Yüz, Bisiklete Bin, Koş – Barış İlhan

İzmirli, 32 yaşında, ülkemizi yurt dışında temsil etmiş bir triatlet Barış İlhan. Triatlon sporuyla tanışma hikayesini, başarılarını, ileriye dönük hedeflerini bizlerle paylaştı.

Merhaba Barış. Bize kendinden bahseder misin?

Ben Barış İlhan. 32 yaşındayım. Doğma büyüme İzmirliyim, Karşıyakalıyım. Atatürk Lisesi mezunuyum. Daha sonra Hacettepe üniversitesi Endüstri mühendisliği bölümünde eğitim gördüm. Vestel firmasında iş hayatıma başladım. Yaklaşık yedi senedir, firma bünyesinde çalışıyorum. Spor hayatımdan bahsetmem gerekirse; 5 yaşımda Ege Üniversitesi yüzme kulübünde yüzmeye başladım. Üniversite sınavlarına hazırlanırken yüzmeye ara vermek durumunda kaldım. Üniversiteyi kazanınca, Ankara’da kaldığım yerden yüzmeye devam ettim. Ankara üniversitesi spor kulübü altında yarışmalara katıldım. 

Üniversite eğitimim bitince İzmir’e döndüm ve Vestel’de işe başladım. İzmir’e dönüşümle birlikte master kategorisinde yeniden yüzmeye başladım. Aquamasters yüzme yarışlarına katıldım. Daha sonra bir spor kulübünde ağırlık çalışmalarına başladım.  Ağırlık çalışmaları esnasında omuzumu sakatladım, bu nedenle yüzmeye ara vermek durumunda kaldım. 

Ancak spor yapmak istiyordum. Ben de ufak ufak koşmaya başladım. Koşu bandı üzerinde, tamamen amatör olarak gerçekleştirdiğim koşu antrenmanları yapıyordum. Bu esnada, bir gün, sosyal medyada Bodrum’da bir koşu yarışı ilanı gördüm ve katılmaya karar verdim. Çok yakın bir arkadaşım Bodrum’da yaşıyor. Onunla görüştüm ve arkadaşımda konaklayıp yarışa katıldım. İlk amatör koşu yarışım oldu. Daha sonra yüzmeye geri döndüm ve bir yandan da koşmaya devam ettim. 

Etrafımda triatlon yapan arkadaşlarım vardı. Yüzme ve koşuya bisikleti de ekleyip, triatlona yöneldim. 2015 senesinde ilk triatlon yarışıma katıldım, Budapeşte’de Half-Ironman mesafesinde koştum. Gene 2015 senesi içerisinde Gloria’da ikinci kez Half-Ironman yarışıma katıldım. 2016 senesinde ise takvimime federasyon yarışlarını da ekledim. Sondan başa doğru bir yol kat ettiğimi söyleyebilirim. 

Orta mesafe ile yarışmaya başladım, daha sonra olimpik seviyede yarıştım ve sprint mesafesinde yarıştım. Bu süre içerisinde yolum Aktif Pedal ve Herbalife ile kesişti. Şu anda Vestel firmasında iş hayatıma devam ediyorum. İş hayatımın yanında antrenmanlarıma da devam ediyorum. Hedefim Half-Ironman mesafesinde kendimi daha fazla geliştirmek. 

Geçtiğimiz sene Güney Afrika’da yapılan 70.3 Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil ettim. Yine geçen sene, Makedonya’da gerçekleştirilen Balkan şampiyonasına katıldım.  Son üç sene, yaş gruplarında Triatlon Federasyonu bünyesinde, Türkiye şampiyonu oldum. Bu sene de hedefim gene kürsüye çıkmak. Bunların yanı sıra bir de WeLoveTri adında bir oluşumumuz var. Bu oluşum bünyesinde, Ironman koçluk sertifikası programını tamamladım ve Ironman koçu olmak için hak kazandım. WeLoveTri oluşumu ile,  Almanya’da yaşayan ortağımla beraber, profesyonel koçluk eğitimi, hizmeti veriyoruz. 

Aldığın derecelerden bahseder misin?

