Strava Analiz, Segment, Rota

Sürüşünüzü yapıp kaydettiniz ve artık verilerinizi inceleme ve üzerinde çalışma zamanı geldi. Burada bahsedeceğimiz işlemlerin bazıları her ne kadar cep telefonlarındaki uygulamalar ile de yapılabilse de bu işlemler en güzel bilgisayarda yapılıyor. Hatta bazıları sadece bilgisayarda yapılabiliyor. Bu nedenle yazıdakileri uygularken bilgisayarda çalışmanızı öneririz.

Veri Analizi

“Sosyal Medya” olarak Strava kullanımında sürüşlerinizi yapar, kaydeder ve paylaşırsınız. Arkadaşlarınız sizin, siz de arkadaşlarınızın sürüşlerini görüp inceleyebilirler. Elbette siz de kendi verilerinizi en ayrıntılı şekilde inceleyebilirsiniz.
“Dashboard”, sizin ve arkadaşlarınızın etkinliklerinin listelendiği sayfadır. Buradan bir etkinlik seçtiğinizde etkinliğin “Overview-Genel Bakış” sayfası açılır. Genel olarak akla gelebilecek veriler bu sayfada yer almaktadır: Etkinliğin adı, uzunluğu, süresi, sele üstünde sürülerek geçen zaman, toplam yükselme, ortalama harcanan güç ve kalori kaybı gibi verilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yine burada yüklenmişse fotoğrafları görebilir, birlikte sürmüş olan kişileri ve sürüşteki “başarım”ları görebilirsiniz.

Sayfada aşağı doğru gidince başarım listesi takip edilebilir. Bu listede imleç başarım üzerinde iken üstte yükselti grafiğinde ilgili segmentin yeri izlenebilir. Üzerine tıklandığında ise daha ayrıntılı bilgi elde edilebilir.

Bir etkinlik seçili iken sol üstteki “Analysis” seçildiğinde etkinlik ile ilgili ince ayrıntılara ulaşabilir ve hız, güç ve eğer varsa kalp, kadans ve pedal gücü algılayıcı verileri varsa incelemeniz mümkündür. Üst bölümdeki uzaklık/yükselti grafiğinde imleç ile bir bölüm seçilerek ayrıntılar genişletilebilir.

Segmentler

Burada dikkat edildiğinde bazı “bölüm”lerin bu “başarımlar” olarak ele alındığıdır. Strava’da bunlara “Segment” ismi veriliyor. Segmentler Strava’nın belki de en ilginç ve önemli özelliklerinden biridir. Segmentler yaptığınız işi analiz etmenizde basit ama size büyük yardımı olan araçlardır. Segmentler kullanıcılar tarafından oluşturulur. İsterseniz sadece kendinizin görebileceği “private-özel” segment bile oluşturabilirsiniz.

Başarım listesinden bir segment seçildiğinde “başarılılar” listesinin altında yer alan “View full leaderboard” tıklandığında segment ile ilgili ayrı bir sayfaya geliriz. Burada segmentin haritadaki yeri, varsa sizin en iyi dereceniz, kadın ve erkek kategorisinde en iyi dereceler yani KOM ve QOM’lar hemen görülebilir.

Haritanın altında yer alan yükselti grafiğinden seçilen yerin eğimini, yükseltisini ve haritada da nokta olarak yerini görebiliriz. Yukarıda anlattığımız genel rota için kullanılan “Analysis” ile segmentler için de ayrıntıları görmek mümkündür.

Segment başarımlarınız Strava’da üç grupta değerlendirilir ve bunlar özel işaretlerle belirtilir.

Taç: KOM/QOM (King of Mountain-Dağların Kralı/Queen of Mountain-Dağların Kraliçesi) olarak adlandırılan ve bir segmentte en iyi dereceyi elinde bulunduran sporcuyu belirten işarettir. Bu derece anlık olarak değerlendirilir. Bir sporcu eskisinden daha iyi bir derece yaptığında eskisinin KOM/QOM işareti silinir ve PR’a dönüşür.

Kupa: Kupa segmentte tüm zamanların en iyi ilk 10 derecesinin 2.sinden itibaren verilen ödüldür. Kupanın üzerindeki rakam dereceyi belirtir. Kadınlar ve erkekler için ayrı sıralama yapılır. “Overall” ile isimlendirilir.

Madalya: Kişisel performansınız madalya ile ödüllendirilir. Bir segmentte yaptığınız en iyi ilk üç derece madalya kazandırır. PR – Personal Record/Kişisel Rekor’u belirtir ve segmentteki kişisel en iyi derecenize verilir. PR madalyasının rengi sarıdır. Diğer iki madalya ise 2. (gri) ve 3. (koyu sarı) derecelerinize verilen madalyalardır.
Koşucular için 400m, 1/2 mil, 1k, 1 mil, 5k, 10k, yarı maraton ve maraton için ayrı ayrı değerlendirme yapılıp uygun madalyalar verilmektedir.

Segment Oluşturmak

Kullanıcılar segment oluşturabilir. Ancak bunun için segment yapılacak kısmın kullanıcı tarafından geçilerek kayda alınması gerekmektedir. Sürüşünüzün herhangi bir bölümünü segment haline getirebilirsiniz.

İlk adım başarımlar listesinin en altında yer alan “Create a new segment” girişini kullanmaktır. Segment oluşturma sayfası açılır. Sol tarafta (ingilizce) bol miktarda açıklama bulunur. Sağ bölümün üst tarafında varsayılan olarak rotanızın yarısının seçilmiş olduğu segment seçme alanı yer alır. Burada yeşil nokta başlangıç, kırmızı nokta da bitiş noktasını temsil eder. Bunlar sürüklenerek istenilen yere götürülebilir. Ayrıca ayar çubuğunun hemen altında “Back-Geri” ve “Forward-İleri” olarak hem başlangıç hem de bitiş noktası için düğmeler bulunur. Bunlar aracılığı ile ince ayar yapmanız mümkündür.

Segment oluşturmak istediğiniz yeri seçtikten sonra “Select your Segment” paragrafının altında yer alan “Next” düğmesi ile bir sonraki aşamaya geçilir. Bu aşamada segment oluşturmak üzere seçtiğiniz alan mevcut segmentlerle karşılaştırılarak bir inceleme yapılır ve benzeri ya da çakışan segmentler varsa size bildirilir.

Benzer bir segment varsa bu segmenti inceleyebilir ya da her şeye rağmen yeni bir segment oluşturulmasını isteyebilirsiniz. “Create my Segment-Segmentimi Oluştur” seçeneği ile devam ettiğinizde segmentinize bir isim vermeniz beklenir. Burada varsayılan olarak “Make this segment private-Bu segmenti özel/gizli yap” seçeneği seçilmiş olarak yer alır. Eğer segmentinizi başkaları da görsün ve kullansın istiyorsanız bu seçeneğin işaretini kaldırabilirsiniz. Segmentinizi uygun bir isimle isimlendirdikten sonra “Create” düğmesi segmentinizi oluşturacaktır.
Eğer segment “Private” olarak oluşturulmuşsa bunu sadece siz görürsünüz ve sadece sizin verileriniz değerlendirilir. Bu durumda ilginç bir şekilde KOM sahibi olursunuz ama bundan kimsenin haberi olmaz.

Oluşturduğunuz segmentlere “Dashboard” menüsünden “My Segments” ile ulaşabilirsiniz. İstediğiniz segmentin üzerinde değişiklik yapabilir ya da “Private-Public” değişimini gerçekleştirebilirsiniz.

“Public-Açık” hale gelen segmentin başarım değerleri bir süre içinde kullanıcılar taranarak doğru olarak belirlenecektir. Bu arada kısa bir süre için de olsa KOM sahibi olmanın “zevkine” erişebilirsiniz.

Rotalar

Strava’da segmentler gibi rotalar da oluşturulup kullanılabilir ve paylaşılabilir. Bunun için Dashboard -> My Routes menü girişini kullanıp açılan sayfada işlemlerimizi yapabiliriz. “Route Builder-Rota Oluşturucu” olarak adlandırılan bu sayfada öncelikle rotamızı oluşturacağımız yeri belirlememiz gerekir. Rotanın başlangıç noktasına yapılacak ilk tıklama ile rota çizme işlemi başlar. İkinci yere tıklandığında arası otomatik olarak çevrede bulunan yol üzerinden çizilir. Alternatif yollar varsa bunlar belirtilir ve istediğinizi seçip devam edebilirsiniz.

Rotanın devamı ek tıklamalarla yapılabileceği gibi son noktanın sürüklenip bırakılması ile de gerçekleştirilebilir. İsterseniz başlangıç noktasının yerini de sürükle-bırak ile değiştirebilirsiniz.

Rota çiziminiz tamamlandığında sol üstteki
“Save” düğmesi ile açılan pencerede rotanıza bir isim verir, bir açıklama ekler ve rotanın tipini belirleyebilirsiniz. Rotanızı sadece kendiniz için yapıyorsanız “Private” kutusunu işaretlemeniz gerekir. Bunu işaretlemediğiniz rotalar “Public-Herkese Açık” olan rotalar olacaktır. Sonrasında rotanızı izleyeceğiniz sayfaya gelinir.

Rotanızı istediğiniz zaman paylaşabilir veya cep telefonundan açtıktan sonra rotayı takip edeceğiniz bir sürüş yapmada kullanabilirsiniz.

İpucu:
Sürüşünüzü yaptınız ancak kayıtları incelerken başarımlarınız konusunda sorun olduğunu düşünüyorsanız, etkinliğinizin sayfasında “Dashboard” menüsünün altında yer alan “…”(üç nokta) üzerine tıkladığınızda açılan ek menüden en alttaki “Refresh Activity Achievements-Etkinlik Başarımlarını Tazele” seçeneğini kullanıp Strava’nın kayıtlarınızı yeniden inceleyip varsa gerekli düzeltmeleri yapmasını sağlayabilirsiniz. b

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın