Sıfır bir bisiklet alsanız 5 yıl hiç binmeseniz neler olur hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda size kullanmasanız da eskiyen, yıpranan bisiklet parçalarından bahsedeceğiz. 

Bisikletlerde genellikle metal, kauçuk ve plastik parçalar kullanılır. Işıksız ortamda plastik parçalar çok zarar görmese de oksijenle temas eden kauçuk parçalar zamanla yıpranırlar. Bunun üzerinde bir de güneş ışığına maruz kalırlarsa çok daha fazla zarar göreceklerdir. Bu yüzden beklemiş bisikletlerde genellikle en çok hasarı tekerlekler görür. Muhtemelen çoğunuz yazlıkta 3 yıldır duruyor hiç binilmedi denen bisikletlerin lastiklerinin patlak olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Sebebi çürümüş lastiklerdir. Benzer şekilde hidrolik yağları da kauçuk parçalara hasar verir. Fren diyaframı veya amortisör aksamları hidrolik yağından nasibini alır. Bisiklete hiç binmeseniz, cam fanus içinde bile saklasanız bu parçalar hasar görecektir.

Peki metal aksamlarda durum nedir? Vites mekanizlamalarında çeşitli yaylar yer alır. Eğer vites sistemini gerili şekilde bırakırsanız uzun bekleyişin ardından vites geçişlerinde sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bisikletinize uzun zaman binmeyecekseniz ön ve arka vitesleri küçük dişlilerde bırakmanız yayların gerginliği açısından önemli olacaktır.

Alüminyum her ne kadar oksitlenmeye karşı dayanıklı olsa da tuzlu suya maruz kaldığında çok kötü etkilenir. Tuzlu suya temas etmiş bir jantı ve kadroyu temizlemeniz elzemdir. Temizlenmemesi durumunda zamanla oksitlenir ve kırılgan hale gelir.

Bu anlattıklarımızın dışında duyacağınız eski karbon dayanıksızdır, eski bisiklet yorgun bisiklettir gibi söylentilere kulak asmayınız. Çünkü bir bisiklet eski bile olsa eğer uygun şekilde bakıldıysa hiç bir sorun olmadan yoluna devam edecektir