Geçtiğimiz sene Makedonya’da, yaş grupları milli takımı adına bir yarışta yer aldım ve Balkan ikincisi oldum. Almış olduğum bu derece, benim için en önemli derecelerim arasında yer alıyor. Bu sene ise Balkan şampiyonası, yaklaşık bir ay kadar önce İstanbul’da yapıldı. Bu yarışta ise 30-34 yaş grubu kategorisinde Balkan şampiyonu oldum. Bunların haricinde, yıl içerisinde katıldığımız triatlon yarışlarında, aldığımız puanlar toplanarak bir kürsü açıklanıyor. Son 3 yıldır, ilk yıl 25-29 yaş kategorisinde, iki yıl ise 30-34 yaş kategorisinde Türkiye şampiyonluğunu alıyorum. 

Bu sene yılı tamamlamak için son iki yarışımız kaldı. Şu an için kürsü şansım yüksek görünüyor. Bunların yanı sıra, büyük başarılarımdan biri, geçtiğimiz yıl Güney Afrika’da gerçekleştirilen Half-Ironman Dünya Şampiyonasında Türkiye’yi temsil etmem oldu. Şu anda hedefim Kona Hawaii tarafında gerçekleştirilen Ironman Dünya Şampiyonasına katılabilmek. 

Triatlon başarılarımın yanı sıra. Sadece yüzme kategorisinde elde ettiğim başarılarım da var. Kıtalararası yüzme yarışlarına katıldım ve İstanbul boğazını geçtim. Kaş – Meis arası yapılan yüzme yarışlarına katıldım. Havuzda gerçekleştirilen Masters yüzme yarışlarına katılmaya devam ediyorum. Aquamasters Openwater yüzme yarışlarına katılıyorum. Bunların dışında, bu yıl içerisinde Berlin yarı maratonunda koştum. 1 saat 21 dakika ile yarışı tamamlayarak, en iyi derecemi koşmuş oldum. Bisiklet kategorisinde ise Fondo yarışlarına katılıyorum. Çeşme’de düzenlenen Granfondo yarışına katıldım. 

Bireysel olarak mı yarışıyorsun yoksa bir takım bünyesinde mi?

Bireysel olarak yarışıyordum. Son iki yıldır Göztepe spor kulübü bünyesinde federasyon yarışlarına katılıyorum. Ekip olarak yarışıyoruz. 

Ekiple birlikte antrenman yapıyor musunuz?

Lokasyondan dolayı ekiple birlikte antrenman yapma şansımız pek olmuyor. Ben Karşıyaka’da oturuyorum, ekibin çoğu Göztepe tarafında oturuyor. Hafta içi iş yoğunluğum nedeniyle antrenmanlarımı geç saatlerde yapabiliyorum. Ekip arkadaşlarım ise daha erken saatlerde antrenman yapabiliyorlar. 

Her gün antrenman yapıyor musun?

Evet, haftanın 7 günü antrenman yapıyorum. Tabi ki 7 gün yoğun bir şekilde, performansa yönelik antrenmanlar yapmıyorum. Boş gün geçirmek yerine, basit antrenmanlarla zamanımı değerlendirmeyi tercih ediyorum. Bir hafta içerisinde yüzme, bisiklet, koşu ve kuvvet antrenmanlarım oluyor. Hafta sonları, çalışmadığım günlerde bir gün daha uzun süreli yüzme ve bisiklet antrenmanları, bir gün ise koşu antrenmanı yapıyorum. 

Uyguladığın bir diyet programın var mı?

Kahvaltı alışkanlığım yok. Kahvaltı etmek yerine, Herbalife’ın Formul1 adlı ürünü ile öğün yerine geçen başka bir ürününü karıştırıp yiyorum. Öğlen yemeklerini iş yerinde yiyorum. Saat 16.00 civarında acıkmaya başlıyorum ve protein bar alıyorum.  19.15 civarı eve gelmiş oluyorum. Çantamı hazırlamam, antrenmana başlamam 20.00’yi buluyor. Antrenman sonrasında hafif bir akşam yemeyi yiyorum ve günümü bitiriyorum. 

