarla yapabileceğiniz gibi maddi değeri düşük ikinci el ucuz ekipmanlarla da yapabilirisiniz. Şatafatlı ya da pahalı çantalara ihtiyacınız yok bunları kendinizde yapabilirsiniz bu size kalmış. İnternetten bu konu ile ilgili birçok başlangıç videosu bulabilirsiniz. Eğer zorlu hava koşullarında sürüş yapıyorsanız dikkat etmeniz gereken nokta su geçirmez çanta ve yağmurluğunuzun yanınızda olmasıdır. Yeterli su içmeyi de kesinlikle unutmayın. Cebinize ekstradan para kalmasını istiyorsanız otel ve restoranlardan uzak durun. Eğer yerel halkla etkileşime geçmek ve kültürlerini öğrenmek istiyorsanız farklı sosyal ağları kullanabilirsiniz. Örneğin Warmshowers (sosyal ağ hizmeti). Biz bu yolla dünyanın her köşesinden arkadaşlar edindik. Biz de mümkünse onları Almanya’da ağırlayacağız. Tamirlerini kendin yapabilmen için bisikletini tanımaya çalışmalısın. 

Sürüş rotanızı planlarken size en çok kilometre kazandıracak şeyler rotanız hakkında kabaca bilginizin olması ve dik yokuşları önceden kontrol etmeniz. Tavsiyelere, yenliklere açık olun ve eğlenmenize bakın. 

Biz takip etmek istiyorsanız beğenmekten ve paylaşmaktan çekinmeyin 

youtube.com/vaegabond

facebook.com/vaegabondsworld

instagram.com/vaegabondsworld

Adresleri üzerinden üye olabilirsiniz. 

Eğer yaptığımızı gerçekten önemsiyorsanız videolarımızı beğenebilirsiniz. Devam eden maceramızı patreon.com/vaegabondsworld üzerinden desteklerseniz müteşekkir oluruz.  

Çeviri : Mustafa Kadri Karakaşlı