Cildimizi Nasıl Korumalıyız?
Nedense özellikle de kadınlar güneşlenmeden edemiyor. Ancak güneş ışığında UV-A ve UV-B adı verilen iki farklı ultraviyole ışın tipi mevcuttur. UV-A ışınları yeryüzüne gün boyu, UV-B ışınları ise daha çok öğle saatlerinde 12:00-14:00 saatleri arasında yoğun olarak düşmektedir. Bu ışınlar küresel ısınmayla beraber yeryüzüne daha fazla ulaşmakta ve bunun sonucunda cildimize bazı hasarlara yol açmaktadır. UV-A ışınları uzun sürede ciltte derin kırışıklar, güneş lekeleri ve güneş ışığına bağlı olarak alerjiler oluşturmaktadır. UV-B ışınları ise öğle saatlerinde maruz kalındığından dolayı ciltte ani kızarma ve yanıklara yol açıyor ve cilt kanserine zemin hazırlıyorlar.
Güneş ışığının faydalarına değinirsek, oluşturduğu D vitamini iskelet sistemini güçlendirirken romatizmal hastalıkların tedavisinde önemli rol oynar. Güneş ışığı kalsiyum emilimini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji verir, depresyon ve stresin azaltılmasına yardımcı olur. Güneşten faydalanmak için 20 dakika güneşe çıkmak yeterlidir. Bunun için tüm vücudu güneşlendirmeye gerek yoktur. Sadece kol ve ayaklardan güneş görmesi D vitaminini almak için yeterlidir.
Cildimizi korumak için güneş kremlerinden faydalanmamız gereklidir. Fakat güneş kremlerinin faktörleri ve kullanım şekilleriyle ilgili bilinçli bir kullanım gereklidir. Örneğin; sarışın bir kişinin kullanacağı güneş kreminin faktörü ile esmer kişininki farklıdır. İlk olarak güneş kremlerinin koruma faktörlerini açıklamamız doğru olur.
Güneş kremleri üzerinde yer alan SPF – Sunshine Protection Factor – Güneş ışığından koruma oranı, kısaca güneş kreminin bizi koruma gücünü gösterir. Güneş kremlerinin suya dayanıklı olması, içeriğindeki antioksidanlar koruyuculuk süresini ve etkisini artırmaktadır. O yüzden SPF oranı ve içeriği güneş kremi satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususlardır.
SPF’ler koruma derecelerine göre hafif, orta ve yüksek olarak ayrılmaktadır.
SPF 4-12 arası hafif
SPF 30’a kadar orta
SPF 30 ve üstü yüksek koruma sağlar.
SPF15 % 94 koruma sağlarken, SPF30 %97, SPF50 ve üstü %98,5 koruma sağlar.
CILT TIPINE GÖRE KORUNMA
Sarışın ve Kızıllar: Cilt rengi açık olan kişiler bronzlaşamadıkları için güneş ışığına korunmasız bir şekilde çıkmaları durumunda yanıklara ve bunun sonucunda ise cilt kanserine zemin hazırlanmış oluyor. Bu cilt tipine sahip kişiler güneş kremi seçerken SPF50 ve üstü koruma içerenleri tercih etmelidir. Göz ve çevresini ise mutlaka güneş gözlüğüyle korumalıdırlar. Yüz, boyun ve eller gibi sürekli açıkta bunan yerler ise sadece yazın değil dört mevsim korunmalıdır.
Kumrallar: Hafif bronzlaşma sağlayabildikleri için cilt tipleri de güneş ışınlarına karşı duyarlıdır. Fakat bu cilt tipinde de uzun süre güneş ışığında kalması durumunda güneş yanıkları ortaya çıkmaktadır. Kumral cilt tipine sahip kişiler sarışın ve kızıllara göre güneşe daha dayanıklı olduğunda SPF30 koruma içeren güneş kremlerin tercih etmelidir.
Esmerler: Diğer cilt tipleri gibi uzun süre güneş ışığına maruz kalmamaya çalışmalıdırlar. SPF15 koruma içeren güneş kremler bu cilt tipi için yeterlidir. Eğer kuru bir cilt tipine sahip ise krem, yağlı ise losyon olanı tercih edebilirler.
SPOR YAPARKEN GÜNEŞTEN KORUNMA
Spor, sağlığımızı ve ruh halimizi olumlu olarak etkileyen yöntemlerden biridir. Açık havada yapılan spor D vitamini seviyesini arttırmada faydalıdır. Fakat açık havada düzenli olarak spor yapıyorsanız bu uzun süreli güneşe maruz kalmanıza neden olur ve güneş yanığı, erken yaşlanma gibi cilt problemlerine sebep olur. Kapalı havalarda bile güneş ışınlarının %30-%70’i yeryüzüne ulaşır ve böyle havalarda bile güneşten korunmak için güneş kremi kullanılmalıdır. Açık havada spor yaparken aşağıdaki güneşten korunma yöntemlerini uygulayabilirsiniz.
SPF 30-50+ ile geniş spektrumlu UV-A ve UV-B koruması içeren ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu ürünler suya dayanıklı olarak seçilmeli ve antrenman esnasında her 2 saatte bir yenilenmelidir.
Güneş ışınlarının yoğun geldiği saatlerde spor yapmaktan kaçınmak gerekir.
Egzersiz yaparken şapka, uzun kollu tişört, uzun pantolonlar ve güneş gözlüğü gibi koruyu kıyafetler giyilebilir.
Göz çevresinde bile kullanılabilen güneşten koruyucu kremler tercih edilebilir.
Düzenli olarak güneş koruması tekrarlanmalıdır. En az 2 saatte bir tekrar sürülmelidir.