Spora yeni başlayacak ya da triatlon ile ilgilenecek arkadaşlar için Herbalife ürünlerini öneriyor musun? Ya da kilo problemi yaşayan kişiler için de Herbalife ürünlerini önerir misin, ürünler kilo verme konusunda da yardımcı oluyorlar mı?

Herbalife’ın farklı farklı ürün grupları var. Bunların içerisinde kilo kontrol amaçlı ürünlerin bulunduğu bir grup olduğu gibi sporcuları destekleyecek ürünlerin bulunduğu bir grup da mevcut. Sporcu ürünleri H24 olarak geçiyor. Az önce öğün yerine geçen bir üründen bahsetmiştim, bu ürün aslında kilo kontrol amaçlı bir ürün. Az kalorili, aynı zamanda vitamin ve mineral desteği de içeren, öğün yerine kullanılabilecek bir ürün. Ben bu ürünü Formül1 ürünü ile karıştırarak alıyorum. Formül1 ürünü kazein proteini içeriyor. Kazein proteini yani süt proteini yavaş salınımlı bir proteindir. Bu sayede, kahvaltıda yemiş olduğum karışım gün boyunca beslenmemi sağlıyor. 

Bu ürünlerin yanı sıra az önce de bahsetmiş olduğum H24 ürünleri mevcut. H24 ürünlerini antrenman sırasında ve sonrasında kullanmayı tercih ediyorum. Uzun bisiklet antrenmanlarımda Prolong ürününü kullanmayı tercih ediyorum. Prolong ürününün içerisinde hem karbonhidrat desteği var hem de sodyum, çeşitli mineralleri barındırıyor. 

Aynı zamanda Herbalife’ın antrenman esnasında kullanabileceğiniz CR7 adında bir ürünü daha var. Eğer uzun bir antrenman yapacaksam daha çok miktarda prolong, daha az miktarda CR7 ürünlerini karıştırarak almayı tercih ediyorum. Antrenman sonrasında ise Strength isimli ürününü ve Endurance ürününü karıştırarak kullanmayı tercih ediyorum. Eğer uzun soluklu bir bisiklet ya da koşu antrenmanı yaptıysam, Endurance ürününden daha fazla miktarda, Strength ürününden daha az miktarda karıştırarak kullanmayı tercih ediyorum. 

Bütün bu bahsettiğim ürünler için,  sahip olduğum kilo ile uygun olarak kullanım ölçekleri var. Örneğin; 3 ölçek Endurance ile 1 ölçek Strength ürünlerini karıştırarak alıyorum. Aldığım ölçekler almam gereken yaklaşık karbonhidrat ve protein miktarlarını karşılıyor. 

Bisiklet antrenmanlarının pek çoğunu trafikte yapıyorsun. Hangi güzergâhları kullanıyorsun? Karşılaştığın zorluklar nelerdir? 

Trafikte her geçen gün bisikletli sayısı artıyor ve bu da toplumda bilinci arttırıyor. İzmir’de bisiklete binen kişi sayısı her geçen gün artıyor. Bunun sayesinde de araç süren kişilerin, trafikte bisikletlinin de var olduğuna dair farkındalık seviyeleri artıyor. Çok duyarlı sürücülerle karşılaşabiliyoruz, kendileri de bisiklet kullanıyor olabilirler. Örneğin; geçiş üstünlüğü araçlarda olmasına rağmen bisiklete yol veren çok fazla sayıda sürücüyle karşılaştım trafikte. 

Ancak hala çok duyarsız davranan sürücülerle de karşılaşabiliyoruz. Örneğin; bisikletler için ayrılmış yoldan gitmemize rağmen bize çok yakın geçebiliyorlar. Yaz döneminde hem trafikten kaçmak hem de sıcaktan etkilenmemek için, hafta sonları olabildiğince erken saatlerde antrenman yapmayı tercih ediyorum. Hafta içleriyse, Karşıyaka sahil şeridindeki bisiklet yollarında, bisiklet yolu olmasına rağmen yürüyen çok fazla insan olduğu için, genellikle evde trainerda antrenman yapmayı tercih ediyorum.  

Bisiklet yollarının artıyor olması bizler için çok güzel bir gelişme, zamanla farkındalık seviyemiz de arttıkça dışarıda daha rahat antrenman yapabileceğimizi umuyorum.

