Triatlon Kampları ve Faydaları Nelerdir?
Aslında bugünlerde hepimizin gündeminde Covid 19 ve evde antrenman yapma alternatifleri olsa da kara gün kararıp kalmayacağı düşüncesinden yola çıkarak bu sayımızda “triatlon kampı nedir”, “ülkemizdeki ilk resmi kamp ve özel kamplar ne zaman başladı”, “yaş gruplarına özel triatlon kampları hangileridir”, “triatlon kamplarının faydaları nelerdir”, kısaca bunlardan bahsetmek istiyoruz.
Triatlon Kampı Nedir?
Triatlon kampları, sporcuların bir kaç gün ile en çok bir-iki hafta arasında deneyimli antrenörler eşliğinde yoğunlaştırılmış programa bağlı olarak çalıştırılmasıdır. Kamp programlarında branşa yönelik çalışmaların yanı sıra kuvvet ve mobilite çalışmalarını da desteklenir. Teorik derslerin de verildiği kamplarda sporcuların bulundukları performans seviyesinden daha ileriye taşınması amaçlanır. Bu süreçte artan antrenman yükü ile atletlerin hedef yarış öncesi performanslarının zirvesine ulaşması amaçlanır.
Türkiye Triatlon Federasyonu Kampları
Multi-spor bir branş olan triatlon kamp organizasyonlarının ülkemizdeki mazisi 2000’li yılların başlarına uzanıyor. 1991 yılında ilk kez yapılan Uluslar arası Alanya Triatlonu’ndan on sene sonra Türkiye Triatlon Federasyonu’nun kurulması ile federasyon bünyesinde ilk resmi triatlon kampı gerçekleştirilmiş. TTF’nin milli sporcular için gerçekleştirmiş olduğu ilk triatlon gelişim kampı ise 2002 yılında yapılmış.
İlk resmi kamp, o zamanlar baş antrenörü olan Yüksel Işık ve Mustafa Levent İnce tarafından Antalya Özbekhan Otel’de yapılmış. Uzun süre Işık’ın koordine ettiği gelişim kamplarda Tuncer Salihoğlu, Çetin Pelen, 2006’dan sonra Gökhan Baykara, Gürcan Atılmaz, 2013’ten sonra Mert Onaran, Andrea Gabba, Zülfü Karabulut, Alper Köksoy, Zekeriya Yücetürk gibi birçok değerli antrenörümüz görev almış. Son iki yıldır yapılan çeşitli kamplarda Serkan Şimşek, Mert Onaran, Alper Köksoy, Erdun Işık, Zekeriya Yücetürk, İlker Sezen, Zerrin Üçkardeşler, Mehtap Demircilioğlu, Erdoğan Gündüz yer alıyor. Federasyonun gerçekleştirdiği kamplar genellikle okulların kış tatilinde olduğu Şubat aylarında ve Alanya’daki uluslararası kupa yarışları öncesinde yapılmakta. Federasyonun elit, genç ve yıldız sporcular için 2002’den itibaren başlatmış olduğu gelişim kampları günümüzde sistematik bir şekilde devam etmektedir.
Yaş Grupları Kampları
Son yıllarda yurt dışındaki örneklerinde olduğu gibi ülkemizde de yaş gruplarına hitap eden özel triatlon kampları yapılmakta. Mazisi çok eski olmayan yaş grupları kampları ülkemizde ilk kez 2013 yılında Ironcamp serisi ile başlangıç yaptı. Şimdilerde bir elin parmaklarını geçmeyen yaş gruplarına özel triatlon kamplarının yurt dışındaki benzerlerinden hiçbir farkı olmadığını söyleyebiliriz. Ülkemizdeki triatlon kamplarına başlangıç yaptıkları yıllara göre kronolojik sıralama ile göz atalım.
Ironcamp
Türkiye’de bilinen anlamda yaş gruplarına özel ilk triatlon kampıdır. 2013 yılında Emre Tacir ve Sezin Kutlu Tacir’in Erdek’te gerçekleştirdiği Ironcamp uzun süre birçok sporcunun buluşma noktası oldu. Ironcamp beş yıl boyunca düzenli olarak yıl içerisinde iki ya da üç kez triatlon kampları gerçekleştirdi. Kamplarda her seviyeden triatlon severlere kar amacı gütmeden hizmet veren Ironcamp çok sayıda atlete bu anlamda fırsat yarattı. Birçok yerli ve yabancı antrenörün eşlik ettiği kamplarda, atletlere sadece branşa yönelik antrenmanlar değil aynı zamanda teorik eğitimler de verildi. Katılımcılara branş dışında yoga, esneme ve teknik çalışmalar yaptırılarak bireylerin kapasite artışları hedeflenmişti.
YüzBinKoş
2014 yılında Göksen Çınar ve Özgür Aksaman tarafından kurulan online triatlon kulübü olan YüzBinKoş, ilk kez 2015 yılında Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği triatlon kamplarına günümüzde de devam etmektedir. Yıl içerisinde çeşitli workshoplar düzenleyen Çınar ve Aksaman, her seviyeden atletler için ironman ve ironman 70.3 yarışı gibi hedef yarışlar öncesinde kamplar düzenlemekte.
