Sonbaharın gelmesi ile birlikte bisikletleriniz yağmurlu havaların gazabına uğramaya başladı. Islak zeminde yapılacak 10 dakikalık sürüş bile bisikletlerin pislik içinde kalmasına yetiyor. Bu yetmezmiş gibi temizlenmeyen parçalarda zamanla kalıcı hasarlar da oluşur. Peki bisikletinizi nasıl temizlemelisiniz? Nelere dikkat etmelisiniz? Haydi başlayalım…

Bisiklet temizliğinde dikkat etmeniz gereken ilk konu rulmanlara su girmesini engellemek ve bisikleti güzelce kurulayıp yağlamak olmalı. Bisikletinizde disk fren varsa ilk yapmanız gereken balataları ıslanmadan çıkarmaktır. Bunun ardından bisikletinizi yıkadığınız yer bahçe veya balkon gibi geniş bir yerse doğrudan yıkama faslına geçebilirsiniz. Eğer dar bir alanda yıkama işlemini gerçekleştirecekseniz bisikleti ters çevirip tekerlekleri sökmenizde fayda vardır. 

İhtiyacınız olan malzemeler tekerlekler için sert kıllı bir fırça (bulaşık fırçası olabilir), dar alanlar için bir diş fırçası, kadro için yumuşak bir sünger, kurulama için 2 ya da 3 tane mikrofiber bez, bisiklet şampuanı veya bulaşık deterjanı ve son olarak da zincir için yağ çözücüdür.

Bisikleti sünger ve şampuan ile köpürterek yıkamaya başlıyorsunuz. Aynı şekilde sert fırça ile tekerlekleri de iyice köpürtüyorsunuz. Bisikleti bu ilk kısmın ardından bol suyla durulamak inatçı kirleri görmenizi sağlayacaktır. Kadro ve tekerleklerde kalan kirleri ilk işlemi tekrarlayarak iyice temizliyorsunuz. Ardından yağ çözücü ve kalın kıllı fırça ile zinciri, kaseti ve aynakolu kirli yağdan arındırmalısınız. Amortisör ve aktarıcıların dar kısımlarını diş fırçası ve şampuan ile derinlemesine temizleyiniz. Gidon bandı ve elcikleri temizlerken temiz sünger kullanmaya ve çok sert davranmamaya özen gösterin. Bu sayede daha uzun ömürlü olurlar. Bu işlemin ardından bisikleti su ile iyice durulayın. Temizlendiğinden emin olduğunuzda temiz bezlerle kurulamaya başlayın. Yağlı olan aktarma sistemi için ayrı bir bez kullanın. Bu sayede sistemde kalmış olabilecek yağın bisikletin diğer kısımlarını kirletmesinin önüne geçmiş olursunuz. 

Fren pabuçlarınızı da iyice silmeyi unutmayın ki frene bastığınızda işler durumda olsunlar. Kurulama işlemi bittikten sonra zinciri yağlayın. Bu aşamada damlatma sistemli yağlardan kullanmanız fren yüzeylerine yağ sıçramasını engelleyecektir. En son olarak fren balatalarını yerine takın ve bir sonraki sürüşe kadar bisikletinizi dinlendirin.