GNSS – Global Navigation Satellite Systems – Küresel Seyrüsefer Uydu Sistemleri genel adı altında en yaygın olarak bilineni GPS – Global Positionin System – Küresel Konumlandırma Sistemi, Strava’nın temel bileşenlerinden en önemlisidir diyebiliriz. Konum sistemi cep telefonlarında bulunan GPS alıcısı denilen ve bir anten ve entegre devreden oluşan bir sistem tarafından işletim sistemine sağlanan verilerin kullanılması ile çalışır. 

Konumuzun oldukça dışında olduğu için sistemin ayrıntılarına girmeyesek de kısa bir açıklama yapmakta yarar var. Konumun belirlenmesi için kullanılan sistemler, Amerika (GPS), Rusya (GLONASS), Çin (BaiDou), Avrupa (Galileo) ve bölgesel olarak Japonya ile Hindistan tarafından kurulmuş, farklı uydu sistemlerinden oluşur. GPS alıcınız bunlardan biri veya birkaçını kullanarak uyduların sürekli olarak yolladıkları sinyalleri işleyerek sizin dünya üzerindeki konumunuzu bir veri akışı halinde işletim sistemine yollar. Strava gibi uygulamalar da bu verileri alıp kullanır. Yazımızda bu sistemler için GPS ismini kullanacağız. 

Konum sisteminizin sağlıklı çalışabilmesi için en az 5 uyduyu görebilmesi gerekir. 5 ve üzerindeki uydu “görüldüğü” zaman uygun çözünürlükte, 30 metre ve altında bir doğrulukla yeriniz belli olur. Bu nedenle kapalı alanlar, yoğun elektromanyetik ışınımın olduğu yerler sağlıklı veri elde edilmesini olumsuz yönde etkiler. 

Telefonunuzda GPS verilerinin Strava tarafından kullanılabilmesi Strava’nın çalışması için temel koşuldur. Bu nedenle eğer “Konum” özelliği kapalıysa öncelikle bunu açmalısınız. Bu işlem GPS alıcısının uydulardan gelen sinyalleri çözerek konumunuzu belirlemeye başlamasını sağlar. Uydulara, sistem açıldıktan sonra, telefonunuzun özelliğine, konumunuza ve uydulara olan görüşünüze bağlı olarak kısa bir süre ile birkaç dakikaya varan zaman aralığında sağlıklı olarak “bağlanılır”. 

GPS sistemi filimlerde gösterilenlerin aksine “tek yönlü” bir sistemdir. Yani uydular sizi takip edemezler. Uydular sadece belirli sinyalleri zaman ve uydunun konumunu içerecek veriler olarak sürekli olarak yollarlar. 

İşletim sisteminize ve telefonunuzun özellikleri ve kullanımına bağlı olarak AGPS – Assisted GPS sistemi kullanılarak konumunuzun doğruluğu GSM şebekesi bağlantısı ile de birleştirilerek arttırılabilir. Bunun için telefonunuzun ayarlarından konum ayarlarını “yüksek hassasiyet” özelliğini açarak kullanmanız gerekir. Ayrıca yine bu AGPS sisteminin çalışabilmesi için “mobil veri” akışının da açık olması gerekir. 

İlk zamanlarda Strava çalışması için mobil verinin açık olmasını yani GSM üzerinden internete bağlantının olmasını gerektiriyordu. Son sürümlerde bu uygulamanın çalışması ve verileri kaydetmesi için gerekli olmasa da kullanımda konumuzunu görmeniz için açık olması iyi olan bir özellik. Fazla bir kota yeme durumu da olmuyor, tabii ki haritaya çok fazla bakmazsanız.   

GPS SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERI

Strava uygulaması çalışmasında büyük ölçüde GPS sisteminden gelen verilere dayanarak çalışmakta olduğundan bu sistemdeki bir sorun hayati önem taşımakta. Uygulamayı kullanarak etkinliğinizi kaydetmek istediğinizde “konum” sisteminiz kapalı ise zaten sayfanın üstünde bu durum belirtiliyor ve bu özelliğin açılması isteniyor. Sonrasında uydu bağlantılarının oluşması ile sistem uygun çözünürlükte kayıtları yapabiliyor. 

Cep telefonlarındaki işletim sistemlerinin sayısı bugün ikiye düşmüş gibidir: Android ve iOS. Her iki sistemde de Strava çalışmakta. Cep telefonlarındaki işletim sistemleri zamanla gelişmekte ve sistemlerin daha az enerji tüketmesi için çalışmalar ve gerekli değişiklikler yapılmakta. Ancak bu özellikle konum donanımına erişimde sorunlar oluşturabilmekte. 

Pekçok kullanıcı özellikle yeni aldığı telefonlarda Strava’yı kurup bir etkinlik kaydettiğinde kaydın sağlıklı olmadığını ve düz çizgilerden oluştuğunu görmüştür. Çok can sıkıcı olan bu durumun neyse ki büyük ölçüde çözümü bulunmakta. 

Bu durumun “baş sorumlusu” telefonlardaki güç koruma sistemi olmakta. İşletim sistemleri yeni sürümlere geçtikçe bu konuda daha “hassas”laşmakta ve eğer siz durumu düzeltecek gerekli ayarlamaları yapmazsanız “uykuya” dalan konum sistemine erişim duracağından kayıtlar yapılamayacak ve sadece telefonunuzu kullandığınız noktalarda kısa bir süre için kayıt yapılabilecek ve sonuç olarak da rotanız düz çizgilerden oluşan garip bir şekil alacaktır. 