SASfit
Serdar Selışık’ın kurucusu ve başkanı olduğu SASfit ilk kez 2016 yılında her seviyeden sporcuya hitaben “Sınır Ancak Sensin” sloganı ile yola çıkmış. İlk triatlon kamplarını Amerikalı koç Wendy Mader ile gerçekleştirmiş. SASfit, pozitif enerji ile takım ruhunu birleştirerek, sporu sevdirmek, sosyalleşmek, alt yapı sporcularının yetişmesi ve spor organizasyonları düzenlemek felsefesi ile yola çıkmış. Sabır, akıl ve sadakatı şiar edinmiş olan SASfit günümüzde halen çalışmalarına devam etmekte.
Yüksek İrtifa Kampı
Cahit Burak Korel’in ilk ve son kez Eylül 2016 tarihinde Erciyes’de yüksek irtifa antrenman kampı gerçekleştirildi. Korel aynı yılın Temmuz ayında Alper Köksoy ile yüzme atölyesi gerçekleştirdikten sonra Mert Onaran’ın katılımı Erciyes’te bir hafta süren bisiklet ve koşu antrenmanlarının yanı sıra yüzme teknik çalışmaları gerçekleştirdi.
Boostcamp
İlk kez 2019’da gerçekleştirilen Boostcamp organizasyonun başındaki isim Kerim Sükan. Kendisi de deneyimli triatlet ve koç olan Sükan, ülkemizdeki en kapsamlı triatlon ve bisiklet kampı çalışmalarını halen sürdürüyor. 25-29 Mart 2020 tarihinde Marmaris’de gerçekleştirlmesi planlanan ikinci Boostcamp, tüm dünyayı etkisi altına alan Corona pandemisi nedeniyle Ekim ayına ertelenmiş. Ekim ayında gerçekleşecek olan ikinci kampa çok sayıda yerli ve yurtdışından sporcuların gelmesi bekleniyor.
Onaran Academy
2020 Şubat ayında ilk kez Alanya’da gerçekleştirilen triatlon kampının başrolünde milli sporcu ve milli takım antrenörü Mert Onaran yer alıyor. Normal şartlarda çok yoğun çalışma programı olan Onaran, yaş grubu sporcularının tüm organizasyonu üstlenip ayarlaması ile kampa dahil olmuş ve onları antrene etmiş.
S.A.A.T Training
Bu yıl 26-29 Mart tarihleri arasında Dalyan‘da ilk kez yapılacak olan triatlon ve bisiklet kampı Metin Çelik ve Alpay Akhun tarafından gerçekleştirilecekti fakat bu da tüm dünyadaki etkinliklerde olduğu gibi Covid 19 engeline takılan bir diğer kamp oldu. Karantina uygulamasının kalkmasının ardından sezon boyunca her seviyeden triatlete hizmet vermeyi amaçlıyor.
Triatlon Kamplarının Faydaları
Eğer kendi kendinize antrenman yapıyorsanız yaptığınız birim ve haftalık antrenman yükleri bir süre sonra standart döngüye dönüşebilir. Sık sık kullanılan klasik parkurlar, uyguladığınız antrenman hacim ve şiddetleri bir süre monoton bir hal alır. Bu da bireyin fizyolojik gelişimini bir plana alıyor. Farkında olmadan ortaya çıkan bu monotonluk zihinsel olarak da bireyi olumsuz yönde etkileyebilir.
Triatlon kampları, bilhassa aylar süren hedef yarış çalışmalarınız için bu noktada tazeleme ve sıçrama şansı yaratır. Her şeyden önce benzer durumdaki bireylerin bir araya gelmesiyle iyi bir sinerji yaratılmış olur. Paralel amaçlar için bir araya gelmiş olan atletlerin, profesyonel çalıştırıcıların oluşturduğu disiplinle hareket etmesi, onları monotonluktan kurtarıp çalışmalarının daha eğlenceli hale gelmesini sağlar. Böyle bir durumda sürü psikolojisinin olumlu etkilerinden yararlanılır, ya siz grubu sürüklersiniz ya da grup sizi.
Bu tür gelişim kampları sporcunun kendisini profesyonel atlet gibi hissetmesine de yardımcı olur. Kamplarda kontrollü bir biçimde daha çok antrenman yükü ile karşılaşan atletin VO2 artışı ile performans gelişimi sağlarken, teknik gelişimi de sağlanır. Diğer yandan da bireye kilo düşerek forma girme fırsatı sağlar. Elde edilen gözle görülür gelişim bireyin hedef yarışı için moral ve motivasyonunu da olumlu yönde etkiler.
Antrenman ve eğitimlerle alınan yeni bilgiler sporcunun gerek kendine gerekse hedeflerine yeni bakış açıları sağlar. Kamplar sadece bireyin fizyolojik gelişimini olumlu yönde etkilemez aynı zamanda her seviyeden sporcuyla tanışma ve sosyalleşmesine imkan tanır. Bilhassa yeni başlayan sporcular, kamp bitiminden sonra kendi şehirlerinde yeni antrenman arkadaşlarına sahip olmasına vesile olur.
Alpay Akhun