Dağ bisikletleri ilk olarak gezi bisikletlerinin dağdan aşağı inerken kullanılması ile ortaya çıktı. 1970’lerde Kaliforniya’da popülerleşen balon lastikli bisikletlere daha sonra dağ bisikleti denmeye başladı. Daha sonralarda Joe Breeze isimli kadro üreticisi büyük lastiklerin takılabileceği dağa özel bisiklet kadroları yapacaktı.

80’lerin başlarında ilk özel üretim dağ bisikleti Lawwill Pro Cruiser marka ve modeli ile görücüye çıktı. Bu bisiklet yaklaşık 500 dolar fiyatı ile 600 adet sattı. İlk seri üretim dağ bisikleti ise 1981 yılında satışa sunulan Specialized Stumpjumper’dı. 90’lar ve 2000’ler derken dağ bisikletleri evrim geçirmeye devam etti. Önce süspansiyon gelişimi ardından frenlerdeki iyileştirmeler ile günümüze gelindi. Bu süre zarfında disiplinlere özel dağ bisikletleri ortaya çıktı. Bu bisikletler kullanım alanına göre sınıflandırıldı.

XC-Cross Country

Enerjinin verimli kullanılması ve hafiflik odaklı tırmanışa özel dağ bisikletleri XC olarak sınıflandırıldı. Bu bisikletler genellikle önde 60 ile 120mm aralığında çalışan tek amortisöre sahiptiler. Son yıllarda gelişen amortisör teknolojisi ile arka tarafa da amortisör takılsa da çok tercih edilmiyor.

Trail

Dağ bisikleti sürülmesi için özel yapılmış parkurlarda sürüş için tasarlanan dağ bisikletleri trail olarak sınıflandırıldı. 120 ile 150mm aralığında çalışan çift amortisörlü bu sınıf xc gibi hafif olsa da inişe daha yatkınlardır.

Enduro/All Mountain

Belli parkur gerektirmeyen, hem tırmanan hem de inen aynı zamanda da trail sınıfından daha dayanıklı olan dağ bisikletlerine enduro adı verildi. Bu bisikletlerde 150 ile 180mm aralığında çalışan amortisörler yer alır. Güçlü fren ve dayanıklı jantlara sahiptirler. Aynı zamanda da alın borusu açıları 65 derece dolaylarındadır. Bu sayede çoğu engeli rahatlıkla aşabilirler. 

Downhill

Sadece inişe odaklı dağ bisikletlerine downhill ismi verildi. Parçalarında genellikle olabilecek en hafif materyaller tercih edilir ve amortisörleri 200mm çalışma mesafesine sahiptir. Müsabakalarının kolay izleyici çekmesi ve göze hitap etmesi ile oldukça popüler bir tarzdır. Fakat günlük kullanımda pratik değildir.

Freeride

Downhill bisikletleri gibi iniş odaklı ama hafifliğe önem vermeyen kurşun geçirmez dayanıklılıktaki bisikletlere freeride adı verildi. En ünlü freeride organizasyonu Redbull Rampage’dir. 

Dirtjump, Street, Slopestyle

Bu kategorideki bisikletler genellikle freeride sınıfının arkasından amortisörü alınıp arka üçgenin kısaltılması ile oluşmuş denebilir. Çok kaba bir tabir olsa da bu sınıf dayanıklılığı ile ünlüdür. 24” ya da 26” tekerleklere sahiplerdir. Önde amortisör varsa 80-120mm aralığındadır. Bu sınıf 4x sınıfı ile de karıştırılmaktadır.