Bundan kurtulmak için telefonların marka, model ve kullandıkları işletim sistemi sürümüne bağlı olarak biraz farklı işlemler yapılmakta. Ama işin ana fikri, Strava uygulamasının işletim sistemi tarafından telefon “uykuya daldığında” da konum özelliğini kullanabilmesi ve çalışmasını sürdürmesi için gerekli ayarların yapılmasıdır. 

Akla ilk geleceklerden birisi işletim sisteminin güç korumasını devre dışı bırakmak olsa da bunun doğru bir yaklaşım olmadığı kısa zamanda anlaşılır. Eski sürüm işletim sistemlerinde bu özelliğin kapatılması ve telefonun sürekli tam güçte çalışması Strava’nın kayıt sistemini düzeltebilir ancak piliniz belki de etkinliğiniz tamamlanıncaya kadar bitip telefonunuz kapanacaktır. Biraz daha güncel bir sistemde güç koruma özelliği kapatılmış gibi görünse de bir zaman aşımına sahip olduğu için yine bir süre sonra kayıtlar yapılamayacaktır. 

Tam olarak çözüm için genel bir yaklaşım olarak “Güç Koruma” menüsünden uygulamalarla ilgili ayarları kullanarak Strava için gerekli ayarlamaları yapmak gerekmekte. Telefonunuzun kurulumunda genellikle uygulamaların “arka planda” çalışması otomatik olarak kullanacak şekilde ayarlanmış olur. Öncelikle bunu Strava’nın arka planda çalışmasına izin verilecek şekilde değiştirilmesi gerekiyor. Aynı şekilde sistem kaynaklarına erişimin de güç koruma sırasında engellenmemesini sağlayacak ayarın da yapıması gerekmekte. 

Telefonların “ayarlar” kısmı markası, modeli ve işletim sisteminin sürümüne bağlı olarak farklılık gösterse de bu genel yaklaşım ile telefonunuzun ayarlar kısmını kullanmanız %99 ihtimalle sorunu çözecektir. (Resimlerde Android 9 – MIUI 10 için ayarlar sırayla yer almaktadır.)

Ancak bazı durumlarda ilginç sorunlarla da karşılaşılmakta. Örnek olarak Asus Zenfon6’da konum sisteminin çalışmasındaki bir farklılık etkinlik kayıtlarınızın 1999 yılına alınmasına neden olabilmekte. Bu noktada bir yazılımcı olarak ne yazık ki Strava yazarlarının ya yeteneksiz ya da çözümü dikkate almama yaklaşımında olduğunu düşünmekteyim. Zenfon6’daki bu sorun GPS verilerinde yer alan “hafta sayısı”nın Strava yazarları tarafından tarih belirlemede kullanılmasından kaynaklanmakta. Bu verilerdeki hafta sayacı 2019 Nisan ayının ilk haftasından sonra sıfırlandığı için o tarihten sonraki kayıtlar geride bir tarihe atılarak yapılmakta. İster beceriksizlik ister isteksizlik diyelim bu sorunun çözümü biraz zor olmakla birlikte yine de bulunuyor. Ancak her seferinde etkinliklerinizi veri olarak indirip üzerinde düzeltme yaptıktan sonra “manuel” olarak yüklemeniz gerekmekte. 

Strava verileri xml yapısında bulunan .gpx veya .tcx dosyaları olarak indirilebilir. Bunlar bir metin düzenleyici ile düzenlenebilir. Düzenleyicide tarih belirten “1999-08” gibi bölümler seçilerek doğru tarihi belirtecek şekilde tüm belgede değiştirilirse sorun çözülmüş olacaktır. Düzeltilmiş .gpx dosyasını elle girdikten sonra eski etkinliği silebilirsiniz.

Zenfon6’daki bu sorun Strava benzeri bir başka uygulama olan Endomonda da ise bulunmamakta. 

UYGULAMADAKI DEĞIŞIKLIKLER

Her ne kadar hemen hemen bütün uygulamalar zaman içinde değişip gelişse de Strava’da yakın zamanda gerçekleşen değişiklik hiç de hoş olmadı. 28 Ekim 2019 tarihinden itibaren cep telefonundaki uygulamaya doğrudan bağlanılarak kullanılan Bluetooth ve Ant+ cihazlara olan destek kaldırıldı. O zamandan beri uyumlu nabız bandı ve benzeri cihazları telefona bağlanarak kullanamıyoruz. Strava yazarlarının gerekçesi ise oldukça ilginç: Bu bağlantılarla ilgili birçok kullanıcı sorun yaşadığı için bu özellik uygulamadan çıkarılacak… Çıkarıldı. Oysa böyle bir uygulamanın yazarları en basit hali ile sorun yaşayanların bu özelliği devre dışı bırakacağı bir ayar seçeneği oluşturabilirler ve kullanılabilenleri engellemeyebilirlerdi. İşin bir ilginç yanı ise, bu cihazların başka cihazlar aracılığı ile kullanımında bir engelin olmaması. Yani Strava’nın gömülü uygulama olarak kullanılabildiği bisiklet bilgisayarı ya da saat/bileklik gibi cihazlarda çalışmaya devam ediliyor. Bu da düşündürücü. 

Telefonlarında GPS sorunu yaşayanlar Strava’nın kendi sitesindeki önerileri içeren bu bağlantıya da göz atabilirler (İngilizce). 

https://support.strava.com/hc/en-us/articles/216918967-Troubleshooting-GPS-Issues