Hürpedal Bisiklet Grubu

Muğla’nın şirin bir ilçesi olan Ortaca’da faaliyet gösteren bir bisiklet topluluğu olan Hürpedal Bisiklet Grubu’ndan Sevgi Kırak faaliyetleri, tarihçesi ve hedefleri üzerine söyleştik.

Hürpedal hangi amaçla ne zaman kuruldu?

Hürpedal Bisiklet Topluluğu’nu 2012 yılında bir grup arkadaşımla birlikte kurduk. Bölgenin ilk bisiklet grubu olarak hedeflerimiz:

    • Öncelikle çocuk ve kadınlara sosyal alan yaratmak.

    • Bisikletin kent ulaşımında etkin ve güvenli kullanılmasına katkıda bulunmak.

    • Bisiklet kültürünü oluşturmak.

    • Aktif yaşama uygun beden ve ruh sağlığını geliştirmek.

    • Bölgemizi tanıtmak.

    • Alternatif turizme öncülük etmek.

Topluluk adının Hürpedal olmasının hikayesi nedir?

Topluluk olduğumuz dönemde başkanlık ve öncülük yapan, gurubu yönlendiren arkadaşlarımızın bizlere dayattığı temelde bisiklete binmenin felsefesine hiç uymayan gereksiz katı kurallardan bıkıp guruptan ayrıldık. Ortaca Kent Konseyi bünyesinde Hürpedal olarak yolumuza devam ettik.  

Dernekleşme sürecini öğrenebilir miyiz?

20-23 Ekim 2016 yılında Hürpedal Bisiklet Topluluğu, Ortaca Belediyesi ve Ortaca Kent Konseyi olarak ortaklaşa 1.Hürpedal Ortaca Bisiklet Festivali’ni gerçekleştirdik. Festival sonrasındaki gelişmeler tüzel kişilik olma ihtiyacını doğurdu ve 21 Ocak 2017’de dernekleştik.

Yaptığınız organizasyonlardan bahseder misiniz?

2016 ve 2019 yılları arasında geleneksel hale getirdiğimiz 8 adet Hürpedal Ortaca Bisiklet Festivali ve Hürpedal Kadınlar Bisiklet Festivali yaptık. Bağışçılarımızın derneğimize hibe ettiği üç adet tandem bisiklet ile engelli gruplarıyla çalışarak etkinlikler yapıyoruz. Haftanın dört günü çocuklar ile antrenman turları, Salı Perşembe akşam turları ve Pazar günü grup turları yapıyoruz. 

Hürpedal’ın kaç üyesi var ve bunların kaçı kadın sürücü?

Resmi üye sayımız 52 bunun 24’ü kadın üye ve aktif sürücü ama üyemiz olmadan bizlerle pedal çeviren kalabalık bir grubumuz var.

Bölgenizde bisiklete olan ilgiyi yeterli buluyor musunuz?

Kişiler bazında faaliyetlerimize müthiş bir istek ve katılım var her geçen gün de artıyor fakat yerel yönetimin katkısı ve desteği bazında hayır.

2016 yılından bu yana düzenlenen Ortaca Bisiklet Festivali’nin bu zamana kadarki gelişim sürecini öğrenebilir miyiz?

Türkiye genelini bize yansıması müthiş, gurur verici. Bizler daha deneyimliyiz tabi en önemlisi doğamız şahane onun avantajlarını yaşıyoruz. Bulunduğumuz coğrafya adeta Bisikletçiler için çekim merkezi. Bölge turizmine alternatif saha açıyor ve kırsalda yaşayanlara ekonomik fayda sağlıyor. Hürpedal olarak Ortak çalışmalarla dört mevsim sürdürülebilir alternatif turizm yapılabilmeli. Bisiklet ve dağ yürüyüşleri için rota zenginiyiz meraklıları Ecoterails uygulamasını indirebilir rehbere ihtiyaç duymadan geziler yapabilirler.

Güvenli sürüş için aldığınız önlemler nedir?

Güvenli bisiklet yolları olmayan bir ülke de güvenli sürüş ne kadar mümkündür bilemiyorum. Kendi yaptığımız faaliyetlerde güvenli sürüş için alternatif yollar kullanmaya çalışıyoruz. Grup sürüşlerinde öncü ve artçı belirleyip takip mesafelerine dikkat ediyoruz. Grup içinde el işaretleri kullanmaya çalışıyoruz. Her şeyden önemlisi kişisel koruyucu malzemelerimiz kask, gözlük, eldiven ve gece sürüşlerinde aydınlatma olmadan çıkmıyoruz.

Bölgeyi tanıtmak için düzenlediğiniz turlarda gittiğiniz yerlerden kısaca bahseder misiniz?

Mayıs, Ağustos ve Ekim ayları “Hürpedal Ortaca Bisiklet Festivali” ayları. Doğa dostları buna göre program yapabilir. Hava sıcaklığı yüksek olan bölgemizde rotalar hep suya çıkar.

Türkiye’nin en gözde beldelerinden biri olan Dalyan’a kamp kuruyoruz. Rotalarımız, dünyaca ünlü Caretta Caretta plajı(İztuzu Plajı), Antik Çağ’da en önemli ticari limanlardan biri olan Kaunos antik Kent, Köyceğiz Gölü(göl turu), buz gibi suya girmek doğayla kucaklaşmak isteyenler için Yuvarlakçay, 2 bin yıllık şifa kaynağı Sultaniye Kaplıcaları, hala çoğunlukla bakirliğini koruyan Kargıcak, Aşı, Sarsala, Boynuz Bükü koyları, kum zambaklarıyla meşhur mavi bayraklı Sarıgerme Plajı(Sarçed Plajı) ve adını sayamayacağım kadar çok MTB parkurları.   

Pandemi dönemi organizasyonlarınızı nasıl etkiledi?

Uzun bir süre #evdekal komutuna uyduk evlere kapandık. Sonrasında bireysel antrenmanlara başladık, Yaklaşık bir aydır grup turlarımızı yapıyoruz fakat festival süreci için belirsiz süreci takip ediyoruz.

Mevcut belediye bisikleti teşvik amaçlı neler yapıyor?

Belediyemizin faaliyetlerimizi yürütmek için bize tahsis ettiği bir bisiklet evimiz var. İmkânlar dâhilinde etkinlik ve projelerimizi destekler fakat henüz bisikletli yaşama dair, ulaşım için bir proje ya da yol haritası konularında girişim görmedik. Belediyemiz çok yeni. İleride örnek teşkil edecek çalışmalar yapacaklarına cani gönülden inanıyoruz.

Son olarak organizasyonlarınıza katılmak isteyenlere mesajınız nedir?

Farklı bölgelerden gelen aynı noktada buluşan katılımcılar, dayanışmanın ön plana çıktığı son derece rahat ve huzurlu bir ortamda buluşacak, ekibimizi tanıyacak, şahane rotalarda pedal çevirecek, yöresel yemekler yiyecek, eğlenceye katılacak, birkaç gün stresten uzaklaşacak doğa ile buluşacaklar.

Yazar /

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın