“Akyaka-Göcek” Turu
En Farklı En Güzel Yerler
Pedalın dönmesiyle yeni bir macerada başlamış oluyor. Bu seferki maceramız Akyaka’dan – Göcek’e uzanıyor. Önümüzde bizi bekleyen dolu dolu bir 75 km var.
Yapacağınız gezi turları öncesinde bisikletinizin bakımlarını asla ihmal etmeyin. Hazırlayacağınız ihtiyaç çantanızda yedek iç lastik, yama seti, pompa, ışıldaklarınız, gözlük, eldiven yer almalı ve en önemlisi kaskınızı unutmamalısınız. Bu macera turlarını herkesin yapabileceğinden önceki sayılarda bahsetmiştik. Bisikletlerinizle başlangıç noktasına otobüs seyahati planlayıp rotamızı bitirdikten sonra, yine bitiş noktasından evinize otobüsle dönebilirsiniz. Böylece bu turlar için haftalarca yollarda kalmanıza gerek kalmadan, kısa zamanda bisiklet keyfinizi 2-3 günlük tur planına sığdırabilirsiniz. Yanınıza fazla kıyafet almamaya özen gösterin. Çünkü bisikletinizle taşıyacağınız çantanız, her kilometre sonrası biraz daha ağırlaşacaktır. Evet şimdi çantamız ve bisikletimiz hazırsa yolculuğumuza başlayalım.
Bu gezimizi İzmir’den hareket ederek planladık. Sabah 6.00’da Akyaka’da olacak şekilde otobüs biletlerimizi aldık. Yaklaşık 3-4 saatlik otobüs yolculuğu yapacaktık. Ancak bazen her şey planladığınız gibi gitmeyebilir. Akyaka’ya geldiğimizde saat 4.45’di. Ön tekerleklerini söktüğümüz bisikletlerimizle, çantalarımızı bagajdan teslim aldık. Bisikletlerimizin ön tekerleklerini takıp, çantalarımızı bisikletimize yerleştirdik. Son hazırlıklarımızı yapıp, ışıldaklarımızı açtık ve 1 saat karanlık sürüş yaparız diye düşündük. Sonuçta ilk kez karanlıkta sürmüyorduk. Ancak gerçekten ilk kez karanlıkta sürüyormuşuz. Çünkü şehir merkezinde aydınlatmalar ve araç trafiğinin ışıklarıyla yol çevresi görebileceğiniz oranda az da olsa aydınlık oluyor. Ancak Akyaka’da pedalımızı çevirmeye başladıktan sonra en fazla 500 m gidebildik. Sağdan soldan köpek havlamaları bizi oldukça tedirgin etti. Çünkü hiç bir şey görünmüyordu. Çok yakında yer alan bir benzin istasyonunda günün ağarmasını beklerken, kahvelerimizi yudumladık.
Gün aydınlanmaya başlarken hava biraz daha soğumaya başladı. Kasklarımızı taktık ve pedalları çevirmeye başladık. İlk durağımız Göcek ve bizi bekleyen 75 km’lik bir yol var. Yolun tamamında karayolunda seyrediyorsunuz. Yol boyunca emniyet şeridi olukça geniş ve grup sürüşü yapmadığınız için emniyet şeridi sizler için güvenli olacaktır. Bu rota üzerinde toplam 3 tane rampa sizleri bekliyor. Birincisi 8. Km’de toplam 1 km uzunluğundaki rampanın ortalama eğimi %6 civarındadır. Bu rampa sonrası yol neredeyse düz diyebiliriz. Asfalt kalitesi de oldukça güzel ve hızla yol alabilirsiniz. Eğer 45 km sabırla pedalınıza basarsanız Beyobası-Yuvarlakçay kavşağını geçtikten sonra 45. Km’de Kaşıkçı bölgesinde Köprübaşı Restoran’da Çınar ağacı gölgesinde harika bir köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Restoranda süs havuzundaki suyun çıkarttığı ses, size huzur verecektir.
Kahvaltınızın sonunda şeker ihtiyacınızı biraz fazlasıyla alabilir, depoyu doldurabilirsiniz. Çünkü pedalın dönmesiyle yolun 46. Km’sinde 2,5 km uzunluğunda ortalaması %8 olan bir rampa sizleri bekliyor. Bu rampayı çıktıktan sonra, Ortaca şehir merkezinden geçeceksiniz. 49. Km’sinden 62. Km’ye kadar hafif bir eğimle birlikte Dalaman’a kadar süzüleceksiniz. Dalaman sonrası, Göcek geçidine kadar 7 km devam eden bir tırmanış olacak. Bu tırmanışın ortalaması %4’tür. Göcek geçidi öncesi mola verebileceğiniz bir benzin istasyonu var. Burada dinlenebilirsiniz. Eğer hala duruyorsa, eski model araba koleksiyonu dikkatinizi çekebilir. Eğer ilginiz varsa, burada fotoğraf çekebilirsiniz. Bu gezimizi yaptığımızda Göcek tünellerinden bir tanesi bakımda olduğu için trafiğe kapalıydı. Yetkililerin izin vermesiyle Göcek tünelinden geçebildik. Tünelin uzunluğu 950 m olmasına rağmen, buradan bisiklet geçişi yasak. Bu sebeple Göcek geçidini tırmanmanız gerekiyor. Yaklaşık 2.5 km uzunluğundaki tırmanışın ortalama eğimi %8 civarındadır.
Burada bir detay daha var tabi. 950 m uzunluğundaki Göcek tüneli geçiş ücretini vermek istemeyen taşıtlar, bu geçitteki yolun dar olması sebebiyle, size tehlike yaratabilir. Özellikle burada dikkatli sürüş yapmanızı öneririz. Bir alternatif olarak, Göcek tüneline giriş yapan, bir araçtan sizi geçirmesi için ricada bulunabilirsiniz.
Göcek tünelinden geçtiysek, işte yolun en keyifli noktasına geldik demektir. 4km devam eden iniş gerçekten çok keyifli. Bu keyifli ve birazcık yorucu bir rota sonrası, dinlenmeyi hakettik. Bu gezide önceden rezervasyon yaptığımız Göcek Arion Hotel’e yerleştik. Eğer bu rotayı yapmaya karar verdiyseniz, tam bir bisiklet dostu otel olan Göcek Arion Hotel’de keyifle vakit geçirebilirsiniz. Şehir merkezi, restoran ve marinaya 800 m uzaklıktaki otelin güzel bir de havuzu mevcut.
Bu keyifli yolculuğa niçin 6.00’da başladık? Çünkü muhteşem Göcek koylarını gezebileceğiniz tekne turları saat 10.00’da başlıyor. Yine önceden rezervasyon yaparak, Göcek koylarını gezmeden, masmavi sularında serinlemeden Göcek’ten ayrılmamanızı tavsiye ederim. Göcek 12 ada turları hergün saat 10.00’da Göcek sahil bandından hareket eden, 50-100 kişi kapasiteli günlük gezi tekneleri ile yapılmaktadır. Seçtiğiniz gezi teknesine en az 30 dk erken gelirseniz masa seçme konusunda daha fazla özgür olabilirsiniz. Göcek’ten açıldıktan sonra sırayla Göcek adası, Yassıca adaları, Zeytin adası, Tersane adası ve Domuz adası adında 5 adet ada bulunmaktadır. Yassıca adaları en büyüğü içinde küçük bir gölet olan bir kaç küçük adadan oluşmaktadır. Göcek koyları ve Göcek adaları arasında gezinirken, Likya dönemine ait kaya mezarları gözünüzden kaçmayacak.
Göcek merkezine 8,4 Km uzaklıkta bulunan Göbün koyu günlük tur teknelerinin terk ettiği saatlerde sakin bir koy. Burada da gemi bağlama yeri, bir restoran, tarihi yer ve dalgakıran var. Körfezdeki adaların en büyüğü, Tersane adasıdır, bu adada eski Rum yerleşiminin kalıntıları görülmektedir. Ayrıca bir tersane ve gözetleme kulesi kalıntıları da var. Burada da bir restoran bulunuyor. Yazın teknelerin doldurduğu Klopatra Hamamı’nda, iskelenin yanında, bir kısmı su altında kalmış bir Bizans manastırının kalıntıları var. Yassıca Adaları ya da Yassıcalar denilen bu yanyana yedi, küçük yassı adada hiçbir tesis yok. Yassıca adalarından en uçtaki adanın denize doğru uzantısında oluşan kumsal ve doğal, sığ havuz sebebiyle çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir. Yassıcalar’da, mehtap yakalamak mümkün.
Eğer Göcek’e varışınız saat 10.00’ı geçerse, Göcek’e 10 dakika uzaklıkta bulunan Göcek Adası, Göcek merkezine en yakin plaj olduğundan, tekne turlarına çıkmak istemeyenlerin en önemli tercihi. Sabah saatlerinden aksam üstüne kadar, Göcek sahil bandından kalkan dolmuş tekneler yolcuları bu adaya getirip götürüyorlar. Adada yiyecek içecek, wc, duş gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir tesis bulunuyor. Koyda kamp yapmak, gölgelik yapan ağaçların altında, sakin köşelere çekilip saatlerce dinlenmek mümkündür.
Akyaka’dan başlayıp 75 km pedala bastıktan sonra Göcek koylarında hem fiziksel yorgunluğunuzu hem de ruh yorgunluğunuzu atacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu turu planlarken 2 gece Göcek’de konaklamalı planlama yapmanızı tavsiye ederiz. Belki bu güzelliğe doyamayıp, daha fazla da kalabilirsiniz. Bu gezimizi burada sonlandırırken, önümüzdeki ay nereye mi pedallıyoruz? Göcek’ten, Fethiye Ölüdeniz’e, ardından Kalkan ve Kaş’a hem yorucu hem de çok keyifli bir yolculuk bizleri bekliyor.