USTASINDAN ÜSTESİNDEN

Kitaplık

Süregiden ve hiçbir yere varmayan, hakem merkezli futbol yazılarından ve programlarından sıdkınız sıyrıldıysa, zihninizde kalaylanmış bakır etkisi yaratacak ışıl ışıl bir kitap ile dimağınızı şenlendirmenizi öneriyoruz: Ustasından Üstesinden. 

Sınav zamanı öğrencilerin sorduğu klasik bir soru vardır: İstediğimiz sorudan başlayabilir miyiz? Kitap okurken ise bu pek ciddi bir seçenek değildir fakat akademik kimliği de olan yazarımız sorunun gelmesini beklermiş gibi “evet istediğiniz yazıdan okumaya başlayabilirsiniz” demişçesine bir kitap derlemiş. 

Kitabımız daha önce bir bisiklet dergisinde yayınlanmış yazınların bir derlemesi niteliğinde. Bir dergide yayınlanmış yazılarla oluşturulmuş kitaptaki en büyük risklerden biri, aynı nitelikteki konuların birkaç defa işlenmesi veya farklı yazılarda aynı içerikte konulardan bahsedilmesi ile oluşan tekrar sıkıcılığıdır. İrfan Türetgen’in dikkati ve editörün titizliği ile kitapta tekrar sıkıcılığına hemen hiç düşülmemiş diyebiliriz. Biçim bakımından incelememizi derinleştirmeden içeriğe odaklanacak olursak şunları söyleyebiliriz: 

Kitabımız isminin hakkını vermiş ve “ustası üstesinde” gelmiş. Peki neyin üstesinden gelmiş? Bir bilim insanın titizliği ile bir sporcunun dinamizmi aynı potada bir güzel eritilip kolaylıkla okunabilen, özelde bisiklet sporu ile uğraşan fakat tüm bisiklet sürücülerinin yararlanabileceği bir eser ortaya çıkarılmış.  Bunun yanı sıra başka spor dallarından insanların da derinleştirilmiş ve uyarlanmış bir okuma ile kitaptan öğrenecekleri çok şey olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yazarımız İrfan Türetgen bisiklet sporuyla olan profesyonel ilgisini biyoloji dalındaki akademik kimliği ile birleştirip bisikletle uğraşan sporculara bir örneğini daha görmediğimiz kaynağı sunuyor. 

Bisiklet sporcusu ister amatör ister profesyonel düzeyde olsun kitabın içinde mutlaka gelişimine katkı sağlayacak bir bölüm bulacaktır. Bu nedenle bisikletle bir spor olarak ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken bir kaynak ortaya çıkmış diye düşünüyoruz.

Bir spor dalına bilimin eli değdiğinde, bir spor dalına bilimsel bakış açısıyla bakıldığında oluşan faydaların neler olabileceğini tüm kitap boyunca her satırda gözlemleyebiliyorsunuz. Kitabı okurken yer yer biyoloji bilgisine ihtiyaç duyabileceğiniz için elinizin altından interneti eksik etmemenizi öneriyoruz. Okul derslerinde biyoloji derslerini dikkatli dinlediyseniz ve biraz da bu bilim dalını seviyorsanız epeyce faydasını göreceksiniz. 

Bunun dışında gene bisikletle bir spor olarak uğraşmıyorsanız yabancılığını çekebileceğiniz bazı kavramlarla karşılaşabilirsiniz ki bunların da cevaplarını gene internette kolaylıkla bulabilir ve okumanızı derinleştirebilirsiniz. 

Bike Pedia’nın geçmiş sayılarından birine konuk olan Esra Nur Gökçek “sporcu rutinin kölesidir” demişti. İrfan Türetgen’in kitabını okuduğunuzda bu rutinlerin neler olduğunu yakından ve detaylı olarak görüyorsunuz. Mesele sadece düzenli spor yapmak değil, melese bunu doğru yol ve yöntemlerle yapmak kendini, genlerini ve yapabileceklerini görerek yapmak. Bu görme biçimlerinin ne kadar çeşitli alt başlıklardan oluştuğunu tek tek aktarmış İrfan Türetgen. Teknolojinin rutinlerde nasıl kullanılabileceğinden, laktat testlerinin önemine, kullanılan dijital uygulamaların doğru okuma biçimlerinden, beslenmedeki inceliklere, hücrelerde enerjinin ortaya çıkarılma ve kullanılma yollarından, profesyonel takımların analizine kadar birçok rutinin nasıl işe koşulması gerektiğini anlatmış.  Yazımızda bunları alt alta dizince gözünüz korktuysa İrfan Türetgen’in okuyucuya çok keyifli bir okuma süreci hazırladığını, düzenli bisiklet süren birinin ortalama kadansının akıcılığında kitabı okuyacağınızı söyleyebiliriz. 

Elinize aldığınızda bir solukta bitirebileceğiniz gibi ihtiyacınıza göre size hitap eden bölümleri de okuyarak ilerleyebilirsiniz. Bu yönüyle bile keyifli bir okuma serüveni olacaktır. 

Bu sene pandemi nedeniyle geç yapılan Fransa Bisiklet Turu’nun kazananı Tadej Pogačar’ın kas hücrelerine baktığınızda yenilenme süresinin kısalığı sizi hayrete düşürebilir. İrfan Türetgen bilimsel analizlerle bunun nedenlerini ortaya koyuyor. Bu kısımları okuduğumuzda genetiğimizin spordaki hedeflerimizle ilişkisini kurmanın önemi anlaşılıyor. Sınırlarımızı görerek ama sınırlar koymayarak hedefe yürümenin tek yolunun motivasyon konuşmaları olmadığını kavrıyorsunuz. Ülkemizde saman alevi gibi parlayıp sönen çeşitli spor dallarını anımsayalım. Neden bu alanlarda başarıda devamlılık sağlayamıyoruz. Elbette ki bunun birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden birinin de profesyonel olarak çalışan kişi veya kurumlarda bilimin işe koşulmasındaki yetersizlik diyebiliriz. İrfan Türetgen bu alanda göze batan boşluğu dolduran çok güzel bir çalışma yapmış. Dileriz ki bu çalışmanın devamı gelir ve İrfan Türetgen’in kitabı bir buzkıran rolü oynar. 

Bilimsel makaleler veya tezler kolay okunabilen çalışmalar değillerdir. Onlarca istatistik içinden analizler yapılar, intihal riskine karşı titiz atıflarla yazı çerçevelenir vs. derken herhangi bir okumadan farklılaşarak geniş kitleler için sevimsiz sayılabilecek hale evrilirler. İrfan Türetgen  bilimsel makalelerden sabırlı okumaları, araştırmaları, bilimsel birikimi ve akademik kimliğini sporcu kişiliği ile birleştirip okuması çok zor olacak ve zaman alacak verileri demlendirerek rahat okunabilir bir hale getirmenin üzerinden ustaca gelmiş diyebiliriz. 

KİTABIN KÜNYESİ

ADI: USTASINDAN ÜSTESİNDEN

YAZARI: İRFAN Türetgen

YAYINEVİ: ZEBRESKA

BİRİNCİ BASKI: ARALIK 2020

SAYFA SAYISI: 269

Yazar /

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın