Kış mevsiminin gelmesiyle beraber metabolizmada da değişimler başlıyor. Kışın kilo vermek istemeyen vücut kendini korumaya alıyor ve yavaşlaması da kaçınılmaz olabiliyor. Metabolizmanızı tanıyıp hızını etkileyen faktörleri bilirseniz ve tabii ki canlandırmanın püf noktalarını öğrenirseniz bu kışı daha rahat geçirebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Metabolizma Nedir?
Fiziksel olarak tamamen dinlenir haldeyken vücudunuzun harcadığı enerjiyi metabolizma yani bazal metabolizma olarak adlandırıyoruz. Bu metabolizma hızınıza günlük aktivitelerinizi (yemek yeme, yürüyüş, işleriniz..) eklediğiniz zaman “günlük enerji” ihtiyacınızı elde etmiş olursunuz.

Neden herkesin metabolizması farklı? Metabolizmayı neler etkiler?
Herkesin bazal metabolizma hızı farklıdır ve bunun birçok nedeni vardır. Yaşınız, genetiğiniz, cinsiyetiniz, vücut ısınız, egzersiz, stres durumunuz, uyku durumunuz, bugüne kadar yaptığınız diyet denemeleriniz aslında hepsi metabolizma hızınızı etkiler.

Yaş: Ne yazık ki yaşınızın ilerlemesi beraberinde metabolizmanızın yavaşlamasını getirir. Özellikle kadınlarda yaş ilerledikçe menopoza girme ile hormonal dengelerin değişmesi, artan yağ oranı, hareketlerin azalması metabolizmayı olumsuz etkiler.

Genetik: Ailesinde fazla kilo problemi olan kişiler kilo sorunu ile karşılaşmaya daha yatkın kişilerdir. Bu kişilerin metabolizma hızları daha düşüktür.

Cinsiyet: Erkekler kadınlara göre metabolizma konusunda daha şanslılar. Çünkü erkeklerin kadınlara göre yağ oranları daha düşük kas oranları daha yüksektir. Bu nedenle metabolizmaları daha hızlıdır.

Vücut Isısı: Vücut ısınız yüksekse metabolizma hızınızın daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Egzersiz: Sadece kalori yakılmasını sağlamıyor, aynı zamanda kasları da geliştirerek vücut metabolizma hızını artırıyor.

Stres: Stresliyken epinefrin hormonunun salınımı artar ve metabolik hız yükselir. Fakat stres anında kortizol üretimi de aşırı artar ve bu kronik bir hal alırsa, sağlık için zararlı bir durum oluşur. Yüksek kortizol değeri iştahı artırmanın yanı sıra, depresyon ve hafızada zayıflama, kas kütlesi, libido ve kemik yoğunluğu kaybına neden olur. Kortizol hormonunun fazlalığı, vücutta özellikle karın ve ensede yağ birikiminin ve şişmanlığın nedenidir.

Uyku: Uyku düzeniniz sağlıklı bir metabolizma için çok önemlidir. Düzensiz bir uyku haliniz varsa metabolizmanız olumsuz etkileniyor diyebiliriz.

Diyet: Uzun süre boyunca kilo alıp vermek, sağlıksız zayıflama yöntemleri, şok diyetler, sık sık diyet yapmak metabolizmanızı tembelleştiren etkenlerdir.

Metabolizmanız Nasıl Hızlandırılır?
Aşağıdaki fonksiyonel besinleri kullanarak metabolizmanızı hızlandırmaya ne dersiniz?

Ananas ve Zencefil: Ananas vücudunuzdaki kan dolaşımınızı hızlandırır, kolesterolünüzü düşürür ve tansiyonunuzu düzenler aynı zamanda içeriğindeki bromelain maddesi ile metabolizmanızı hızlandırır. Ananas ve zencefili beraber kullanmanız ise metabolizmanızı daha çok hızlandırıcı etki gösterir.


Rezene: Tükettiğiniz besinlerin hazmını kolaylaştırıcı etkisi vardır. Bu sayede vücuttaki şişliklerden kurtulmanıza yardım eder.

Yeşil çay: Metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcıdır. Aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır.

Keten Tohumu: yapılan çalışmalar sonucunda keten tohumunun iyi bir omega-3 kaynağı olduğu ve bu sayede tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kolesterol sağlığında etkili olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda keten tohumu bağırsak hareketlerini düzenler ve metabolizmayı hızlandırır.

Tarçın: Kan şekerinizi düzenler ve acıkma sürenizi geciktirir. Aynı zamanda sindirim sırasında vücut ısınızı yükselterek metabolizmanızın hızlanmasında etkili olur.

Lifli besinler: Lif besinlerin sindirilmeyen kısmıdır. Lifler vücudun harcayacağı enerjiyi arttırır. Metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur. Bağırsak hareketlerinizi düzenlerken uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yulaf, kepekli-tam buğdaylı ekmekler, kabak çekirdeği, badem, portakal, kuru erik, kuru kayısı lifli besinlere örnektir.

Kırmızı acı biber: Kırmızı acı bibere yakıcı özelliğini capsaicin denilen madde verir. Bu maddeyi içeren besinler metabolizmayı hızlandıran besinlerin en önemlileridir.

Metabolizmanızı canlandırıcı 5 ara öğün seçeneği:

1 kase yoğurt + kırmızı acı biber + zencefil ve 1 dilim ananas
1 bardak tarçınlı süt + 1 orta boy portakal
1 fincan yeşil çay + 6-8 tane badem
1 kase yoğurt+ tarçın + 4 adet kuru erik
1 kase yoğurt + keten tohumu + kırmızı acı biber

Öneriler hiçbir hastalığı olmayan bireylere yöneliktir.