Bildiğiniz gibi BikePedia Kasım ayı sayımızda 2019 yılına değinmiştik. Aralık ayı sayımızda da Türkiye Triatlon Federasyon Başkanı Bayram Yalçınkaya ile çok özel bir söyleşi gerçekleştirdik, sorulmamış soruları sorduk. 

Bu sayımızda triatlon kamuoyunu çok yakından ilgilendiren 2020 yılı faaliyet takvimini mercek altına aldık. Federasyon Organizasyon Kurulu As Başkanı Serkan Şimşek ile 2020 yarış takvimi üstüne daha önce sorulmamış soruları sorarak sizler için bir söyleşi yaptık.

A.A. – Serkan Bey merhaba, öncelikle sizi tanıyarak sohbetimize başlamak istiyorum. Serkan Şimşek kimdir, biraz kendinizden bahseder misiniz?

S.Ş. – Merhaba, 1983 yılı Batman doğumluyum. İzmir’de ikamet ediyorum, evli ve ikiz babasıyım. İlk ve orta eğitimimi Karşıyaka Cumhuriyet İlköğretim Okulu ile liseyi Karşıyaka Lisesi’nde tamamladıktan sonra, lisans ve yüksek lisans eğitimimi Ege Üniversitesi BESYO’da yaptım. Uzun yıllar yüzme ve atletizm müsabakalarında yarıştım. Aktif spor yaptığım dönemde sırtüstü yüzme ve 1500m koşu branşlarında oldukça iyi sonuçlar elde ettim. İlk kez katıldığım triatlon yarışı, 1999’da Göztepe Spor Kulübü’nü temsilen yarıştığım Alanya Triatlonu’dur. Sonrasında TDİ kulübüne geçerek 2005’e kadar katılıdığım triatlon yarışlarında Türkiye çapında birçok derece elde ettim ve ülkemizi temsilen milli oldum. Üç kez milli takım antrenörlüğü görevi üstlendim. Alsancak Su Sporları Kulübü Başkanı ve Altay Spor Kulübü Su Sporları Koordinatörü’yüm. Bildiğiniz gibi iki yıl önce Bayram Yalçınkaya seçimle göreve geldi. 

Bu süreçte bana federasyon asbaşkanlığı teklif edildi. Ardından da Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri Koordinatörlüğü görevini üstlendim. TOHM görevimden itibaren de federasyonda genel koordinatör olarak görev yapmaktayım.

A.A. – Geçtiğimiz günlerde federasyon faaliyet takvimi yayınlandı. Bu yıl, bir gelişim kampı, bir hazırlık kampı, dört performans testi ve 14 yarıştan oluşan bir takvim görüyoruz. Bu yıl ocak ayındaki gelişim kampının dışında yıldız, genç ve elit sporcular için kamp yapılmayacak mı?  Bir diğer soru da sadece 2005-2006 doğumlu sporcular için 5-12 Nisan tarihleri arasında 2022 Gençlik Olimpiyatları için eğitim kampı planlanmış. Gençlik Olimpiyatları için iki yıldan fazla bir süre var, eğitim kampı ile ne amaçlanıyor ve nasıl bir hazırlık yapılıyor?

S.Ş. – Aslında bizim üç faaliyet takvimimiz var. Yurt içi müsabaka takvimi, eğitim takvimimiz, yurt dışı müsabaka takvimi. Eğitim takvimimiz hazır fakat bildiğiniz gibi bakanlığımız eğitim yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Bu nedenle değişen talimatlara göre güncelleme yapıp tekrar yayınlayacağız. Geçmiş yıllarda da gelişim kampları düzenlendi fakat bu kamplarda yaş grupları karışıktı. Geleceğe yönelik bir hedef yapılmadan kamplar yapılmış. Sadece sezon hedeflenmiş. Bizim iki, dört ve sekiz yıllık hedeflerimiz var. Bu hedefler doğrultusunda 2005/2006/2007 yaş gruplarından çok yetenekli sporcular yetiştiriyoruz. Bu yüzden 2022 Dakar Gençlik Olimpiyatları’nı merkeze aldık. Bu doğrultuda geniş katılımlı bir kamp planlıyoruz. Bu müsabakaya toplam katılım da 32+32′ den 40+40′ a çıkarıldı artan sporcu kontenjanı bizim için bir avantaj. Aslında iki yıl çok kısa bir süre. Bu süreçte gerçekten sıkı çalışırsak başarabiliriz. Bu noktada federasyon ve kulüplerimize çok iş düşüyor. 

Tüm bunların dışında hedeflerimiz doğrultusunda genç ve elit sporculara da kamp yapılacak. Ayrıca TOHM sporcularımızı da ETU Development kamplarına götüreceğiz. Böylelikle Avrupa’daki rakipleri ile antrenman yapma fırsatı bulacaklar. Geçen yıl ilk kez benim de başında antrenör olarak bulunduğum gelişim kampına Sırbistan- Kragujevac’da katıldık. Bu kamp sonuçları ile yurt dışındaki müsabaka sonuçlarından oluşan bir istatistik yaptık. Bu istatistik çalışma sonuçları bize eksiklerimizi gösterdi. Bu yüzden bu yıl sporcularımıza barajlar koyduk. Bunun amacı da yurt dışında rekabet edebilecek dereceleri yakalamak. Kampa katılan sporcularımızın her branşta eksikliklerini belirleyip, sporcularımızın daha iyi gelişmeleri için kulüplerine ipuçları vererek antrenmanlarını şekillendirmelerine yardımcı olmak istiyoruz. İşte bu yüzden iki yıl çok uzun bir süre değil.

A.A. – Bu yıl takvimde dört performans testi mevcut. İlki geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. İkincisi ve üçüncüsünün yanında “Baraj testi”, dördüncüsünün yanında TOHM sporcuları için yazıyor. Bu yılki performans testlerinde geçtiğimiz yıllardan farklı bir uygulama olacak mı? Merak edenler için performans testlerini biraz açar mısınız? 

S.Ş. – Performans testleri aslında federasyonumuzun yaptığı en önemli projelerden biri. Geçen yıl başladığımız testlerin bu yıl kulüpler ve sporcular tarafından daha anlaşılır olduğunu gördük. Sadece Performans Testi 1 ile 510 sporcu veri sistemimize girmiş oldu. Böylelikle hem sporcuların hazırlık sezonunda seviyelerini kontrol ediyoruz hem de Türk triatlonuna bu testlerle objektif olarak performans anlamında yön verebiliyoruz. Üstelik biz bu testleri sadece performans ölçmek için değil, yeni triatlet adaylarına triatlonu tanıtmak için de kullanıyoruz. Testleri, aynı zamanda gelişim kampı ve milli takım seçiminde objektif değerlendirebilmek için de kullanıyoruz. Kısaca özetlersek; performans testi + seçme müsabakası sonuçları alınarak, belirlenmiş olan barajlara göre milli takım oluşturuluyor. Son test ise TOHM testi. Her yıl TOHM’daki sporcuların belirlenebilmesi için bu testin yapılması gerekiyor. Bu teste göre isimler yeniden belirlenecek ve bir yıl boyunca da TOHM sisteminde kalacak.

A.A. – Bu yıl takvimde Okul Sporları Şampiyonası’nın yer aldığını görüyoruz. Çanakkale-Eceabat’ta gerçekleştirilecek Okul Sporları Şampiyonası ile Üniversiteler Arası Türkiye Triatlon Şampiyonası hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

S.Ş. – Federasyonumuz, geçen yıl ilk kez Okul Sporları Şampiyonası’nı başlattı. Bu yıl ikincisini yapacağız. Katılımı arttırmak için okul sporlarında kural değişikliği için öneride bulunduk ve haklı olduğumuz görülerek kabul edildi. Okul sporlarında temel branş olan atletizm ve satranç dışında bir branşta yarışılamıyordu. Örnek olarak bir sporcu yüzmeden girdiğinde triatlona giremiyordu. Triatlon multispor bir branş olduğu için bu tür sporcular, her branş için aday olabiliyor. Geçtiğimiz yıl başka bir branşta yarışan sporcular kendi branşında yarışamadılar. Bu yıl okul sporlarında triatlon +1 ilave olarak geldi ve çoğu triatlon sporcumuz bu sayede bu yıl yarışabilecek. Üniversiteler müsabakası bu yıl Mayıs ayında Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Kesin tarih bilgisi önümüzdeki günlerde belli olacak.

A.A. – Ulusal şampiyona yarışlarına gelirsek; 2019’da ikisi duatlon biri kış triatlonu, sekizi triatlon ve aquatlon olmak üzere 10 ayrı il ve ilçede yarış organizasyonu gerçekleştirildi. Bu yılki faaliyet takviminde toplamda 12 yarış var ve sezonda geçtiğimiz yıldan farklı yeni yarışlarla şampiyonalar görülüyor. Son birkaç yıldır geçmişte klasikleşmiş yarış parkurlarının kaybedildiği ve her yıl sık sık değişiklik yapıldığı görüyoruz. Neden sevilen parkur ve yarışlarda süreklilik sağlanamıyor?

S.Ş. – Biz yönetimi devraldığımızda yerel yönetimlerle imzalanmış olan herhangi bir protokol yoktu. İstenilen kalitede ve seviyede bir organizasyon yapmak istiyorsak federasyonun maddi yükünü paylaşan, organizasyon yeteneği olan ve triatlona uygun belediyeler ile çalışmamız gerekiyor. Bu kapsamda ilk iş olarak 84 maddelik bir protokol hazırladık. Bu protokole uyacak belediyeler ile de sözleşme yaptık. Hem geçmiş yönetimlerden gelen borçları ödeyebilmek hem de aldığımız bütçeyi tamamını organizasyonlara harcamamak için böyle bir yöntem seçtik. Müsabakaları sadece biz yaparsak organizasyon federasyonuna döneriz ve bütçe tamamen müsabaka icra etmeye gider. Sevilen parkurlarda süreklilik olması tamamen organizasyon partnerlerimize bağlı. 

A.A. – Gördüğümüz kadarıyla bu yıl yarışlar geçtiğimiz yıllardan biraz daha farklı bir yapıda. Triatlon yarışları üçü draftlı sprint, üçü draftsız standart mesafe şeklinde. Bu yıl punalamada %60 kuralına göre hangi kategorideki yarışlardan kaçına girmek gerekiyor. Geçmişte iki ya da üç yarışlık serilerden oluşan duatlon tek şampiyonaya dönüşmüş. Ayrıca bu yıl kros duatlon, kış duatlonu ve aquatlon sampiyonları da tek bir şampiyonaya dönüştürülmüş. Bu yılki kupa ve şampiyona yarışlarında ne gibi yenilikler var, kısaca özetler misiniz? 

S.Ş. – Bu yıl kupa dediğimiz müsabakaları aslında Türkiye Triatlon Ligi gibi düşünebilirsiniz. Bu yıl %60 kuralına göre altı yarıştan ikisi olimpik, ikisi sprint olmak üzere en az dört yarış Türkiye Şampiyonası için puan toplamaya yeterli olacak. Elbette şampiyona son yarışına katılmak mecburi. Aynı zamanda şampiyona dediğimiz tek müsabaka üzerinden değerlendirilen yarışları tıpkı tüm dünyada uygulandığı şekliyle tasarlayarak takvime aldık. 

A.A. – 2020 yarış takviminde dikkatimizi çeken iki yarıştan biri 1 Mart tarihli Dursunbey Kros Duatlon Türkiye Triatlon şampiyonası, diğeri ise aralık ayında koşulması planlanan Kış Triatlonu Türkiye Şampiyonası. Ülkemizde daha önce hiç kış triatlonu yapılmadı, kış duatlonu ise hatırladığım kadarıyla Türkiye Triatlon Federasyon tarafından 2013 yılında puansız olarak İstanbul-Çekmeköy’de gerçekleştirilmişti. Sonraki yıllarda tek tük bazı özel organizasyonlar yapılsa da gerisi gelmedi. Bilhassa kış triatlonu için çivili koşu ayakkabısı, mtb ve kayak takımı gibi çok özel malzemelere ihtiyaç duyulmakta. Bahsi geçen bu yarışların parkuru belirlendi mi? Bu yarışlar önümüzdeki yıllarda devamı edecek mi? Sporcular bu yarışa özel malzemeleri şimdiden alsınlar mı?  Ayrıca başarılı atletler yurtdışındaki yarışlar gönderilecek mi? 

S.Ş. – Aslında ilk kross duatlon 2013 yılında değil, 2000 senesinde Alanya’da Dim Çayı’nda yapıldı. Hatta o yarışta ben de yarıştım. Bizler yönetim olarak hep yapılmayanı yapmaya çalışıyoruz. Kış triatlonu da bu planlamalardan birisi. Şu anda görüşülen iki yer var. Yerel yönetimlerle protokol yapılınca yarış yeri açıklanacak. İlerki yıllarda da triatlonu kış oyunlarına sokarak kalıcı hale getirmeyi planlıyoruz. Hatta ben de bu ilk tarihi müsabakada yarışmak istiyorum.

A.A. – 2017 yılında bir özel yarış olarak başlangıç yapan Gelibolu Orta Mesafe Triatlon Yarışı bu yıl orta mesafe şampiyonası olarak takvimde yer alıyor ve aynı tarihte burada Elitler Türkiye Kupası yarışı da yapılacak. Geçmişte özel bir yarış organizasyonu olarak başlayan Gelibolu Orta Mesafe Yarışı nasıl bir süreçten sonra takvime girdi? Gelibolu’daki yarış parkuru geçtiğimiz yılki parkurla aynı mı? Yarış kayıt ücreti, kayıt tarihi ve şartları hakkında bilgi verir misiniz?

S.Ş. – Gelibolu müsabakası geçen yıl da federasyon müsabakasıydı. Bu yıl da aynı şekilde devam ediyor. Bildiğiniz gibi bu yarışı daha önce özel bir şirket yapıyordu. Gelen şikayetler üzerine federasyonumuz, Gelibolu’nun hak ettiği değeri kazanması için kolları sıvadı. Bu yıl yarışı uluslararası seviye çıkarmayı planladık ve burada savaşmış devletlerin federasyonlarına davetiye yolladık. Bu yılki parkuru, Tarihi Alanlar Başkanlığı ile birlikte belirliyoruz. Parkura ufak dokunuşlarımız oldu. Müsabaka ücreti konusuna gelince, bu yıl bir değişiklik düşünmüyoruz.

A.A. – Bu yıl ilk kez Avşa Adası’nda miniklerde aqautlon diğer kategorilerde ise iki ayrı mesafede puanlı triatlon yarışları gerçekleştirilecek. Bu yarışlara dair konaklama, parkur, puanlama, yükseklik kazanımı vb. konulara açıklık getirir misiniz?

S.Ş. – Avşa adasında ve karşı kıyılarında konaklama için birçok seçenek mevcut. Yaz ayları ile birlikte talebin artması söz konusu. Tavsiyem, kulüplerin otel rezervasyonlarının şimdiden yapması yönünde olabilir. Parkur çok eğlenceli, özellikle bisiklet etabında toplam 1100m kazanım var. Bunun anlamı sporculara sağlam ter döktürecek demek. Geçen yıl Kuşadası’nda 400m kazanım vardı. Buradan hesaplayarak müsabakanın zorluk derecesini anlayabilirsiniz. Ulaşım için de İstanbul, Bandırma ve Erdek’ten vapur kaldıracağız.

A.A. – Geçtiğimiz yıl Balıkesir Avlu’da sadece ulusal puanlı yarışlar gerçekleştirilmişti. Bu sezon ETU Avrupa Kupası yarışları, miniklere aquatlon, diğer kategorilere de triatlon yarışları gerçekleşeceğini görüyoruz. Yarışlar bu yıl da kanalda mı gerçekleşecek? 

S.Ş. – Balıkesir konusunda çok eleştirildik. Her şey hayal etmekle başlar. Balıkesir Büyükşehir Belediye’si ile birlikte bunu çok iyi kanıtladık. Güzel bir işbirliği ve yönlendirmemiz ile çok güzel bir parkur kazandık. Geçen yıl bu müsabakaya katılmayın diye bağıranlar, bu yıl projeye bir yerinden dahil olmak istiyorlar. Biz triatlona gönül veren ve yardımcı olacak herkese elimizi uzatıyoruz. Hedeflerimizden biri de uluslararası müsabaka sayısını ve uluslararası development kamplarını da Türkiye’de yaygınlaştırmak. Balıkesir de bu hedefte yol aldığımız yerlerden biri. Bu yıl da yine kanalda yüzeceğiz. Şahsen seyretmesi en keyifli yarışlardan biri. Bulunduğunuz alanda bütün etapları izleyebiliyorsunuz. Seyirci dostu bir parkur.

A.A. – Uzun yıllardır yapılan Kuşadası Triatlonu, bu yıl takvimde yer almıyor. Yerine tüm kategorilerde aquatlon yarışları ve şampiyona finali şeklinde gerçekleşiyor. Alanya ve Eğridir’den sonra üçüncü en uzun soluklu yarış lokasyonu olan Kuşadası’nı neden kaybettik? Aquatlon şampiyonasını ve parkuru hakkında bilgi verebilir misiniz? 

S.Ş. – Göreve geldiğimiz yıl, bizden önceki yönetim, Kuşadası için 18 Ağustos’u yarış tarihi olarak belirlemiş. 20 yıldır Kuşadası’nda yaşayan biri olarak o tarihte şehir merkezinde müsabaka yapılmasının imkansız olduğunu söyleyebilirim. O zaman önümüzde iki seçenek vardı. İptal etmek ya da bir şekilde müsabakayı yapmak. Yönetim olarak iptal etmeyi uygun bulmadığımızdan, İlk iki yıl Adagöl tarafında icra ettik. Geçtiğimiz yıl bisiklet parkurundaki yaşanılan sıkıntılar yüzünden bu yıl Sevgi Plajı’nda aquatlon olarak planladık.

A.A. – Son iki yıldır Türkiye Şampiyonası’na puan verip şampiyona final yarışının yapıldığı Uluslararası Alanya Triatlonu’nun final yarışı olmadığını görüyoruz. Onun yerine Mersin Triatlonu’nun şampiyona final yarışı olduğunu gördük. Geçtiğimiz yıl Mersin Yenişehir Belediyesi katılımcılara konaklama, transfer vb. konularda sporculara jest yapmıştı. Bu yıl da benzer jestler yapılacak mı?

S.S. – Alanya’da Türkiye Triatlon Şampiyonası finali yaptığımız zaman yarışların Avrupa şampiyonası ve paratriatlon şampiyonası içersinde kaybolup gittiğini gördük. Mersin ise bu konuda çok istekli ve heyacanlı. Ayrıca Mersin triatlona ilk yıllarından bu yana değer kattığını bildiğimiz bir il ve bu yüzden finali buraya aldık. Bu yıl da suprizlerimiz olacak. Yıl sonu puanlama sonuçları ve ödül töreni, Yenişehir Triatlonu yılsonu partisi de yapacağız.

A.A. – Geçtiğimiz yıl ilk kez duatlon ve traitlon yarış kayıt ücretleri farklılık göstermişti? Bu yıl kayıt ücretleri ne kadar olacak? Geçtiğimiz yıl olduğu gibi farklı yarış formatları arasında farklı ücret uygulaması devam edecek mi?

S.Ş. – Evet bu yıl da aynı olacak. Fiyatlarda bir değişiklik yok.

A.A. – Bildiğiniz gibi tüm amatör branşlarda sporculara katıldıkları yarış hatırası olarak, katılım madalyası/belgesi, tişört, çanta, şapka türünden hatıra değeri olan eşyalar verilmekte. Geçtiğimiz yıl triatlon kamuoyunda konuşulan konulardan biri de ödenen kayıt ücretlerine karşın tişörtlerinin kalitesiz ve yetersiz olmasıydı. Bu konuda bir değişiklik veya yenilikler olacak mı?

S.Ş. – Evet değişiklik olacak. Şahsen ben bir müsabaka tişörtü alıyorsam onu her yerde giyebilecek tasarımda ve kalitede olmasını isterim. Bu yıl tişörtlerde de farklılıklar olacak. Madalyalarda da değişiklik yaptık ve çok beğenildi. Beklentileri karşılamaya çalışacağız.

A.A. – Peki son ve kritik soruya gelelim. Bu yıl takvim neden bu kadar gecikti ve neden son anda güncellemeler oldu?

S.Ş. – Tam olarak takvim gecikti denemez. Normalde aralık ayı içerisinde ilan ediliyordu. Biz aralık sonunda ilan ettik. Bunun nedeni de tamamen belediyelerden dönüşlerle ilgili. Çok önceden ulusal yarış için yarış yerleri ve tarihleri belirledik. Bu tarihleri ilk önce sözel olarak belediyelere ilettik. Tarihler hakkında onay aldığımız yerlere resmi yazı yazdık ve onay için resmi yazı istedik. Yani işi tamamen sağlama almak için resmiyete döktük. Belediyeler 2020 programlarını yaparken, resmi yazıları dikkate alıp hata olasılığını azaltmak için tarihsel eylem planlarını oluşturuyor. Bu da müsabaka tarihlerine göre asfaltlanma çalışması yapılması, altyapı tadilatlarının öne alınması gibi konularda iş planı çıkarmalarına yardımcı oluyor. Diğer yandan organizasyon partnerlerimizin dileklerini de dikkate almak durumundaydık.

Aslında son anda güncellemeler olmadı. Biz yeni eklenen müsabakaların geçen baharda görüşmelerini yaptık. Sadece fizibilite çalışmalarımız bitmeden ilan etmiyoruz, duyurmuyoruz. Mesela geçen yıl Seferihisar Belediyesi çok istekli bir şekilde müsabaka yapmak istedi. Fakat ekibim ile gidip incelediğimizde triatlon yapmaya çok uygun bir alan bulamadık. Bulduğumuz yerlerde alternatif güzergahlar olmadığı için beldeyi trafik açısından kilitliyordu. Niyetimiz Belli bir standart getirmek parkurlarımıza.

Takvimin aralık ayı sonuna kalmasının bir diğer nedeni ise yurt dışı müsabaka takvimi belli olduktan sonra stratejik olarak uygun gördüğümüz yarışların tarihleri ile katılmamız gereken şampiyona tarihleri göz önünde bulundurmak zorunda olmamız. İşimizi sağlama almak zorundaydık. Federasyonumuzun yurt dışı takvimine de uyum sağlaması ile optimum seviyede tarihleri kesinleştirdik.

A.A. – Samimi cevaplarınız için teşekkürler. 2020 sezonunda kolaylıklar diliyoruz.

S.Ş. – Çok teşekkürler, iyi yayınlar dilerim, müsabakalarda görüşmek dileği ile.

Hazırlayan: Alpay AKHUN