Bisiklete yeni başlayacak kişiler için neler önerirsin?

Bisiklet üzerinde çok güzel zaman geçirdiğiniz, çok keyifli bir spor. Rüzgârı hissetmek, sıfırdan ivmelenmek, frene basmak, trafiğin içerisinde olmak… Yeni başlayacak kişilerin çekinmeleri gereken hiçbir konu yok diye düşünüyorum. Giriş seviyesinde bir bisiklet ve en temel ihtiyaçlarını alarak hızlı bir şekilde bisiklet kullanmaya başlayabilirler. En temel ihtiyaçlar derken; kask, eldiven, belki bir bisiklet ayakkabısını kast ediyorum. 

Her şeyden önce bisiklet sporunu sevmeleri çok önemli. Hemen üst düzey bir bisiklet edinmelerine gerek yok. Belki bisiklet sporundan düşündükleri gibi hoşlanmayacaklar. Hoşlanırlarsa zaten devamı bir şekilde geliyor. Fiziksel ölçülerine uygun bisikleti almaları çok önemli. Çünkü bisikletin üzerinde konforlu hissedersek, iyi vakit geçirirsek bu sporu yapmaya devam ederiz. Örneğin; olması gereken ölçüden daha büyük ölçüde bir bisikletle sürmeye başlamış olsaydım, üzerinde kendimi rahat hissetmeyeceğim için belki de bisiklet sürmeye devam etmeyecektim. 

Bisikletin, kişinin ölçülerine uygun olması konusu son derece önemli bence. 

Hedeflerin neler? Ve son olarak okuyucularımıza söylemek istediğin bir şeyler var mı?

Hedeflerim, önümüzdeki yıl tam mesafe Ironman yarışına katılabilmek, tabi bunun için şu anda yaptığımdan çok daha fazla saat antrenman yapmam gerekiyor, bunu farkındayım. Her yarış bir şekilde bitiyor. Ancak tam mesafede ilk kez yarışıyor olacağım ve muhtemelen her şey çok daha zor olacak benim için. Tam mesafe yarışları yaklaşık 12, 13 saat sürüyor. 

Tam mesafenin yanı sıra, takvimime 2 tane Half-Ironman yarışı eklemek istiyorum. Bu yarışlar aynı zamanda tam mesafe yarışına hazırlık yarışları olacak benim için. Bir de tabi federasyon yarışlarına devam ediyor olacağım. Bu sene federasyonumuz çok güzel yarışlar düzenliyor, organizasyon kalitesi çok yüksek. Triatlon yapan, triatlona ilgi duyan kişi sayısının artması için, federasyonun düzenlediği yarışlarda yoğun katılımın sağlanması çok önemli bence. 

Son olarak, Vestel, hem iş yerim hem de yarış sponsorum. Yukarıda bahsetmiş olduğum yarışlara Vestel sponsorluğunda katılabildim. Aktif Pedal, bisiklet sponsorum.  Herbalife, beslenme sponsorum. Oakley ile iş birliğim var ve kuvvet antrenmanlarını yaptığım bir antrenörüm var. Hepsine sizin aracılığınız ile çok teşekkür ediyorum. Ve tabi BikePedia ailesine çok teşekkür ediyorum, bana yer verdiğiniz için. 

Bisiklet grupları sayesinde toplum bilinci daha da artacak. Kişiler bisiklete binmeye niyetlenebiliyorlar, ancak kendilerini yalnız hissedip vazgeçebiliyorlar. Sosyal medyada yapacakları küçük bir araştırmayla, bisiklet gruplarının olduğunu fark edebilirler. Spor gruplarında bulunan kişiler, genellikle egolarından arınmış, çok daha yardımsever, anlayışlı kişiler olabiliyorlar ve yeni başlayan kişilere yol gösterebiliyorlar. 

Yeni başlayacak kişiler internet üzerinde yapacakları küçük bir araştırma ile sizleri bularak belki bizlere de ulaşarak bisiklet sporuna rahatlıkla başlayabilirler.

Bike Pedia YouTube Kanalına Abone Ol !

Yazar /

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın