Bisiklet uygulamaları incelemelerimize bu ay B’twin Training ile devam ediyoruz. Bisiklet sporu yapanlar için uygulamalar işin bir parçası haline gelmiş gibi. Çok bilinen ve kullanılan Strava gibi uygulamaların yanısıra az bilinen ama güzel uygulamalar da bulunuyor. Ayrıca bu uygulamaları bir araç olarak gördüğümüzde farklı yerlerde farklı uygulamaları kullanmanın daha iyi olduğunu da görmeye başlıyoruz. Strava hemen hemen bütün bisiklet sporcularının bildiği ve büyük ölçüde kullandığı bir uygulama. Ama zaman içinde inişleri çıkışları ile de dikkati çekmekte ve buna bağlı olarak da kullanım yeri değişebilmekte. Bugün Strava neredeyse vazgeçilmez olarak “bütün bisikletlilerin sosyal birliktelik uygulamasıdır” diyebiliriz. 

Ancak alanlar devreye girdiğinde en azından “ön uygulama” olarak başka uygulamalar tercih edilebilir. Çalıştırıcı(trainer) uygulamaları alanı da bunlardan birisi. Strava’nın tek başına bir çalıştırıcı ile kayıt özelliği bulunmamakta. Bu da özellikle çalıştırıcı kullananların antrenmanlarının kaydını başka uygulamalar ile yaparak verileri sosyal paylaşım için Strava’ya göndermelerini tercih etmelerinin en büyük nedeni olarak karşımıza çıkarıyor. 

Önceki sayılarımızda Wahoo Fitness ve Tacx uygulamalarını incelemiştik. 2020’nin sonuna gelindiğinde bisiklet uygulamaları alanındaki gariplikler ve beklenmedik olaylar devam etti ve önce Endomondo kapandı ardından da Tacx uygulaması Garmin’e devredilerek eğer bir Garmin cihazınız yoksa Strava kaydı yapılamayarak “kullanılmaz” hale geldi. Bu sayıda inceleyeceğimiz B’twin Training’in de sonu bunlardan biri gibi olur mu bilemeyiz ama şu anda kullanılabilir durumda ve “işini” görebilen bir uygulama. 

B’twin markası ülkemizde oldukça bilinen bir marka. Bu uygulama da öncelikle bu markanın çalıştırıcılarını kullanmak için sunulmuş. Ancak uygulamanın geliştirilmesi Kinomap tarafından devam etmekte. Bunun sonucunda da kayıt işleminde öncelikle Kinomap kaydı gerekmekte. Sonrasında yalnızca uygulamayı kullanmaya devam edebilirsiniz. 

Öncelikle www.kinomap.com sitesinden kayıt yapıyorsunuz. Sayfanın Türkçe desteği olmasa da anlaşılabilir birkaç adım ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamayı ücretsiz olarak kullanabilmek için ikinci adımda “Free” seçeneğini kullanmanız ve devam etmeniz gerekiyor. Bu seçenek aynı zamanda 14 günlük deneme sürenizi de başlatmakta. Bu süre geçtikten sonra “free” özellikleri ile kullanıma devam edebiliyorsunuz. Bu işlemden sonra telefonunuza kuracağınız “Btwin Training” uygulamasını çalıştırıp burada kayıt sırasında tespit ettiğiniz kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Önce kişisel bilgilerinizi yani boy, ağırlık, yaş vs. girmeniz ve ekipmanınızı tanıtmanız gerekir. Eğer çalıştırıcınız uygulamanın desteklediği bir marka ve modele sahipse şanslısınız. Özellikle klasik çalıştırıcılarda desteklenenler için direnç seviyesi ve eğim girişini kullanarak daha gerçekçi değerlerde çalışma yapabilmektesiniz. Elimizdeki Tacx Blue Motion uygulama tarafından desteklendiği için bu özellikleri kullanmak şansına sahip olduk. 

Çalıştırıcınızı tanıttıktan sonra algılayıcıların(sensor) tanıtıldığı kısımda “Add New Sensor-Yeni Algılayıcı Ekle” girişini tanıtacağınız sayı kadar kullanarak diğer algılayıcılarınızı, mesela nabız bandınızı, ekleyebilirsiniz. Ek algılayıcı için tanıtılmış olan ekipman sayfasında ekipman alanındaki yuvarlak çarklar kullanılarak ekleme sayfasına geliniyor. Uygulama hem Bluetooth hem de ANT+ bağlantıyı destekleyerek bizden büyük bir artı almakta. 

Nabız bölgelerinizi (Heart rate zones) eklemek yaptığınız çalışmanın analizinde kullanılarak size yardımcı olacaktır.

Ayarlar için sağ altta yer alan “More” girişi kullanılabilir. Burada “Settings/Ayarlar” kısmında “Sharing/Paylaşım” uygulamanın Strava bağlantısı için kullanacağımız giriş. Bu seçildiğinde bağlanılabilecek uygulamaların listesinin en başında Strava’yı görüyoruz. Daha önce bağlantı yapılmadıysa buradan Strava “Giriş” sayfasına gidiliyor ve burada Strava girişi yaptıktan sonra uygulamaya yetki veriyorsunuz. Artık çalışmalarınız bitip de kaydedildiğinde otomatik olarak Strava’ya yollanacaktır. 

Ayarlar ve tanıtımdan sonra uygulamanın ana sayfasında bulunan seçeneklerden birini kullanarak istediğiniz çalışmaya geçebilirsiniz. En altta yer alan “Free ride” kısmı istediğiniz şekilde çalışma yapmanız için. Videolar ise geliştiriciler veya başkaları tarafından yüklenmiş etkinlik videoları ile sürmenizi sağlıyor. Siz de video yükleyebiliyorsunuz. Intervals girişinde ise anlaşılacağı gibi interval çalışmaları yapabilirsiniz. 

Çalışmanın sayfasında yararlı olabilecek yeterlilikte hemen hemen tüm veriler yer almakta. Bunlar sürüş zamanı, yapılan mesafa, çalıştırıcının direnç seviyesi, güç(watt) ve yükseklik(m) grafiği ve eğim ayarı için +/- düğmeleri, watt olarak güç, anlık hız, kadans algılayıcınız varsa kadans, nabız bandınız varsa nabız verilerinizi görebilmektesiniz. 

Çalışma sayfasında sağ üstte yer alan “Çark” ile “Dark/Karanlık” modunu seçebilmekteyiz. Bu mod iki nedenle seçilebilir; ilki “zevk” meselesi, ikincisi ise enerji tasarrufu. İlkine diyeceğimiz bir şey olamaz ama ikincisinin işe yarayabilmesi için telefonunuzun ekranının “oled/amoled” olması gerekir. Diğer ekranlarda ekrandaki görüntünün siyah ya da beyaz olmasının enerji tüketiminde hiçbir etkisi yoktur.

Uygulama çalıştırıcınızın direnç değerini gerektiğinde size söylüyor. Eğim bilgisinin girilmesi özellikle bu uygulamanın bir artısı. Çalıştırıcınız elektronik bağlantılı değilse rotanız için belirtilen eğim değerlerini giriyor ve sizden istenen direnç kademesini seçiyorsunuz.

Uygulamanın ilginç ve “hoş” bir özelliği ise videolar kullanılırken cep telefonu ekranınızın internete bağlı daha büyük ekrana sahip bilgisayar ya da tablet gibi cihazlarda gösterebilmesi. Bunun için video ile ilgili olarak açılan sayfada “Remote Display” kısmını kullanarak istenen yolu izliyorsunuz. Sizden önce bağlanılacak cihazdaki tarayıcınızda remote.kinomap.com sayfasını açmanızı isteyecek daha sonra telefonunuz ile ya buradaki QR kodu okutmanız ya da verilen kodu girmeniz istenecektir. İşlem sonrası bağlantı sağlandığında videonuzu büyük ekranda görmeye başlayacaksınız. 

  • Uygulamanın kullanımında özellikle ilk adım olan Kinomap kaydının yapılması atlanmamalı.
  • Uygulamanın artıları, ANT+ ve Bluetooth ile çalışan cihazları desteklemesi, klasik çalıştırıcılarda yapılan elle girişlerde direnç seviyesinin yanısıra eğimin girilebilmesi. Yapılan çalışmaların Strava’ya aktarılabilmesi. 
  • Zayıf yanları, her marka veya model çalıştırıcıyı desteklememesi. 

ENDOMONDO KAPANDI

Başarılı bir sağlıklı spor uygulaması olan Endomondo 2020’nin sonunda kullanıma kapandı. Under Armour firması uygulamayı kullananların verilerini aktarmaları için bir yıl süre olduğunu belirtmekte ve firmanın bir başka uygulaması olan UA MapMyRun önerilmekte. 

Endomondo bisiklet sporu alanında, Strava’nın geçen sene algılayıcı desteğini kaldırmasından sonra birçok kullanıcı tarafından kullanımı tercih edilen bir uygulama olmuştu. 

TACX TRAINING ÜZDÜ

Tacx firmasının çalıştırıcıları için kullanılan Tacx Training uygulaması Garmin firması ile hesap bağlantısına geçilmesinden sonra özellikle önemli olan Strava bağlantısını kaybederek kullanıcıların büyük çoğunluğu için kullanılamaz hale geldi. 

2020’nin sonlarına doğru gelen güncelleme ile uygulama Garmin Connect hesabı alınarak kullanıma geçti. Ancak önceden herkesin rahatlıkla kullanabildiği uygulama artık bir “Segment Uyumlu Bir Garmin Cihazı” gerektirdiği için böyle bir cihaza sahip olmayanlar tarafından kullanılamaz hale gelmiş bulunuyor.