Bisiklet Sporunda “BMX”
Merhaba sevgili bisiklet severler BikePedia takipçileri. Hepimiz bisiklete, 2 tekere önem vermiş insanlar olarak “Bir bisiklete bu kadar para verilir mi” sorusuyla çoğu zaman başa çıktık. Bazen baktık olmuyor oradan pedallayarak kaçtık. Dışarıdan bakıldığında bisiklet sürmek bile başlı başına kabiliyetken 2 tekerdesin, bazense tek tekerdesiniz. Tek tekerde olmak sanırım daha dikkat çekici. Ben her şeyden önce bisikletlilerin yaklaşımını seviyorum. Bu yaptığımız spora sonsuz saygılılar.
Tek tekerdesin derken trafikte, yolda hatta yol olmayan yerlerde sürdük. Bazen 2 teker bazense tek teker, hatta 2 tekerimiz bile yerden yükseldi. Sonra durup kendimize şaşırdık. Bağırarak pedallayıp “bu pozisyonu başka bir bisikletli düşmeden kurtaramazdı” deyip kendimizle gurur duyduk. İşte ben de diyorum ki; “o olağanüstü sandığınız pozisyonları başka bisikletli olsa daha iyi atlatabilirdi”.
Neden mi Bisiklet sporunda BMX sporunun önemi. Hepimiz bisiklet sporuna başlama yaşını biliyoruz fakat gözden kaçırdığımız önemli bir konu var; denge bisikleti akabinde çocukların boylarına uygun jant seçimi. Çünkü çocuklar çok çabuk büyüyor. Büyük aletlerin onlara korkunç geldiğini biliyor musunuz? Onların uzuvları gibi olması gereken bisikletin ebatlarını onlara sunmamız bana kalırsa hayati önem taşıyor. Nasıl ki kendimize 2-3 numara büyük ayakkabı almıyorsak çocuklar için de seneye kullanır biraz fazla olsun dememeliyiz.
Bisiklet sporunu çocuklarımıza aşılamak, daha onlar küçükken mümkün. Bisiklet sporunda özgüven ancak bu şekilde altyapı oluşturularak başarılabilinir.
Altyapı demişken, bugün iyi sporculara baktığımızda ya eski BMX’çi ya da çocukluğunda BMX kullanmış olması, bizim için rehber olmalı. Ülkeme bakıyorum her kulüp iyi sporcu kapma yarışında ama kimse de demiyor ki bu altyapıyla mümkün olmalı. Okullara hem de ilkokullara gidelim. Kimsesizler yurtlarını gezelim. Onlara bisikleti tanıtalım. Deneme sürüşleri yaptıralım. Olsun bisikletçi olmasalar bile bisiklete saygı duymaları gerektiğini taa çocukken aşılıyalım. Hatta gösteriler düzenleyelim. Kimse de demiyor çocukları küçükken büyüleyelim.
Antrenörlük kurslarında aldığım eğitimlerde, yabancı konuşmacılar, antrenörler BMX’le başlamayı vurgularken ülkemde bir kaç denge bisikleti eğitimiyle ilgili adım atıldığını gördüm. Bütün şehirlerde Gençlik Spor Bakanlığı’nın üsleneceği bir milli sorun olduğunu düşünüyorum.
2020 Olmpiyatları pandemiden dolayı ertelenmeseydi BMX’lerin havada uçuştuğunu, taklalar atıldığını TV karşısında ilk kez gören masum köylü olduğumuz gerçeğini kabul etmemiz gerek. Her sporun kısa kısa tanıtım filmi yapılıp birer kamu spotuyla milletimizin aydınlatılması gerektiğini düşünüyorum.
BMX sporu neden önemli?
Biz çocuklarımıza nasıl hızlanacağını öğretiyoruz ama nasıl düşeceğini öğretmiyoruz. Düşmenin bile periyodik olarak “düşe düşe düşmeyi, düşe düşe düşmemeyi, düşüyorsak bile en az hasarı almamız gerektiğini” öğretmemiz gerekiyor. BMX 20″ jant ebatında olduğundan yere yakın ve nasıl düşeceğini öğrenmek için iyi bir atıştırmalık olarak bile görseniz size ve bize yeter.
BMX’te “Bunnyhop” diye temel bir hareket var. Bugün bütün bisikletçiler farkında olmadan yapıyor. Bisikleti zıplatma hareketi bu bile fizik kurallarıyla destekleniyorken Bunnyhop gerçekten hayati bir refleks. Bunun kazandırılabilmesi için çocuklukta BMX kullanmak gerek. Bunnyhop çekmeyi ve inişi ne kadar iyi yaparsak diğer bisiklet kategorilerinde başarılı olacağımızı söyleyebilirim (BMX Racing, BMX Freestyle, Track, Downhill, Trials, Road, Mountain Bike, Cycle-Cross, Indoor)
Kısacası hakimiyet, kabiliyet, öz güven, bisiklet adabı, altyapı için önemli!
Start ve Finish… Bisiklet sporunda hız, güç, kuvvet, “Finish”i 1. geçmek gibi kıstaslar dışında bazı kurallar da artık mevcut. Bunlardan bahsetmek gerekirse, artistik patinaj mantığıyla bakmanızı gerekir. 2dk zamanınız var ve en iyi şekilde koreografinizi tamamlayıp hakemleri etkilemeyi başarabilirseniz, kim bilir Türkiye’den bile dünya şampiyonlukları olimpiyat madalyaları elde edebiliriz. Bu o kadar zor değil. Bu tamamen Serbest Stil (Freestyle) bir iş. Freestyle kafada başlar.