Bu ayki sayımızda bisiklet camiasının fenomenlerinden kendisine “Asla Durma” diyen “Fatih Topçu’yu” konuk ediyoruz.

Fatih Topçu kimdir?

Sonradan triatlet olmuş bir bilgisayarcıyım aslında. 2001 yılında Türkiye’de ilk spor sitesi olan ajansspor.com sitesini kurdum ve sonrasında triatlona başladım. Triatlonla uğraşırken videolarımı paylaşmak adına Youtube kanalımı açtım. Şu anda kendime “triatlet youtuber” diyebilirim. * Asladurma adlı youtube kanalın var. Bu kanaldan çektiğin videoları paylaşma fikri nereden aklına geldi? Triatlona başladığımda bu alanla ilgili türkçe kaynak aradım ancak yeterli bilgiyi bulamadım. Yurtdışı kaynaklardan edindiğim bilgilerle kendimi geliştirdikten sonra bu bilgilerimi insanlarla paylaşmak istiyordum. Bunun üzerine kendime blog açıp ilk önce burada yazmaya başladım. Türkiye’de ne yazık ki, okumayı sevmiyoruz. Bunun üzerine bilgilerimi yazmaktansa anlatarak görsel olarak yayınlama fikri ortaya çıktı. Bunu görsel olarak anlatmak hem daha rahat hem de daha zevkli oldu. Asladurma adlı Youtube kanalı açma aşamam böylelikle gelişmiş oldu.

İnsanlardan aldığın geri dönüşler nasıl?

Harika geri dönüşler alıyorum. “Sayende kilo verdim” diyenler, “yeni bir hayat yakaladım” diyenler, bisiklete, koşmaya, yüzmeye başlayıp ben de triatlon yapacağım diyenler oluyordu. Bunların içinde 10 yaşında olanlar da, 50 yaşında olanlar da var. Geri dönüşlerde “çektiğin videolar süper”den ziyade “benim hayatıma olumlu yönde şunları kattın” diyenler benim için ayrı bir motivasyon kaynağı oldu.

Takipçi ve abone sayın nedir?

Youtube’da 33 bin takipçim var. İnstagram’da da 13 bin takipçiye yaklaştım. Aslında rakamlar az gibi gözüküyor, ancak Türkiye gibi spor yapmayan bir ülkede bu rakamlar çok güzel. 33.000 kişinin içinde kimisi bisiklete biniyor, yüzüyor veya koşuyor. Bu kadar insanı tek başıma spora teşvik etmem bile güzel. *5 defa Ironman yarışını bitiridiğini görüyoruz. İronman yarışını tanıtmak adına biraz bahsedebilir misin? Ironman yarışını anlatmam gerekirse; 1.9Km yüzüp üzerine 90Km bisiklete binip, 21Km koşuyoruz. Esas Ironman’de mesafeler bunun iki katı. Bir sonraki hedefim de Temmuz ayında bunu gerçekleştirebilmek. 3.8Km koşup, 180Km bisiklete binip 42Km de koşacağım. Bunları 17 saat içerisinde bitirmeniz gerekli. Benim hedefim ise bunu 10 saatte tamamlayabilmek.

Ironman yarışında seni en çok zorlayan kısım hangisidir?

Yüzmek beni en çok zorlayan kısım diyebilirim. Çünkü yüzme tekniğinin çok ufak yaşlarda alınması gerekli. Ben ise buna 36 yaşından sonra başladığım için yüzme tarafı biraz eksik oluyor ne yazık ki. Özellikle çocukları olanlara tavsiyem, yüzme eğitimini erken yaşlarda başlatmaları. Çünkü bu çocuklar ilerde triatlon yapmak isterlerse yüzme kısmını daha önceden çözerlerse daha rahat edecekler. Triatlonda en sevdiğim ve kuvvetli olduğum kısım ise uzun yıllar futbol oynadığım için koşu diyebilirim. Triatlonun son etabı olduğu için de çok önemli. Kilometre açısından baktığımızda bisiklet ise yarışın %50’si. Koşu kısmına iyi başlayabilmek adına bisiklette muhakkak iyi olmalısınız. Burada tabii ki, ekipmanda fark yaratıyor. Kullandığınız bisiklet size büyük avantajlar sağlıyor. Bisikletten koşuya geçiş için ise özel antrenmanlar yapıyorum. 180Km bisiklete binebilirsiniz, sadece koşabilirsiniz, ancak bunların ikisini üstüste yapabilmek için farklı antrenmanlar yapmalısınız. ????

Asla durmamak adına 2017 yılında neler yaptın. 2018 hedeflerin nelerdir?

2017 yılında bütün federasyon yarışlarına katılmaya çalıştım. Yurtdışında iki defa Ironman yarışına, yurt içinde de bir defa Ironman yarışına katıldım. Çanakkale Boğazı’nı yüzerek geçtim. Maraton koştum. Bunlar 2018 yılında yapacağım şeyler için antrenman oldu aslında. 2018’in Nisan ayında Paris’te maraton koşacağım. Bu da Temmuz ayında gerçekleştireceğim full Ironman yarışı için de hazırlık olacak. ???? (Yıl 2019 oldu bu kısmı çıkarsakmı acaba) ????

Yaptığın sporlar ciddi kondüsyon gerektiriyor, bunu sağlamak için özel çalışmalar yapıyor musun?

Kesinlikle bir antrenör yardımıyla çalışmak gerekiyor. Ben de Türkiye’nin en iyi triatletlerinden biri olan Bahar Saygılı ile çalışıyorum. Yoğun antrenmanlarda sakatlanmamak için muhakkak antrenör desteği gerekli. Haftanın 6 günü antrenman yapıyorum. Her şey antrenmanla bitmiyor tabi, işin beslenme yanına da çok dikkat etmek gerekiyor. Uyku düzeninizin iyi olması gerekiyor. Antrenman önemli, beslenme önemli, dinlenme daha da önemli bu alanda. Çünkü çok antrenman yapınca gelişmiyorsun dinlendiğin zaman gelişiyorsun. Antrenmanlarda kasları parçalıyoruz, onların tekrar toparlanması ve daha güçlü olabilmesi için iyi beslenme ve dinlenme gerekiriyor.

Seni izleyip de, “keşke böyle olabilsem” diyenler için önerilerin nelerdir?

İlk öcelikle bu spora başlamak için yaşın bir sınır değil aksine avantaj olduğunu düşünüyorum. Ben de bu spora 36 yaşında başladım. İlk senemde önemli dereceler alamadım fakat ikinci senemde çok zor bir yaş kategorisinde Türkiye şampiyonu oldum. Bunun için de düzgün antrenman, iyi beslenme ve dinlenme önde gelen şeyler.

İzmirlilere mesajın nedir?

İzmir harika bir yer, antrenman için çok güzel koşullara sahip. Kendi açımdan söylemem gerekirse sürekli gelip antrenmanlarımı İzmir’de yapmak isterdim. O yüzden değerini iyi bilsinler ve sahile çıkıp bisklete binsinler, koşsunlar kısacası spor yapsınlar.