Strava için Elevate

Günümüz bisiklet sporcuları için veri toplama ve değerlendirme artık vazgeçilmezlerden biridir. Bu alanda en çok bilinen uygulama Strava’dır. Zaman içinde gelişip hemen hemen tüm bisiklet sporcuları için ortak bir yer halini almıştır. Her ne kadar alanının alt işlemlerinde en iyisi olduğunu söylemek mümkün değilse de özellikle sosyal alandaki birleştiriciliği Strava’yı burada tutabilmektedir. 

Strava’nın bugünkü yerinde olmasında en önemli rolü “segment” özelliği oynuyor diyebiliriz. Her ne kadar bir yıl kadar önce segment özelliğinin sadece çok az bir kısmını “fakir” kullanıcılarına açık tutuyor olsa da, yine bir yıldan fazladır nabız, kadans ve benzeri algılayıcılara olan desteğini kaldırmış ancak bir ay kadar önce sadece nabız algılayıcılarına desteği tekrar açmış olsa da benzeri uygulamalar arasındaki sıralamadaki yerini koruyabilmektedir. 

Strava segment özelliği dışında etkinliklerimiz ile ilgili bazı verileri de hesaplayarak vermekte. Bunlar en basit veriler olan, mesafe, zaman, ortalama hız ve etkinlik süresince harcadığımız “tahmini” enerji gibi verilerdir. Elbette ayrıca etkinliğin gerçekleştiği yer ile ilgili olan topografik verilerdir. 

Bu veriler bir yere kadar işe yarar olsa da artık bisiklet sporcusu için etkinliğin “ortalama hızı” pek fazla anlam ifade etmemektedir. Bunun yerine sporcu hangi hız dilimini etkinlik boyunca ne kadar kullandığı gibi daha anlamlı verileri istemektedir. Strava ise bu tür verileri sağlayamamakta ya da benzeri veri analizleri için para ödemenizi mecbur tutmaktadır. 

Strava’daki pekçok eksiklik için başkaları tarafından uygulamalar geliştirilmiştir. Mesela ben Strava nabız bandı için desteği kaldırdığından bu yana farklı bir kayıt uygulaması kullanmaktayım. Şu anda kullandığım Wahoo Fitness hem daha güvenilir çalışmakta hem de Bluetooth ve ANT+ algılayıcılara destek vermekte. Kendi kayıt sistemi ile destek vermediği algılayıcıların verileri ise Strava’da yer almakta. 

Yazımızın konusu olan Elevate, Strava’daki veri analizini daha öteye götürebilmek için yazılmış bir uygulama. Tam adı “Elevate for Strava” olan uygulama aslında Chromium web tarayıcısı için bir eklenti şeklinde yazılmış. Ancak uygulamanın yazarının asıl hedefi “Strava Fence” adındaki gerçek bir uygulama. Strava Fence henüz geliştirme aşamasının çok başlarında ve verilen bilgi 2020 sonlarına doğru deneme sürümlerinin çıkmasının beklendiği. Bu uygulama önce Linux ve Windows, sonra da iOS’ta çalışacak ve özgür yazılım lisansı GPL ile sunulacak. 

Şimdilik Chromium eklentisi olan Elevate for Strava’yı kullanabiliyoruz. Uygulamayı kurmak için Chromium/Chrome tarayıcınız olmalı. Eklenti olarak yüklüyorsunuz. Bunun için sağ üstteki üst üste üç nokta olan menü girişinden Ayarlar ve oradan da Uzantılar girişi kullanılıp “Elevate for Strava” bulunup yükleniyor. Yüklendikten sonra sağ üstte eklentiler ile ilgili ikona tıklayarak çalıştırılıyor.  

Eklenti çalıştırıldığında soldaki menüden “Athlete Settings” bölümünde kendi bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Burası ilk başta biraz karışık gelebilir. Bu sayfada üstteki “Gender” ile kadın-erkek seçimini yaptıktan sonra altta yer alan iki girişten biri olan ve varsayılan bilgilerin girilmiş olduğu seçeneği kalem şeklindeki ikonu aracılığı ile düzenlemeniz gerekiyor. Burada kilo, yaş vs. bilgilerinizi girdikten sonra, nabız bölgelerinizi de girmeniz bazı verilerin işlenebilmesi için gerekli. 

Kişisel veriler girildikten sonra Strava’den etkinlik verilerinizi almanız gerekmekte. Bunun için menüden “Strava Dashboard” girişini kullanacaksınız. Bu sizi Strava giriş sayfasına yönlendiriyor ve burada yaptığınız işlemler artık Strava arabirimi ile gerçekleşmeye başlıyor. 

Strava girişinden sonra menüdeki “Activities”, “Fitness Trend” ve “Year Progressions” sekmelerini kullanabilirsiniz. Ama önce Strava’dan verilerinizi almanız gerekir. Bunun için sağ üstte yer alan ve üzerinde şimdilik “Activities not synced” yazan butonu kullanacağız. Eğer 400’den fazla Strava etkinliğiniz varsa bu işlem tek seferde olamıyor. İlk 400 kadar etkinlik verisinden sonra 4-5 saat beklemeniz ve “Strava sunucularını yüklememeniz” isteniyor. Devam edecekseniz kaldığınız yerden veriler alınmaya devam ediliyor. Bu işlem normal olarak bir defa gerçekleşmekte. Senkronizasyon işlemini tekrar yapmak isterseniz işlem daha önce alınmış olan verileri almayıp sadece güncelliğini kontrol ederek devam ediyor. Gerekirse güncelliyor. Sonrasında işlem Strava’da yeni kayıt olduğunda otomatik olarak gerçekleştiriliyor. 

Artık yukarıda bahsedilen üç menü girişi kullanılarak etkinliklerinize, yıllık istatiklerinize ve fitlik eğiliminize ait bir takım grafiklere ulaşabiliyorsunuz. Ama uygulamanın asıl farkını Strava Dashboard ile girdiğiniz Strava’da göreceksiniz. 

Strava Dashboard ile girilen Strava’da etkinliklerinizde Strava turuncusu ile belirtilen ek özellikler bulacaksınız. Burada önce Strava’nın “cılız” verilerinin yerini geniş bir alana yayılmış farklı veriler aldığı görülür. Etkinlik için “Display elevate extended stats” üzerine tıklandığında oldukça yararlı bir dizi veri listesi ve grafiği ile karşılaşacaksınız. Bunlar arasında etkinliğin özelliğine bağlı olarak hız, kadans, güç ve nabız bölgeleri ile ilgili veriler ve grafikleri buluyoruz. 

Benzeri “turuncu” girişler segmentlerde de eklenmiş. Segment ile ilgili göstergeleri de “Show extended statistics of effort” girişi ile elde ediyoruz. Ayrıca segment verilerini “Export GPS segment effort” ile dışarı aktarmak da mümkün hale getirilmiş. 

Elevate özellikleri olarak görülen yerlerde görüntünün dışına tıklamak sizi Strava sayfasına götürecektir. 

Uygulamanın bir eklentiden bağımsız bir uygulama olan Strava Fence’e dönüşmesi sonucunda “sizin” olan verileriniz sizin yerel depolama alanınıza aktarılarak tamamen sizin olacaktır deniliyor. Yazılımın bir özgür yazılım olması mantığının da bir sonucu olan bu durumda başka bir uygulamaya bağımlı olunmayacak. 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın